טורקיה-ישראל: על קשרי המסחר, הלחץ על ארדואן - והסבירות לסכסוך אלים

טורקיה הולכת מחר לבחירות. ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת ב-INSS, משרטטת תרחישים. ארדואן, לאן מכאן (ועד מתי?)

ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, צפוי להיבחר לנשיא טורקיה בבחירות שייערכו במדינה ביום ראשון הקרוב (ואם לא יצליח בסיבוב הראשון בו הוא זקוק ליותר ממחצית מהקולות, אז בסיבוב השני, עוד שבועיים, אז הוא יהיה זקוק רק לרוב רגיל). בעוד שרטוריקה חריפה מצד ארדואן כלפי ישראל אינה דבר חדש, הרי שבמהלך מבצע 'צוק איתן' הרטוריקה התגברה עוד יותר, הן מבחינת הביטויים הקיצוניים שבהם בחר ארדואן להשתמש והן מבחינת תכיפות ההתבטאויות כנגד ישראל.

לא מן הנמנע, שגם בנאום הניצחון שלו יזכיר ארדואן את ישראל. גורמי אופוזיציה מתחו ביקורת על ארדואן שרטוריקת התקיפה שלו כלפי ישראל לא לוותה בצעדים קונקרטיים כנגדה. ואכן, למעט האשמות לפיהן טורקיה, ביחד עם קטאר, טרפדו את ההגעה להסכם הפסקת אש בשלבים המוקדמים של סבב העימות האלים עם חמאס, קשה להצביע באופן ברור על נזק שגרמה טורקיה לישראל.

בפרט התרעמו גורמי האופוזיציה בטורקיה על כך שהסחר בין המדינות שגשג במהלך שנות כהונתו של ארדואן וממשיך להתקיים, על אף הביקורת החריפה של ארדואן כלפי ישראל. יש לציין שבניגוד לעבר, אז התקיים גם סחר ביטחוני ענף בין המדינות, היום מדובר על סחר שהוא כולו בתחום האזרחי.

הייצוא הישראלי לטורקיה עלול להתכווץ במהירות

היקף הסחר בין טורקיה וישראל הגיע בשנת 2013 לשיא של כ-5 מיליארד דולרים (על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). המעניין בנתון, שבהשוואה ל-2012 גדל היצוא הישראלי לטורקיה ביותר ממיליארד דולר, ואילו היבוא מטורקיה לישראל צמח רק בכ-300 מליון דולר. עם זאת, בשנת 2012 הייצוא הישראלי לטורקיה התכווץ ב-400 מיליון דולר מול התכווצות של 90 מיליון דולר ביבוא ממנה, זאת לאור זאת סירובה של ישראל להתנצל על פרשת ה'מרמרה').

כלומר ניתן להעריך שאם תחול פגיעה בסחר בין המדינות בשנים הקרובות, הפגיעה תהיה חדה יותר ביצוא הישראלי מאשר ביבוא מטורקיה. אחד ההסברים האפשריים לכך, הוא שחלק מהיצוא הישראלי תלוי בחוזים ממשלתיים, ולכן יש יותר משמעות להתדרדרות היחסים ברמה המדינית.

יחד עם זאת, ברור גם לפי היקף הסחר בין המדינות והגיוון שבו (במיוחד ביבוא מטורקיה), שיש גורמים רבים בשתי המדינות שיש להם עניין בסיסי בשימור ואף בפיתוח היחסים הכלכליים בין המדינות, על אף שבשתי המדינות נשמעו קריאות במהלך מבצע צוק איתן לחרם על רכישת מוצרים המיוצרים במדינה השנייה.

נושא ייצוא הגז לטורקיה - נכנס להקפאה עמוקה

נושא כלכלי נוסף שככל הנראה נכנס עתה להקפאה עמוקה (וספק אם יתממש) הוא אופציית יצוא הגז הטבעי שהתגלה לחופי ישראל אל טורקיה ודרכה גם למקומות נוספים. נושא כלכלי אחר הוא התיירות הישראלית לטורקיה, שספק אם תתחדש בקרוב. היבט מעניין בהקשר זה הוא לא רק האם התיירים הישראלים יימנעו מלנפוש בטורקיה, אלא גם האם חברת התעופה הטורקית, טורקיש איירליינס, שהייתה חברת התעופה הזרה הפעילה ביותר בנמל התעופה בן גוריון לפני הלחימה תמשיך לפעול באותם היקפים (כאשר מרבית הישראלים נסעו עימה דרך איסטנבול ליעדים מחוץ לטורקיה).

