שוק הפנסיה דווקא מתעורר - על דמי הניהול בקרנות של אלטשולר, על מגוון המסלולים של מנורה, ומה אסור לעשות עם כספי הפנסיה?
ענת כנפו-תבור, מנכ"לית אלטשולר שחם גמל ופנסיה, חגי בנימין מרשות שוק ההון; איתי יעקב, המשנה למנכ"ל מנורה, סטלה קורין ליבר וירון שמיר פרשני ביזפורטל בפאנל חיסכון פנסיוני בוועידת ההשקעות של ישראל.
הפנסיה היא כנראה החיסכון הגדול ביותר בחיים שלנו. מדובר בכסף שאמור להצטבר ל-1.5-2 מיליון שקל בגיל פרישה ולהיות זה שיפרנס אותנו כשכבר לא נוכל לעבוד. אבל אנחנו צעירים, מי רוצה לחשוב על גיל פרישה? אף אחד, ולכן אנחנו דוחים ודוחים ודוחים ומפסידים הרבה כסף בדרך. בפאנל על שוק הפנסיה בוועידת ההשקעות של ישראל, התייחסו המומחים לשאלות כמו - האם גם למדינה יש חלק בעובדה שאף אחד לא מבין לעומק מה זו פנסיה, מה הטעויות שאנחנו עושים עם החיסכון הפנסיוני ומה המדינה יכולה וצריכה לעשות כדי לסייע לציבור לחסוך יותר?
לדברי חגי בנימין, סגן בכיר לממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, מה שנוגס משמעותית בפנסיה של הציבור זו משיכת כספים מוקדמת: "טעות אחת מרכזית, ואולי האתגר הגדול ביותר, זה שאנשים מושכים את כספי הפנסיה. מדובר על משיכות של 10-11 מיליארד שקל כל שנה (רק בשוק קרנות הפנסיה). בשוק שמנהל קרוב ל-600 מיליארד שקל, זה לא נשמע מטריד - אבל זה כן. כשאנו ברשות שוק ההון מנתחים מי מושך את הכסף, רואים שרוב הכספים האלו נמשכים על ידי עובדים ברמות שכר נמוכות! מדובר על עובדים שהשתייכו להסדר הפנסיוני, שהוא חובה אגב. אנחנו רואים שהם לא עומדים בפיתוי ומושכים את הכסף - בכל פעם שהם עוברים עבודה.
"בשוק העבודה המודרני, עובדים עוברים בין מקומות עבודה פעם בשנה-שנתיים ובכל פעם מושכים והסכומים לא גבוהים. כל פעם מושכים סכום קטן אבל התוצאה היא שלא מצליחים לצבור פנסיה על פני זמן. מעבר לכך - זו לא פגיעה רק בחיסכון לפנסיה, כשמושכים את הכסף, הם פוגעים גם בכיסוי הביטוחי שלהם, בין אם זה כיסוי למקרי נכות או מוות.
"ולמרות זאת חשוב לומר - היקף החיסכון לפנסיה במדינת ישראל הוא היקף מספק. יש חיסכון מספק וחיסכון ראוי. מערכת הפנסיה בישראל יציבה. אין סיכוי שקרן פנסיה לא תעמוד בהתחייבויות שלה ויש כיסוי כי יש לנו פנסיה חובה. יש פה אתגר כי אנשים מצד אחד רוצים להתקיים ויש להם הוצאות על דיור, בריאות, חינוך, ומצד שני - גם רוצים שיחסכו מספיק לפנסיה".
תהיה לנו מספיק פנסיה?
בנימין: "חד משמעית. בהינתן שלא נמשוך אותה בדרך ואם נמשוך, אז בהיקפים נמוכים".
