גוגל
צילום: טוויטר

הזהב הדיגיטלי של גוגל: 20 מיליארד סרטוני יוטיוב הפכו למפעל בינה מלאכותית

ענקית הטכנולוגיה הפכה את יוטיוב למכרה נתונים ענק לאימון מודלי Gemini ו-Veo 3 מבלי לשלם ליוצרים תמלוגים. כלי בדיקה מתקדם גילה שהבינה המלאכותית מעתיקה תוכן מקורי בדיוק מדהים, בעוד יוצרים מאמנים בלי לדעת את המחליפים שלהם

אדיר בן עמי | (3)
נושאים בכתבה אלפאבית גוגל


בעידן שבו נתונים הם הנפט החדש, גוגל Alphabet 0.5%  גילתה שהיא יושבת על אוצר שלא ניתן לתמחור: 20 מיליארד סרטוני יוטיוב שמופקים מדי יום על ידי מיליוני יוצרים ברחבי העולם. החברה משתמשת במחסן הענק הזה כדי לאמן את מודלי הבינה המלאכותית המתקדמים שלה, כולל Gemini ו-Veo 3, מבלי לשלם אגורה אחת ליוצרי התוכן. זוהי אולי העסקה הכי רווחית בהיסטוריה הדיגיטלית: להפוך עבודה של אחרים לנכס אסטרטגי ששווה מיליארדי דולרים.


המספרים מספרים סיפור של יתרון תחרותי. אפילו אם גוגל תשתמש רק באחוז אחד מספריית הסרטונים שלה, מדובר ב-2.3 מיליארד דקות של תוכן - פי 40 יותר מנתוני האימון שמשתמשים בהם מתחרות אחרים בתחום הבינה המלאכותית. כשמתחרים משלמים מאות מיליוני דולרים כדי לרכוש זכויות תוכן לאימון המודלים שלהם, גוגל פשוט פותחת את המחסן שלה. פשוט מונופול טכנולוגי שמנצל את עמדת הכוח שלו.


הדגמת Veo 3 שהציגה גוגל במאי מעידה על איכות התוצרים. סרטונים קולנועיים ברמה מקצועית, כולל סצנות של זקן בסירה ובעלי חיים מונפשים בסגנון פיקסאר - הכל נוצר לחלוטין בבינה מלאכותית. הרזולוציה והפרטים כל כך מושלמים שקשה להבחין שמדובר בתוכן מלאכותי. אבל מה שהחברה לא מספרת הוא שהפלא הטכנולוגי הזה נבנה על יצירותיהם של יוצרי תוכן שמעולם לא הסכימו להפוך למאמני המכונות של גוגל.


חופש הפעולה של גוגל

התנאים המשפטיים של יוטיוב מעניקים לפלטפורמה "רישיון עולמי, לא-בלעדי, ללא תמלוגים" לתוכן שמועלה אליה. זוהי בעצם פורמולה משפטית שמאפשרת לגוגל לעשות עם התוכן כל מה שהיא רוצה, כולל להפוך אותו לחומר גלם לבינה מלאכותית. המילים הקטנות בחוזה הפכו למנוע רווח שמייצר ערך של מיליארדי דולרים, בעוד היוצרים שיצרו את התוכן נשארים בחוץ.


הפער בין המודעות למציאות הזו מטריד. כשבודקים את הנושא עם יוצרי תוכן מובילים ומומחי קניין רוחני, מתברר שרובם המוחלט לא מודעים לכך שהתוכן שלהם משמש לאימון מודלי הבינה המלאכותית של גוגל. זוהי בעצם הפרטה שקטה של הקריאטיביות האנושית לטובת אלגוריתמים, כשהחברה מייצרת כלים דיגיטליים שעתידים להחליף את אותם יוצרים שעבודתם הקשה שימשה חומר גלם לפיתוח הטכנולוגיה. במילים אחרות, הם מכשירים את המחליפים שלהם מבלי לדעת על כך.


חברת Vermillio, המתמחה בהגנה על קניין רוחני, מספקת ראיות קונקרטיות למה שקורה מאחורי הקלעים. הכלי הקנייני שלה, Trace ID, מנתח חפיפות בין תוכן אנושי לתוכן מלאכותי בסולם של 0 עד 100. כשבדקו סרטון שיצר מודל Veo 3 של גוגל מול עבודה מקורית של יוצר היוטיוב ברודי מוס, התוצאות היו מדאיגות: ציון כולל של 71, כשהשמע לבדו זכה לציון של מעל 90. במילים פשוטות, זה לא "השראה" או "למידה" - זו העתקה כמעט מושלמת שעוטפת את עצמה בכביכול חדשנות טכנולוגית.


שינוי בלתי נמנע

התגובות מיוצרי התוכן מגלות את המורכבות של המצב. חלקם, כמו סם ברס שיש לו 10 מיליון עוקבים, מתייחסים לבינה המלאכותית כ"תחרות ידידותית" ומבינים שזה בלתי נמנע. אחרים מתחילים כעת להבין שהם עלולים לאמן את המחליפים שלהם. זוהי דילמה כלכלית קלסית: להיאבק במגמה טכנולוגית או לנסות להסתגל אליה, כשבשני המקרים הכוח הכלכלי עובר לידיים אחרות.

קיראו עוד ב"גלובל"


הלחץ הציבורי מתחיל לתת פירות, והרגולטורים בארה"ב מגלים פתאום עניין במה שהם כינו עד כה "חדשנות טכנולוגית". הסנטור הרפובליקני ג'וש האולי, שבדרך כלל לא חוסך בביקורת על תאגידי הטכנולוגיה, הציב את המצב בבהירות: "האנשים שמפסידים הם האמנים והיוצרים והמתבגרים שחייהם מתהפכים. אנחנו חייבים להחזיר לאנשים זכויות חזקות ובעלות תוקף משפטי על הקניין שלהם". אבל האות האמיתי לשינוי הגיע מהוליווד: דיסני ויוניברסל, שתי האימפריות הגדולות של תעשיית הבידור, הגישו השבוע תביעה משותפת נגד מחולל התמונות Midjourney. זה המשפט הראשון מסוגו שיוצא מהוליווד, ומשמעותו היא שהכסף הגדול בבידור החליט לעצור את המסיבה.


גוגל בנתה אמפריית בינה מלאכותית על בסיס תוכן שיצרו אחרים, מבלי לחלוק איתם ברווחים. זוהי מהפכה כלכלית שמעבירה ערך מהיוצרים לפלטפורמות, ומהדמיון האנושי לאלגוריתמים. השאלה היא לא אם זה חוקי - השאלה היא אם זה הוגן, ומה זה אומר על עתיד הכלכלה הדיגיטלית שבה המידע הוא המטבע החדש.


הדוחות האחרונים

גוגל הפתיעה לטובה כשדיווחה על רווח למניה של 2.81 דולר על הכנסות של 90.23 מיליארד דולר, תוצאות שעלו משמעותית על ציפיות האנליסטים שצפו רווח של 2.01 דולר למניה על הכנסות של 89.18 מיליארד דולר. הביצועים המרשימים משקפים עלייה של 12% בהכנסות בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.


החברה הציגה תמונה מרשימה של צמיחה רחבה כשכל מנועי הצמיחה העיקריים שלה - חיפוש, מודעות ביוטיוב, שירותי המינויים, הפלטפורמות והמכשירים - הציגו שיעורי צמיחה דו-ספרתיים. שירותי גוגל הציגו גידול מרשים של 10% והגיעו להכנסות של 77.3 מיליארד דולר, הודות לביצועים חזקים בתחומי הליבה של החברה כולל החיפוש שנותר מקור ההכנסות הדומיננטי.


יוטיוב עצמה המשיכה להציג ביצועים חזקים עם הכנסות מפרסום של 8.93 מיליארד דולר, המשקפות עלייה של 10.3% לעומת 8.09 מיליארד דולר באותו רבעון אשתקד - צמיחה של כמעט מיליארד דולר שלם. למרות שההכנסות נותרו מעט מתחת לציפיות וול סטריט של 8.97 מיליארד דולר, התוצאות מעידות על המשך התנופה החזקה של הפלטפורמה. יוטיוב וגוגל וואן יחד חצו את רף 270 מיליון מנויים משלמים.


מגזר Google Cloud המשיך להוביל את קצב הצמיחה של החברה עם זינוק מרשים של 28% בהכנסות שהגיעו ל-12.3 מיליארד דולר. הצמיחה המשמעותית בענן הובלה על-ידי פלטפורמת הענן של גוגל עם דגש מיוחד על מוצרי הליבה, תשתיות בינה מלאכותית ופתרונות בינה מלאכותית ג'נרטיבית, המעידים על המעבר המהיר של השוק לפתרונות מתקדמים ועל המיקום החזק של גוגל בתחום הטכנולוגיות החדשניות.


הרווח התפעולי הכולל של אלפאבית עלה ב-20% והשוליים התפעוליים התרחבו ב-2 נקודות אחוז ל-34%. אלפאבית הודיעה גם על הגדלת הדיבידנד ב-5% כך שהדיבידנד הרבעוני יעמוד על 0.21 דולר למניה.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אבוי לנו 20/06/2025 22:54
    הגב לתגובה זו
    אם עיקר המידע של מנוע הai הזה הוא יוטיוב.. הוא יהיה מטומטם מאוד..
  • 2.
    איציק 20/06/2025 15:47
    הגב לתגובה זו
    גוגל עומדת בפני פגיעה משמעותית במנוע החיפוש שלה על ידי הבינות המלאכותיות כבר כיום אני מעדיף להעזר בבינה מלאכותית לחיפוש נתונים מאשר להעזר בגוגל..... מרכיב החיפוש הוא מהותי לערך של גוגל לפיכך לא הייתי נוגע במנייה
  • 1.
    ארנב ענק 20/06/2025 14:56
    הגב לתגובה זו
    לגוגל יש יתרון טכנולוגי משמעותי ביצירת וידאו מבוסס ai.נראה שגוגל קנייה חזקה !היא גם צומחת וגם נסחרת בזול מכפיל רווח 19.היוצרים מקבלים תשלום מגוגל על פרסומות שהם משלבים בתוכן שלהם ולפי כמות צפיות.לא ברור למה הכותב טוען שגוגל צריכה לחלוק עם היוצרים ברווחיםהם מקבלים תשלום עבור התוכן שלהם וככל שיש להם יותר עוקבים התשלום גם גדל.