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אמנם טורקיש איירליינס יישרה קו עם מרבית החברות הזרות מבחינת עיתוי הפסקת וחידוש הטיסות לישראל במהלך צוק איתן, אך העובדה שממשלת ישראל הקדישה משאבים על מנת להוציא את הישראלים אשר נתקעו בטורקיה בעקבות הפסקת הטיסות בכל זאת, מציבה סימן שאלה על האם ישראלים ימשיכו לטוס עם חברה זו.

התפוגגות אופציית ייצוא הגז - השפעה הרסנית

היחסים בתחום הכלכלי היו בין נקודות האור המועטות בין טורקיה וישראל, עקב התדרדרות היחסים בין המדינות בשנים האחרונות. פגיעה משמעותית ביחסים בתחום זה יכולה להיות מכה קשה למה שעוד נותר מיחסי שתי המדינות. בפרט, נראה היה שנושא יצוא הגז מישראל לטורקיה היה בין הגורמים המרכזיים שמשכו את הטורקים לכיוון שיקום היחסים, ועל כן התפוגגות נושא זה יכולה להיות הרסנית. העובדה שהבחירות הנוכחיות יסמלו ככל הנראה יותר המשכיות במדיניות הטורקית מאשר מגמות של שינוי אינה מעודדת אף היא.

לא רק זאת, ארדואן אשר ייהפך לנשיא, מעוניין לשלוט במדינה לפחות עד לשנת 2023 - אז ייערכו חגיגות מאה שנים לרפובליקה הטורקית. עד אז הוא רוצה להטביע חותם במדינה באופן שמעמדו ישתווה ואף יתעלה על זה של מייסד הרפובליקה, מוסטפא כמאל אטאטורק. הישארותו בשלטון תקופה ארוכה צריכה להיות הנחת המוצא של מקבלי ההחלטות בישראל. על אף שמובן שלאור התבטאויותיו במהלך צוק איתן ספק אם ניתן לקיים איתו דו שיח בשלב זה, יש להיזהר גם שלא להוסיף את טורקיה למדיניות עימן יש לישראל עימות בעל פוטנציאל גבוה לזליגה לאלימות.

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    ארדואן =סרטן ממהיר לתורכיה בדרכו יהרוס את עמו (ל"ת)
    ציון 10/08/2014 11:14
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    דניאל 10/08/2014 10:07
    הגב לתגובה זו
    כול הרעיון הוא שקאטאר תוכל לייצא בעצמה גז לטורקיה ומשם למערב אירופה במקום שישראל תתפוס את השוק הטורקי. משפחה אחת בקאטאר, שרוצה עוד ועוד כסף, מציתה את המזה"ת וסוללת דרך אלפי מתים תווי לצינור גז טבעי חדש לאירופה
  • 7.
    מירב 09/08/2014 18:07
    הגב לתגובה זו
    למה המוסד לא מוריד אותו?
  • 6.
    אזרח 09/08/2014 17:02
    הגב לתגובה זו
    ביזיון הכל כלול מחיר זול אוכל בשפע ורודן שמאיים עלינו והיהודים ממשיכים לפרנס
  • 5.
    חימקה 09/08/2014 16:04
    הגב לתגובה זו
    לכן העיסקה קרובה לסגירה לדעתי
  • 4.
    לופו 09/08/2014 16:02
    הגב לתגובה זו
    ע"פ השמועות הצנרת ע"ח טורקיה
  • 3.
    להגיב ולא לשתוק 07/08/2014 14:14
    הגב לתגובה זו
    מי שמראה פחד בפני בריונים מזמין אלימות נוספת.
  • אבי 09/08/2014 11:01
    הגב לתגובה זו
    ערבים מבינים רק כח.........
  • 2.
    אזרח 07/08/2014 13:47
    הגב לתגובה זו
    קצת חימוש מתקדם יכול לגרום להרבה נזק לטורקיה.
  • 1.
    יריב 07/08/2014 12:53
    הגב לתגובה זו
    אנחנו מייבאים מתורכיה יותר מאשר אנחנו מייצאים אליה. ארדואן קרא להחרמת מוצרים ישראלים לאחרונה. זו הפרת הסכמי הסחר. צריך לבטל אותם ולהטיל מיסוי הוגן על סחורות מתורכיה כדי שישראלים לא ימשיכו להתפתות ממחירים זולים ולקנות מכוניות תורכיות.