שוב עיוות במניות הגז? פער של 11.5% נפתח בין אבנר ודלק קידוחים - השורטיסטים כבר בפנים

בדיקת Bizportal מגלה: אחרי שהפער בשווי החברות חזר למצב נורמלי, הוא החל שוב להיפתח, והפעם לכיוון ההפוך - לטובת דלק קידוחים. אך כששינסקי בתמונה - האם כל הפער מוצדק?
אריאל אטיאס |

לפני כחודש וחצי חשף Bizportal אסטרטגיה בה נוקטים משקיעים מתוחכמים באחד העם כאשר הם מזהים עיוות בשווי של דלק קידוחים לעומת אבנר, שתי שותפויות חיפוש הנפט והגז, המחזיקות בנתחים כמעט זהים מתגליות הגז הגדולות בישראל.

בדיקה מהירה שנערכה היום ב-Bizportal מגלה שמספר שבועות אחרי שהפער בשווי החברות חזר למצב הנורמלי, החל להיווצר שוב פער, הפעם לכיוון ההפוך. נכון לכתיבת שורות אלו, שותפות אבנר יהש נסחרת לפי שווי שוק של 8.607 מיליארד שקלים ושותפות דלק קידוחים יהש נסחרת לפי שווי של 7.712 מיליארד שקלים - פער של מעל 11.5%.

ששינסקי משנה את הכללים

העניין הוא שב-19 באוקטובר, כאשר השווי של אבנר ודלק קידוחים היה כמעט זהה, היה קיים עיוות מאוד בולט (שכן הפער אמור היה לעמוד על כ-6% לטובת אבנר), אך כיום כאשר משקללים את המלצות ועדת ששינסקי הסיפור קצת משתנה.

הסבר: למרות שהשותפויות נראות זהות בתמהיל העסקי שלהן - מחזיקות באותם שיעורים בכל הרשיונות למעט ים תטיס (דלק קידוחים מחזיקה ב-25.5% ואבנר מחזיקה ב-23%) - יש הבדל מהותי בשורה העליונה שלהן, בתמלוגים שהן משלמות לבעלי השליטה בהן עבור ההכנסות מהגז הטבעי.

כפי שציינו בעבר: בעוד אבנר משלמת תמלוגים בהיקף של 6% משווי הגז הטבעי, דלק קידוחים משלמת לאחר כיסוי העלויות תמלוגים בהיקף כפול של 13% (ותמלוגים של 3% לפני כיסוי העלויות). מכיוון שבתחום חיפושי הגז והנפט החזר ההשקעה על הפרויקט הינו מהיר יחסית לאורך החיים בו, יוצא כי הממוצע המשוקלל של התמלוגים של דלק קידוחים נוטה לכיוון ה-11%.

בהתחשב בכך שהשווי היחסי של פרויקט "ים תטיס" מתוך סך שווי של השותפויות קטן בשנתיים האחרונים, לאור תמחור תגליות "תמר" ו"דלית" ואפשרות לתגלית נוספת ברשיונות נוספים כגון "רציו-ים" היכן ששוכן מבנה "לוויתן", הפער בשווי החברות אמור היה לעמוד על כ-6% בלבד, לטובת אבנר.

אך בחודש האחרון נכנס גורם נוסף לתמונה, בדמות דו"ח הביניים של ועדת ששינסקי. כיוון שבהמלצות שפורסמו לא דובר על העלאת התמלוגים אלא על הגדלת שיעור המס על השותפויות (פגיעה ישירה בשורה התחתונה), הדבר הגדיל את הפגיעה במשקיעים בשותפות המשלמת "תמלוג על" גבוה יותר ליזמי השותפות.

כפי שפורסם בעבר ב-Bizportal בשותפות המוגבלת דלק קידוחים צפוייה לשלם ליזמי השותפות תמלוגי על בגובה של כ-4.36 מיליארד דולר, זאת בעוד שותפות אבנר תשלם רק כ-2 מיליארד דולר. לכן, ככל שהמלצות ששינסקי יאומצו יותר, כך יגדל הפער בשווי של אבנר מול דלק קידוחים. לכן, כיום הפער צריך להיות גבוה יותר מ-6% אך נמוך יותר מהפער הקיים כיום העומד על 11.5%.

בדיקה של יתרות המכירה בחסר מצביעה על כך, שעיוות שנוצר החל למשוך שורטיסטים למשחק. בשבוע הקודם, נסגרו השורטים שהיו קיימים על דלק קידוחים ונפתחו שורטים חדשים על אבנר יהש. סוחרים מכרו בחסר 466,673 מניות נוספות של אבנר והביאו את סך יתרת השורטים על המנייה ל-9 מיליון שקלים בשבוע שהסתיים ב-25 בנובמבר ובמקביל סגרו פוזיציה על דלק קידוחים. בכך מהמרים הסוחרים על צמצום הפער.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה