
בעקבות המהלך נגד ברזיל: כך הפך טראמפ את המכסים לנשק פוליטי
הנשיא האמריקני מטיל מכסים על ברזיל בגלל הטיפול בבולסונארו במקום מסיבות כלכליות במהלך חסר תקדים שמעורר מחדש את החששות ממלחמת סחר גלובלית ומחוסר ודאות בשווקים
השבוע החליט נשיא ארה״ב דונאלד טראמפ להטיל מכסים של 50% על ברזיל, אבל הפעם לא בגלל מלחמת הסחר. טראמפ לא מרוצה מהאופן שבו מטפלים בברזיל בנשיא לשעבר ז'איר בולסונארו. פתאום הנשיא החליט להשתמש במכסים ככלי לחץ על מערכת המשפט של מדינה זרה - דבר שמעולם לא קרה בעבר.
נשיא ברזיל לואיס אינסיו לולה דה סילבה לא נשאר בשקט. הוא הבהיר שארצו לא תיתן לאף אחד "לחנך" אותה, והזהיר שברזיל תפעיל את חוק התגמול הכלכלי שלה - כלומר, תטיל מכסים נגדיים על מוצרים אמריקניים.
אחת משותפות הסחר הגדולות
ברזיל היא בין שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב - היא קנתה ב-2024 מוצרים אמריקניים בשווי 44 מיליארד דולר, בעוד אמריקה ייבאה ממנה 42 מיליארד דולר. זה מצב נדיר בקרב המדינות שטראמפ מאיים עליהן - רוב המדינות הללו מוכרות לאמריקה יותר ממה שהן קונות.
טראמפ לא הסתפק בברזיל. באותו יום הוא פתח במתקפה רחבה והודיע על מכסים של 30% על אלג'יריה, לוב, עיראק וסרי לנקה, 25% על ברונאי ומולדובה, ו-20% על הפיליפינים. כשמסתכלים על הרשימה הזו, קשה למצוא הגיון כלכלי - יש כאן מדינות גדולות וקטנות, עשירות ועניות, חלקן בכלל לא מוכרות הרבה לאמריקה. הסיבה האמיתית נראית פוליטית גרידא.
- שכרון הכוח - משפחת טראמפ משיקה עוד מטבעות קריפטו; רווח של מיליארדי דולרים
- טראמפ ממשיך לתקוף את יו״ר הפד׳: ״שיתפטר מיד״
המומחה לסחר הבינלאומי סטיבן אולסון מצביע על כך שמדובר בתקדים חסר תקדים - מעולם אמריקה לא השתמשה במכסים כדי לעצור הליך משפטי במדינה זרה. זה מאותת לשותפות הסחר שכל נושא שיעלה על הרדאר של טראמפ יכול להפוך לבעיה מסחרית.
איך טראמפ מחליט על שיעור המכסים
מצד אחד, הסוחרים כבר התרגלו לאיומים של טראמפ ומבינים שהרבה מהם לא מתממשים. מצד שני, האיום על ברזיל מראה שהנשיא מוכן להרחיב את מעגל המדינות המאוימות מעבר לרשימה המקורית שפרסם באפריל. טראמפ הסביר לכתבים שהקביעה של שיעורי המכס מבוססת על "שכל ישר, על גירעונות, על איך שהתייחסו אלינו לאורך השנים ועל מספרים גולמיים". תשובה מעורפלת שמשאירה המון מקום לפרשנות וחוסר ודאות.
האיום על ברזיל מחזק את החשש שגם מדינות שיצליחו לחתום הסכמים עם אמריקה עד הדדליין של 1 באוגוסט עדיין יכולות למצוא את עצמן מאוימות מאוחר יותר. זה חיסול למעשה של הוודאות שמשקיעים חיפשו.
- בעיצומה של מלחמת השבבים: מנכ"ל אנבידיה נוסע לבייג'ינג למרות הסנקציות האמריקניות
- אם מאמינים בשוק לכו למניות השורה השניה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בקרב קבוצת BRICS, שכוללת את ברזיל, האיום עלול לחזק את הקשרים הפנימיים במקום להחליש אותם. כשטראמפ תוקף את הקבוצה בגלל "האיום על הדולר", הוא עלול להניע את החברות למצוא דרכים לעקוף את המערכת האמריקנית.
המכסים על נחושת ותרופות
טראמפ הודיע לפני מספר ימים על מכסים של 50% על מוצרי נחושת, והמתכת זינקה ב-17% ביום אחד - שיא יומי שטרם נרשם. ענף התרופות קיבל אזהרה דומה: מכסים של עד 200% על יבוא תרופות אם חברות התרופות לא יעבירו את הייצור לאמריקה
בשנה הקרובה. האיום עלול להשפיע על זמינות התרופות, המחירים לצרכן האמריקני ומחקר ופיתוח של תרופות חדשות.
במקביל, הממשל האמריקני שולח מסרים מבלבלים. סגן שר האוצר מייקל פולנדר רמז השבוע שגם אם המכסים ייכנסו לתוקף, המשא ומתן יוכל להימשך
מעבר למועד האחרון של אוגוסט.
אנליסטים בבנק ברקליס מזהירים שהאיום על ברזיל עלול לערער את האמון של מדינות אסיה המתעוררת. אם טראמפ מאיים על ברזיל בגלל עניינים פנימיים, אף מדינה לא יכולה להרגיש בטוחה שהסכם יגן עליה מאיומים עתידיים. הפיכת המכסים לכלי פוליטי יוצרת סביבה בה המשקיעים לא יכולים לתכנן לטווח הארוך. התוצאה עשויה להיות תנודתיות גבוהה, האטה בצמיחה הגלובלית והעלאת עלויות על הצרכנים.
- 4.סולה 10/07/2025 22:01הגב לתגובה זוככה מפעילים כוח פוליטי
- 3.אנונימי 10/07/2025 20:41הגב לתגובה זונשיא אחד ניחה. אבל שזה כבר מדינה מדינה סיסטמטי ניתן להבין שהפרוגרס עשה כאן חתיכת מהלך כלל עולמי. ביביטראמפ בולסנרו לה פן.... אז זו שיטה מתוכננת לפרטי פרטים.
- 2.סבבה 10/07/2025 20:21הגב לתגובה זואני אעלה מיסים על אזרחי מדינתיואפגע בעסקיםמה כבר יכול להשתבש אם ממש תעצבנו אותי אני אסע למאדים
- 1.איציקו 10/07/2025 19:46הגב לתגובה זואצלנו הייעוץ המשפטי הפך לנשק סופר פוליטיאולי הועתק הרעיון לשטחים אחרים