שקית קניות OpenAI. קרדיט: SORAשקית קניות OpenAI. קרדיט: SORA

סופו של האי-קומרס כפי שהכרנו אותו? ChatGPT יאפשר רכישות ישירות מהממשק עצמו

OpenAI השיקה מודל תשלום מובנה בתוך הממשק, תחבר את תהליך ההמלצה והרכישה וכנראה תשנה את המסחר האלקטרוני; גוגל, אמזון ו־Shopify כבר מרגישות את הלחץ

רן קידר |

בצעד שובר שוק, הכריזה OpenAI על השקה מדורגת של מערכת רכישות ישירה מתוך הממשק עצמו: חיפוש של משתמש בצ'אט יוביל למוצרים מומלצים, ולחצן "קנייה" שיאפשר רכישה מיידית, תחילה דרך הפנייה לאתר הסוחר – ובהמשך, באמצעות מנגנון Checkout פנימי בתוך הצ'אט. המערכת תבחן מה אנשים אומרים, מה היתרונות והחסרונות של המוצר ותבצע התאמה לטעם האישי של המשתמש, ממש כמו יועץ אישי.

לדברי החברה, מדובר במהפכה שתחבר בין כוונת רכישה לבין ביצוע העסקה – ללא מעבר בין אתרים וללא צורך בניווטים נוספים. מנוע השיחה ימליץ על מוצרים, בהתבסס על העדפות המשתמש, ביקורות מהאינטרנט ותוכן מערכתי ממקורות רשת מהימנים. יהיה, כמובן גם מנגנון של למידה, כך שמשתמש שהעדיף ציוד משרדי בצבע שחור, יקבל המלצות מותאמות להעדפה הזו גם בשיחות עתידיות.

המודל ש-OpenAI מפתחת כולל מנגנון עמלות של כ-2% על כל רכישה שתתבצע דרך ChatGPT. בכך, היא מייצרת לא רק תחליף למנוע חיפוש אלא זירת מסחר עצמאית, שבה כל השיחה היא חלק מהליך קנייה. בית ההשקעות ברנשטיין מתאר את המהלך כ"תחילתו של עידן מסחר חדש – מסחר סוכני" – שבו סוכני AI מבצעים את כל שלבי הקנייה עבור המשתמש. להערכתם, אימוץ מסיבי של מודלים כאלה עשוי להאיץ את קצב הצמיחה במסחר המקוון בכ-1.5-2.5% בשנה. נכון להיום, יולי 2025, OpenAI מדווחת שכמעט והכפילה את הכנסותיה השנתיות מאז דצמבר 2024, שכיום עומדים על 10 מיליארד דולר שנתית. עם זאת, החברה ממשיכה לרשום הפסדים של מיליארדי דולרים, והמהלך הנוכחי נתפס כניסיון מובהק להרחיב את מנועי ההכנסות מעבר למנויים פרטיים וארגוניים.

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

בכל אופן, השילוב החדש ייצור שינוי דיסרפטיבי נוסף על השינוי במנוע החיפוש, והפעם הוא השיבוש במודלים העסקיים הקיימים באי-קומרס ואיתם הופעתו של  אתגר חדש: איך משווקים למנוע שמבין שפה טבעית?

החזית מול שופיפיי היא רק ההתחלה

ליבת המהלך של OpenAI היא מודל מבוסס עמלה, בכל פעם שמשתמש רוכש מוצר דרך ChatGPT, תגבה החברה עמלה, כרגע בגובה 2%. מדובר באפיק מוניטיזציה חדש ומתבקש, שאמור להתווסף להכנסות שמגיעות ממנויי ה-Plus או הלקוחות הארגוניים. הציפייה מ-OpenAI היא שתיקח את הידע, את נתח השוק האדיר ואת ההרגלים של המשתמשים הפעילים שלה ותדע להמיר אותם להכנסות. אלא שלא הכול חלק, על רקע השותפות עם שופיפיי Shopify 0.25%  , שהוכרזה באפריל בזמן הפיילוט שקדם להשקה, פרצה מתיחות. שופיפיי עדכנה את קובץ ה־robots.txt שלה כדי שיחסום רכישות אוטומטיות על ידי סוכני AI , במאמץ לשמר את הבקרה האנושית ולמנוע איבוד שליטה מצד הסוחרים. עם זאת, אינטגרציה רשמית דרך כלי ה־Checkout Kit (כלי שמאפשר לשלב תהליך רכישה באפליקציות חיצוניות כמו ChatGPT) עדיין מותרת, אך רק תחת פיקוח, שקיפות ואישור סופי מהמשתמש.

וכך, זוהי הסנונית שמבשרת על מי בעצם צריך להמציא את עצמו מחדש. ויזה Visa -0.22%  , מאסטרקארד MasterCard Inc. , סטרייפ ופייפאל PayPal Holdings 0.42%   כבר מתחילים להטמיע יכולות AI חדשות, ולהיערך לממשקי מסחר ללא אתר, וכך ייתכן שדווקא כרטיסי האשראי עשויים לצאת נשכרים, ולא הארנקים הדיגיטליים, שעלולים להיפלט אם לא ימצאו תפקיד חדש בשרשרת. 

אבל האיום הגדול הוא על גוגל Alphabet 0.81%   ואמזון Amazon.com Inc. 1.01%  . בעוד גוגל נשענת על מנוע חיפוש שמפריד בין תוכן למכירה, ונתון ללחצים מסחריים של מפרסמים, ChatGPT מציע ממשק אחיד, חף מפרסומות (בינתיים), עם ניתוח סובייקטיבי של ביקורות, ונאמנות מבוססת אינטראקציה. החידוש כבר יצר תחום חדש בשיווק הדיגיטלי, AIO: אופטימיזציה לבינה מלאכותית. משווקים ומפרסמים מתחילים לשנות תיאורי מוצר, קטגוריות והמלצות כדי להתברג גבוה יותר בתשובות שמחזיר המנוע, ממש כפי שהכל התיישר בעבר לאלגוריתם של גוגל.

קיראו עוד ב"גלובל"

מי שיכול להרוויח מכך הם הצרכנים, אם בכלל ניתן לומר שהגדלת הדרכים להוציא כסף היא יתרון אבל הצרכן, אבל בכל מקרה, ייתכן ותהליך הרכישה יהיה חכם יותר ויעיל יותר, אבל לא נוכל להימנע משאלות כמו איזה מידע אישי באמת ייאסף עלינו בזמן קנייה דרך צ'אט? האם המלצתו של ה-AI על המוצרים באמת פועלת לטובת המשתמש, או לטובת מי שמשלם יותר?

גם סוחרים יקבלו גישה לפלטפורמה חדשה עם מיליוני משתמשים, וייאלצו להתמודד עם גביית עמלות משחקן חדש ואחר, וייתכן אף שהוא יהיה שחקן שיתווסף לשחקנים הקיימים שמאפשרים להם את פלטפורמות המסחר. 

בשורה התחתונה, אם ChatGPT מסוגל להיות גם החיפוש, גם העגלה וגם הקופה – הוא מאיים לשבור את שרשרת הצרכן־תוכן־מכירה. אם עד היום השיחה עם ChatGPT הייתה כלי עזר, זאת אומרת ברגע שפנינו לצ'אט בשאלה כלשהי, התחלנו כבר בעצם את דרכנו אל התור בקופה. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה