שיין SHEIN
צילום: depositphotos

רגע לפני העלאת המכסים, שיין מעלה מחירים בארה"ב בשיעור של עד 377%

לקראת העלאת המכסים על חבילות קטנות, ענקית האופנה שיין מאותתת בנוגע להשלכות הצפויות לצרכן האמריקאי בעקבות מלחמת הסחר.


רן קידר |
נושאים בכתבה שיין טמו

החל בשמלות וכלה באביזרי מטבח, ענקית האופנה שיין מעלה את המחירים בארה"ב. רוב הקפיצות במחירים התרחש כבר ביום שישי, ובחלק מהקטגוריות העלייה היתה גבוהה מהשאר. המחיר הממוצע עבור 100 המוצרים הפופולרים ביותר בקטגוריית היופי והבריאות עלתה ב-51% מיום חמישי האחרון, וחלק מהפריטים הכפילו את מחירם ואף יותר מכך. בקטגוריות בית, מטבח וצעצועים, העלייה היתה ביותר מ-30%. מחירו של סט מגבות מטבח, למשל, עלה ב-377%. בבגדי הנשים העליה היתה 8% בממוצע.


התייקרות ידועה מראש

פלטפורמות מסחר אלקטרוני כמו שיין ו-טמו עומדות לפני מכסים של 120% על רוב מוצריהם, כתוצאה מהחלטתה של ממשלת ארה"ב לסיים את הפטור על חבילות קטנות מסין ומהונג קונג. בשנים האחרונות, היבואנים ניצלו את הפטור הזה, שאיפשר לסחורות מתחת ל-800 דולר להכנס לארה"ב ללא מכס או עלויות טיפול. וושינגטון גם תגדיל את האגרה פר מוצר, החל מה-2.5, ל-100 דולר וייתכן שאף למעלה מכך לאחר ה-1 ביוני.


לפני פחות משבוע, טראמפ פירסם פוסט ברשתות החברתיות שטען "אין למעשה שום אינפלציה", בעקבות ירידת המחירים במוצרי מכולת ואנרגיה. אבל הזינוק במחירי שיין משקף את המאמצים האחרונים של הסוחרים הסיניים להעביר לפחות חלק מהעלויות החדשות אל הצרכן האמריקאי.


בפברואר, בנסיון להתחמק ממדיניות המכסים של טראמפ, שיין הציעה תמריצים לכמה מהספקים הסינים שלה אם יקימו מפעלים בוייטנאם. בטמו, להבדיל, רצו שמפעלים סיניים ישלחו בעצמם את הסחורה ישירות למחסנים אמריקאיים, ויאמצו מודל שבו המחסנים האמריקאים הם אלו שיבצעו את השילוח ללקוחות וכך יחסכו מכסים.


טמו ושיין חוו עלייה במכירות במרץ ותחילת אפריל, היות והצרכנים האמריקאיים הצטיידו לפני עליית המחירים. שתי החברות הודיעו בתחילת החודש שהם יעלו מחירים בארה"ב.

באופן כללי, המחירים של שיין עלו בכ-10% בארה"ב מה-24.4 ועד ל-26.4, על פי מחקר של בלומברג, שכלל עגלת קניות עם כ-50 פריטים ממגוון קטגוריות. ביומיים האלה, 7 מתוך 50 הפריטים הפכו לבלתי זמינים בארה"ב. בניגוד לכך, מחירי שיין בבריטניה נותרו אותו הדבר ושום פריט לא יצא מזמינות. מתוך 43 הפריטים שעדיין נותרו זמינים בעגלה האמריקאית, 30 מהם היו עם עליית מחירים של יותר מ-10% ביומיים.


הזווית המקומית

למרות שהמכסים משפיעים ישירות רק על מוצרים שנכנסים לארה"ב, ההשפעות עלולות להתגלגל גם לשווקים אחרים, ובהם ישראל. על אף שאין צפי להטלת מכסים ישירים על חבילות לישראל בשלב זה, עלולים להיות שיבושים בשרשרת האספקה, גידול בביקושים ממדינות אחרות, ושינויי תמחור מצד הפלטפורמות עצמן כדי לפצות על ההפסדים בארה"ב. כל אלה עלולים להשפיע על הצרכן הישראלי.

קיראו עוד ב"גלובל"


בחודש מרץ נרשמה עלייה נוספת בהזמנות של ישראלים מאתרים בינלאומיים, כשטמו ושיין היו מבין שלושת האתרים הפופולאריים ביותר בקרב הישראלים, לצד עלי אקספרס. שתיהן הציגו עלייה דו ספרתית ברכישות על ידי ישראלים, מה שממחיש כמה הן פופולאריות כאן.


מי יהיו הנפגעים העיקריים?

עבור מיליוני אזרחים אמריקאים, במיוחד בקרב אוכלוסיות מוחלשות, אתרי קניות כמו שיין וטמו משמשים הרבה מעבר לפלטפורמות לרכישת בגדים, הם כלי חיוני להלבשת המשפחה במחירים נגישים. מחקר של Trade Partnership Worldwide הראה כי משפחות המשתייכות לעשירון הנמוך בארה"ב מוציאות, ביחס להכנסתן, פי שלושה על ביגוד לעומת משפחות מהעשירון העליון.


דו"ח שפורסם בפברואר על ידי אוניברסיטאות ייל ו-UCLA מצביע על כך שהפסקת הפטור ממכס עשויה להשפיע בצורה ניכרת, מאחר שכמעט חצי מהמשלוחים מאתרים סיניים מגיעים דווקא אל האזורים החלשים ביותר במדינה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה