טראמפ (X)טראמפ (X)

טראמפ: "מכס של 80% על סין נראה נכון" - האם השיחות הקרובות יביאו להפחתה במתיחות?

לקראת שיחות הסחר בשוויץ, טראמפ מרכך את הטון ומותיר פתח להפחתת מכסים - האם זו תחילתה של רגיעה כלכלית בין המעצמות?

אביחי טדסה | (7)
נושאים בכתבה דונלד טראמפ סין

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך לשנות את טון ההתבטאויות שלו בנוגע לסין, כאשר בציוץ שפורסם היום הצהיר כי מכס של 80% על מוצרים סיניים "נראה נכון". הדברים נאמרו לקראת שיחות הסחר בין ארה"ב לסין שיתקיימו במהלך סוף השבוע הקרוב בשוויץ. התבטאות זו מסמנת ירידה במתיחות לאחר שבועות של חילופי מהלומות מילוליות ודיונים עקרוניים בשאלת המכסים בין שתי המעצמות הכלכליות.



טראמפ, שהטיל בעבר מכסים בגובה של עד 145% על מוצרים מסין, רמז כי אם השיחות יתקדמו בצורה חיובית, יש אפשרות להפחתת המכסים. זאת בניגוד לעמדתו הנוקשה שנשמעה בתחילת השבוע, לפיה "ארה"ב לא מפסידה כלום" בכך שאינה סוחרת עם סין. הפעם, הוא בחר להשאיר פתח להתקדמות במשא ומתן, כאשר ציין כי ההחלטה נתונה בידי שר האוצר סקוט בסנט, שילווה את המשלחת האמריקאית לשיחות.

במקביל, נרשמה תזוזה גם בצד הסיני, כאשר סגן ראש ממשלת סין, חה ליפנג, אישר את השתתפותו בשיחות לצד נציג הסחר האמריקאי ג'יימסון גריר. מדובר בניסיון נוסף של שתי המעצמות להתקדם לעבר הסכם שיקל על מתיחות הסחר המתמשכת.


המהלך האחרון מגיע לאחר שבועות של מתיחות דיפלומטית, במהלכם ניסו שני הצדדים להציב את עצמם כמי שפחות זקוקים להסכם. טראמפ, שבתחילת השבוע הצהיר כי לא יתפשר על הורדת המכסים, שינה לפתע את גישתו והביע אופטימיות זהירה: "אני חושב שיהיה לנו סוף שבוע מוצלח מאוד".

למרות זאת, יועץ הסחר של טראמפ, פיטר נבארו, שמר על עמימות ואמר כי "זה יהיה סוף שבוע מעניין לשווקים", אך לא פירט כיצד השינוי בטון של טראמפ ישפיע על המגעים. נבארו עצמו לא ישתתף בשיחות, אך רמז כי המשא ומתן עשוי להניב התקדמות כלשהי, אם כי לא בהכרח הסכם מקיף.


האמירות החדשות של טראמפ מעוררות סקרנות רבה בשווקים, כאשר המשקיעים מחכים לראות האם מדובר באסטרטגיה דיפלומטית או בסימן ראשון לפשרה ממשית. בינתיים, שר האוצר בסנט הזהיר כי לא צפוי להגיע להסכם סחר מלא בזמן הקרוב, אך ייתכן שיחול שיפור באווירה הכללית בין הצדדים. לאור השינויים הפתאומיים בעמדת טראמפ, נותר לראות האם הסוף שבוע אכן יביא להתקדמות ממשית או שמא יוביל לסבב נוסף של חוסר ודאות בשוקי העולם.

קיראו עוד ב"גלובל"


תעשיית השבבים ומירוץ הבינה המלאכותית במוקד


אחד הנושאים המרכזיים שעלולים לעלות במסגרת השיחות בשוויץ הוא סוגיית ייצוא השבבים המתקדמים. לאחרונה הודיע ממשל טראמפ כי בכוונתו לשנות את הכללים שנקבעו בעידן ביידן בנוגע לייצוא שבבים מבוססי בינה מלאכותית. לפי גורמים במשרד המסחר האמריקאי, התקנות הישנות היו מסורבלות מדי והקשו על חברות אמריקאיות כמו אנבידיה להרחיב את עסקיהן בשוק הגלובלי. טראמפ, שהציב את החזרת העליונות הכלכלית לארה"ב במרכז האג'נדה שלו תחת הסיסמה "MAKE AMERICA GREAT AGAIN", מעוניין לפשט את תהליכי הייצוא ולהגדיל את הגמישות במסחר,

במקום המודל של ממשל ביידן, שחילק את המדינות לשלוש רמות (Tiers) עם הגבלות שונות על ייצוא שבבים, טראמפ מתכנן משטר רישוי עולמי פשוט יותר. על פי הגישה החדשה, הסכמים בין ממשלות יגדירו את מדיניות הייצוא באופן פרטני, תוך שימת דגש על חיזוק הקשרים עם מדינות בעלות ברית והגבלת ייצוא למדינות עוינות כמו סין, רוסיה וצפון קוריאה.


השבבים המתקדמים נמצאים בלב המאבק בין ארה"ב לסין, בעיקר לאור החשש שטכנולוגיות אלו ישמשו לפיתוחים צבאיים מתקדמים. טראמפ מודע לכך שסין רואה בתחום הבינה המלאכותית מנוע לצמיחה כלכלית וצבאית כאחד, ולכן הגברת הפיקוח על מכירת שבבים מתקדמים לגורמים סיניים מהווה חלק ממדיניות "America First". לאחרונה פורסם כי ממשל טראמפ בוחן את האפשרות לאפשר מכירת שבבים לסין, אך רק לאחר הסכמים פרטניים שיבטיחו פיקוח הדוק על השימושים האפשריים בטכנולוגיה זו. עם זאת, שינויים אלה מעוררים התנגדות בקרב גורמי ביטחון בארה"ב, שחוששים מפני זליגת טכנולוגיה קריטית למדינות עוינות.


הדיון סביב מדיניות ייצוא השבבים מתרחש בתקופה שבה תעשיית השבבים בארה"ב ניצבת בפני אתגרים לא פשוטים. הביקוש לשבבים מתקדמים, נמצא בעלייה משמעותית בעולם, כאשר סין משקיעה רבות בהאצת הפיתוחים בתחום. במקביל, חברות אמריקאיות כמו אנבידיה, אינטל ו-AMD נאבקות לשמור על נתח השוק הבינלאומי שלהן, במיוחד מול מתחרים מאסיה ואירופה. בעידן ביידן, התקנות המסורבלות מנעו מחברות שבבים רבות למכור מוצרים לסין ולמדינות נוספות, בשל החשש מזליגת טכנולוגיה צבאית מתקדמת. אך טראמפ מבין כי מדיניות נוקשה מדי עלולה לפגוע בכלכלה האמריקאית דווקא בתקופה שבה מדינות מתחרות מגבירות את יכולותיהן בתחום השבבים. הגישה החדשה נועדה לאזן בין שמירה על הביטחון הלאומי לבין מתן אפשרות לחברות אמריקאיות להמשיך ולהתחרות בשווקים גלובליים.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אנונימי 09/05/2025 21:00
    הגב לתגובה זו
    אחרת עזה תהפוך לגהינום
  • 5.
    בורסה חחח. דוחות ניתוחים תשקיפים . חחח. איזה בלוף. כל יום תלוי במה מראה מד החום של טראמפ. (ל"ת)
    אנונימי 09/05/2025 19:32
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    טבע מפילים אותה (ל"ת)
    אנונימי 09/05/2025 19:14
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אנונימי 09/05/2025 18:21
    הגב לתגובה זו
    מראים שסין תסתדר בלי הסכם... ארהב תגרר למיתון ואינפלציה
  • 2.
    נקווה שסגנו שיחליף אותו בקרוב יתמוך בישראל בלי להתהפך כל כמה שעות וגם יפעל באירן (ל"ת)
    שלמה 09/05/2025 18:08
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    משוגע לגמרי (ל"ת)
    אנונימי 09/05/2025 17:33
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 09/05/2025 18:03
    הגב לתגובה זו
    לדר אין ספק שמה שאילון מאסק עשה באירוע לאחר השבעת הנשיא טראמפ היה הצדעה נאצית. כל מי שהIQ שלו מגיע לטמפרטורת החדר יכול לראות שהוא חיבר את האצבעות והניף את היד בזווית מסוימת שאין שום סיבה אחרת להגיע אליה. רומאים לא עשו את זה