
אירופה מתבשלת: גל החום הקיצוני יפגע ב-0.5 נק׳ בצמיחה
יוני האחרון היה החודש החם ביותר שידעה אירופה מאז התחילה למדוד - עם סטיה של כמעט 3 מעלות מהממוצע גל החום פגע בספרד, איטליה, צרפת, גרמניה ופורטוגל - בעשרת הימים האחרונים נרשמו יותר מ-1,500 מקרי מוות המיוחסים לטמפרטורות הקיצוניות; החום גם מכביד על הכלכלה כשמוערכת פגיעה של כ-0.5 נק׳ בצמיחה הכללית ביבשת
לכל מי שיצא להסתובב באירופה בעיצומו של הקיץ מוכרת התחושה שאין מפלט מהחום. במרבית המלונות, מרכזי הקניות והבילויים המיזוג לא מצליח להתמודד עם עומסי החום, בחלק מהדירות אפילו לא מותקנים מזגנים. בחלק מהמקומות ההתנגדות היא אידיאולוגית ובחלק מטעמי חסכון, לא כלכלי לרשת את הבית במזגנים בשביל שבועיים בשנה.
רק שהשבועיים האלו מתארכים בשנים האחרונות - ומתפרסים על פני כמעט חודשיים, גובים מחירים בנפש וגם בממון. יוני האחרון נרשם כחודש החם ביותר במערב אירופה מאז תחילת המדידות, עם טמפרטורות ממוצעות של 20.49 מעלות צלזיוס עלייה של 2.81 מעלות מעל הממוצע בין השנים 1991 ל-2020. הגל החום הכפול, שהתרחש בין 20 ל-30 ביוני, הביא לטמפרטורות קיצוניות של עד 46.6 מעלות בספרד ובפורטוגל, ולמעלה מ-40 מעלות בצרפת, איטליה וגרמניה.
החום החריג לא פסח גם על הים התיכון, שבו נמדדו טמפרטורות פני הים של עד 28 מעלות הגבוהות ביותר שנרשמו אי פעם ביוני. כ-65% מאיזור הים חווה גל חום שדורג בדרגה "חזקה" ומעלה, דבר שמאיים גם על המערכת האקולוגית הימית.
החום הקיצוני משפיע באופן ניכר גם על הכלכלה האירופית. על פי ההערכות השרב הכבד עשוי להפחית את הצמיחה הכלכלית באירופה ב-0.5 נקודת אחוז בשנת 2025. במדינות כמו ספרד, ההשפעה עשויה להגיע לירידה של 1.4 נקודות אחוז בתמ"ג.
בגרמניה, מפלס המים הנמוך בנהר הריין, תוצאה של הבצורת והחום, ממשיך לשבש את פעילות השיט, במיוחד באזורי דואיסבורג-קלן ונקודת החסימה קרוב. ספינות נאלצות לפעול בחצי קיבולת, מה שמוביל לעלויות נוספות ולשיבושים באספקת סחורות חיוניות.
בענף התיירות, החום הקיצוני הוביל לסגירת אתרים מרכזיים כמו המרפסת הגבוהה במגדל אייפל בפריז, וגם גרם לביטול אירועים ציבוריים. בברצלונה, נרשמה ירידה במספר התיירים בשל הטמפרטורות הגבוהות. במגזר האנרגיה, הביקוש לחשמל זינק בגלל השימוש המוגבר במזגנים ובמכשירי חשמל ביתיים, מה שהוביל לעומסים על רשתות החשמל ולשיבושים באספקה.
החום הקיצוני גבה מחיר כבד גם בתחום הבריאות. במהלך עשרת הימים האחרונים של יוני, נרשמו כ-2,300 מקרי מוות ב-12 ערים מרכזיות באירופה, כאשר כ-1,500 מהם מיוחסים ישירות להשפעות שינויי האקלים. האוכלוסייה המבוגרת הייתה הפגיעה ביותר, עם 88% מהנפטרים מעל גיל 65. בנוסף, גלי החום הובילו לעלייה במספר מקרי האשפוז בשל התייבשות ומכות חום, והעמיסו על מערכות הבריאות במדינות רבות.
- בואינג מזנקת לשיא שנתי למרות התאונה; המשקיעים ממתינים לתוצאות הדוח
- היסטוריה בוול סטריט: אנבידיה חוצה שווי של 4 טריליון דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ככל שהטמפרטורות ממשיכות לעלות, מדינות אירופה יידרשו להשקיע בתשתיות עמידות לחום, לשפר את מערכות הבריאות ולהתאים את הכלכלה למציאות האקלימית החדשה.