ענת כנפו-תבור, מנכ"לית אלשטולר שחם גמל פנסיה, ציינה כי הקמת הקרנות הנבחרות (מה שנקרא 'פנסיה ברירת מחדל'. נ"א) יצר שינוי משמעותי בשוק: "מדובר במהלך מדהים של רשות שוק ההון - שוק הפנסיה היה רדום, שוק שאף אחד דלא דיבר עליו ולא ידע מה קורה שם. חברות הביטוח היו בפועל השחקניות היחידות בשוק הזה ואז הגיע המכרז והוא התחיל לחולל תחרות, שהיא דבר טוב מאוד לשוק. התחרות מחדדת את כולנו וגורמת גם לנו, המוסדיים, לנסות להיות טובים יותר, לבוא ולעשות דברים שונים. אבל גם עכשיו אנחנו עדיין לא נמצאים במצב שהתחרות מדהימה. התחרות עדיין לא הוגנת, לא נמצאים ברמת התחרות הנדרשת, אך אנו לגמרי בכיוון הנכון.
"לדוגמה - אצלנו באלטשולר שחם, לפני 4 שנים כשעוד לא היינו קרן נבחרת, היינו קרן קטנה עם 30,000 לקוחות ניהלנו רק 3 מיליארד שקל, קרן באמת לא משמעותית. מאז שנכנסנו להיות קרן נבחרת, חל גידול משמעותי והיום אנו עם מעל 400,000 לקוחות ומנהלים 26 מיליארד שקלים. אנחנו כבר משלמים אגב 1,800 קצבאות כל חודש. כלומר קרה משהו.
מנורה לא נמצאת במגרש של קרנות הפנסיה ברירת מחדל-נבחרות אבל לדברי איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל, יש לה יתרון אחר. היא לא עושה רק 3 חיתוכי גיל (צעירים עד גיל 50, גילאי 50-60 וגילאי 60 ומעלה), אלא אצלה אחוז הסיכון, הרכיב המנייתי משתנה כל 5 שנים בערך. הוא בטוח ששאר חברות הפנסיה ילכו בעקבות מנורה: "האוצר מברך על המודל שלנו והוא גם ניסה לקדם שזה יהיה המודל הרווח. יש לנו 9 מסלולים ולא שלושה, וזה אומר הרבה יותר עלויות מבחינתנו אבל זה מודל טוב יותר לחוסכים. המודל צ'יליאני (המסלול שמדינת ישראל אימצה בפנסיה. נ"א) אומר שככל שאתה צעיר יותר - אתה יכול לקחת סיכונים גבוהים יותר וככל שמתקרב לגיל הפרישה - כדאי שתיקח פחות ופחות סיכון, כי פה יש הרבה יותר מה להפסיד. זה לקח מהמשבר של 2008 - אנשים רגע לפני הפנסיה הפסידו אחוזים מאוד גדולים מהכסף הצבור שלהם.

- 2.benjamin_netanyahu@aol.com 19/01/2023 10:19הגב לתגובה זופנסיות ככל שיהיו בין אם בצורתם היום או בין כאשר המדינה הייתה אחראית לכל הנושא הם אשכרה סקאם לכל דבר. זה אשכרה עונה על ההגדרה של הונאת פונזי (בייחוד קרן פנסיה בגלל רכיב השיתופיות שלו). והמדינה? מחזיקה אותנו בני ערובה ומחייבת אותנו להפריש ולממן את הנואת הפונזי הגדולה בעולם המודרני לאחר בנקים מרכזיים.
- 1.עירית 18/01/2023 23:35הגב לתגובה זולכן אנשים בכל הזדמנות מושכים את הכספים. למשל, החוק שנוגע לחלוקת פנסיות בין בני זוג שנפרדו יש הרבה עוולות ויש צורך לתקנו דחוף. חברות הביטוח מנצלות את זה ומחזיקות כספים שבויים- כל זה ברשות החוק
- תתחילי לקחת אחריות 19/01/2023 14:28הגב לתגובה זוזה לא כזה מסובך להבין את הכל ברמה טובה