לוויין חלל תקשורת לווין לויין
צילום: Istock

זה שוב קורה: סטיקספיי מזנקת ב-180%

השווי מזנק ליותר מ-2.5 מיליארד דולר. השווי של החברה שוב נראה מנותק, כאשר היא נכנסה רק לפני שבועיים בשווי של 400 מיליון דולר בלבד, כשבארץ היא לא הצליחה לגייס לפני שנתיים לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל. האם שוב תגיע נפילה?
נתנאל אריאל |

סטיקספיי טסה כעת ב-180% במסחר בוול סטריט לשווי של יותר מ-2.5 מיליארד דולר. למה? אין סיבה ספציפית, מעבר לכוונה של האיחוד האירופאי להשקיע ברשת לווינים משלו סכום של 6 מיליארד דולר. אולי חלק קטן מזה יתגלגל לסטיקספיי, אולי הזינוק לא קשור לדיווח, המניה כבר הראתה לנו שהיא יודעת לזנק מאות אחוזים וליפול בחזרה, בלי קשר להודעות ולהערכות שווי.   זו לא פעם ראשונה. החברה החלה להיסחר לפני פחות מחודש וכבר עברה מזינוק של 250% לצלילה של 40% -  מדובר בהנפקת ספאק שכשלה וגרמה לכך שמי שנשאר במניות ונענה להצעת הספאק למיזוג הם בעלי השליטה-ספונסרים שלהם יש סיבות אחרות לרצות את המיזוג (אופציות ועוד) וכך בהחזקת מיעוט של מניות צפות קל להשפיע על מחיר המניה. הנה כל הסיבות למה לא להתקרב להנפקות כאלה, ונראה שגם עכשיו הזינוק לא מבוסס על משהו אמיתי.

מנכ"ל החברה אמנם דיבר על גודל השוק ומנסה לשדר ביטחון. אבל זה בכלל לא קשור לזה. יכול להיות שהחברה טובה. יכול להיות שיום אחד היא גם תצליח. אבל אין הרבה דברים בשוק שמצדיקים תנודות חריפות כל כך במחיר של מניה. בטח לא של הנפקה שלא הצליחה לקבל שווי כזה רק לפני שנה ונאלצה להיכנס לוול סטריט מהדלת האחורית - באמצעות מיזוג לחברת SPAC (חברה עם מזומנים וללא פעילות שהמטרה היחידה שלה היא למצוא חברה להתמזג אליה).

גם במקרה של סטיקספיי, כמו בהרבה ספאקים בשנה האחרונה, המשקיעים החליטו לברוח עם הכסף ולא רצו להישאר בהנפקה, וכך החברה גייסה מאות מיליונים פחות ממה שרצתה, וגם השווי נחתך ל-365 מיליון דולר בלבד (לפני הכסף), במקום 632 מיליון (לפני הכסף). היא רצתה לגייס 350 מיליון דולר ולבסוף נאלצה להסתפק בקושי בעשרות מיליונים בודדים. רוב הכסף פשוט התאדה החוצה עם המשקיעים.

נחזור ונציין שזה כתוב על הקיר, ובגדול - בספאקים המשקיעים לא נשארים ויוצאים עם הכסף שלהם מראש. החברה אמנם מקבלת כניסה לוול סטריט עם אפשרות להציג מצגות יפות ולתת תחזיות צמיחה מטורפות (ולא סבירות כל כך) לשנים הבאות, ומבלי לעבור את ההליך דרך רשות ניירות ערך (ה-SEC) שכולל תהליך של שאלות והבהרות מצד הרשות. אבל הצד השני הוא כאמור שהספאקים האלה לא אמינים - והמניות צוללות.

בסיקטיפיי מדברים על שוק של 20 מיליארד דולר עד שנת 2029 (למה דווקא עד אז? למה לא 2030 למשל? כי מחליפים קידומת ונראה נראה רחוק מדי?), ולדבירה שני הלקוחות הכי משמעותיים שלה הם ענקית הלווינים הקנדית טלסאט, וחברת וואן ווב הבריטית.

החברה ניסתה לגייס בישראל רק לפני שנה וחצי לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר - אבל בשוק ההון המקומי היא קיבלה מקלחת צוננת. לא רצו להשקיע בה, אז היא הלכה למיזוג ספאק בוול סטריט. במחצית הראשונה של 2022 היא הכניסה רק 3.3 מיליון דולר, נפילה של 70% לעומת 10.9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. גם הרווחיות הגולמית שלה נשחקה ל-54% לעומת 64% שנה קודם לכן והיא רשמה הפסד נקי משמעותי של 19 מיליון דולר, לעומת 6.6 מיליון ברבעון המקביל ב-2021. החברה שרפה 21 מיליון דולר ויש לה כעת בסך הכל 23 מיליון דולר בקופה.

החברה הוקדמה ב-2012 ומייצרת מעגלים משולבים תלויי-יישום (Application-Specific Integrated Circuit, או ASIC) ללוויינים במסלול נמוך מסביב לכדור הארץ (LEO). מעגלים משולבים תלויי-יישום נבנים למטרה מסוימת – ומאפשרים לדחוס אלקטרוניקה לקופסה זעירה. סטיקספיי מייצרת מודמים חזקים יותר ללוויינים. היא גם מייצרת את התקשורת על הלוויינים על הקרקע.  

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה