התנודתיות נמשכת: ריח של שינוי באוויר
השבוע החולף - סיכום קצר
ארה"ב
המדדים המובילים בוול סטריט סוגרים שבוע שלילי נוסף, דבר המעלה סימני שאלה רבים בנוגע להמשך מגמת הראלי שהחלה בתחילת שנת 2009. אנליסטים רבים מעריכים כי הראלי הסתיים או קרוב לסיום והשווקים צפויים לחוות תיקון עמוק של יותר מ-20% עד לסוף השנה הנוכחית. הטריגר לתיקון עמוק שכזה עשוי להתקבל זמן קצר אחרי שהפד יכריז על סיום תוכנית התמריצים (QE2) בסוף חודש יוני השנה. הסוחרים בעולם יבינו מהר מאוד כי התוכנית של ברננקי לא הייתה מספיק אפקטיבית על מנת להבטיח התאוששות בת קיימא. הבעיה העיקרית היא שארה"ב הגיעה לתקרת החוב שלה והיא די מוגבלת. המשך התמיכה בשווקים הפיננסים מצידה עשויה להוביל למשבר חוב חמור במדינה.
שוק הנדל"ן האמריקני - עקב אכילס של הכלכלה הגדולה בעולם - התחלות הבניה אשר צנחו בכ-10.5% והסתכמו ב-523 אלף יחידות בחודש אפריל לעומת צפי ל-563 אלף, נתון חודש מארס עודכן כלפי מעלה ל-585 אלף לעומת דיווח קודם על 549 אלף. אישורי הבנייה בחודש אפריל נפלו ב-4% והסתכמו ב-551 אלף לעומת צפי ל-590 אלף.מכירות הבתים הקיימים ירדו ב- 0.8% בחודש אפריל. על פי הנתון נמכרו כ-505 אלף בתים לעומת 509 אלף שנמכרו בחודש מארס.
פרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה - בישיבה זו היו חילוקי דעות בין חברי הפד בנוגע לאסטרטגיית היציאה מהמדיניות המרחיבה והעיתוי המתאים למהלך. חלק מחברי ה'פד' בעד לעלות את שיעור הריבית עוד השנה על רקע ההתאוששות הכלכלית המורגשת במדינה ואילו חברי הפד היוניים יותר טענו כי אין למהר לעלות את שיעור הריבית על מנת לא לפגוע בהתאוששות הכלכלית והוסיפו כי יתמכו בהרחבה כמותית נוספת במידה ולא תושג יציבות כלכלית בת קיימא.
גוש האירו - מעצרו של יו"ר קרן המטבע הבינ"ל והורדת הדירוג של יוון העיבו על האירו. יו"ר קרן המטבע הבינלאומית שטראוס קאהן הואשם באונס ונעצר. חומרת האירוע באה על רקע תפקידו הבכיר של שטראוס קאהן, אשר מהווה גורם מרכזי בטיפול בבעיות שגורמים משברי החוב למדינות השונות באיחוד. קאהן הגיש את התפטרותו לאחר שהוגש נגדו כתב אישום בגין תקיפה מינית וניסיון אונס.
היוונים שוב חוטפים - סוכנות הדירוג פי'ץ הורידה בשלוש דרגות את דירוג החוב שלה על רקע הערכות כי היוונים עשויים להגיע לחדלות פירעון על רקע משבר החוב ההולך ומחמיר.
איטליה על הכוונת - סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של הכלכלה השלישית בגודלה באירופה מיציב לשלילי על רקע משבר החוב. צעד זה בא אחרי פרסום נתון התמ"ג של הרבעון ה-1 אשר הראה כי איטליה צמחה בקצב אנמי של 0.1% בלבד. בסוכנות הדירוג הביעו דאגה בעניין הצמיחה העתידית של המדינה ואינם צופים שהמדינה תחזור לרמות הצמיחה אותם הציגה לפני פרוץ המשבר הכלכלי בתקופה הקרובה.
בריטניה - האינפלציה מרימה ראש, המכירות הקמעונאיות הפתיעו לטובה
מדד המחירים לצרכן של חודש אפריל זינק ב-4.5% בניגוד לתחזיות האנליסטים אשר ניבאו עליה של 4.2%. המכירות הקמעונאיות עלו ב-1.1% בחודש אפריל לעומת העלייה של 0.3% שנרשמה בחודש קודם. שני הנתונים הללו מגבירים את הסיכויים לכך שהבנק המרכזי יעלה את שיעור הריבית מוקדם מהצפוי, דבר אשר גרם להתחזקות משמעותית של המטבע המלכותי.
יפן - ארץ השמש השוקעת
הכלכלה השלישית בגודלה בעולם גולשת למיתון בפעם השלישית בעשור האחרון. רעידת האדמה של ה-11 במארס גרמה לצמיחה שלילית של 0.9% ברבעון הראשון של השנה לעומת הצפי שעמד על צמיחה שלילית של 0.5%. ברבעון האחרון של 2010 הכלכלה היפנית הצטמקה ב-0.8% ובכך יפן נכנסת באופן רשמי למיתון לאחר 2 רבעונים שבהם הכלכלה מתכווצת. הנתון המאכזב העיב על השווקים הפיננסים.
קנדה - הדולר הקנדי חזק ממתן את האינפלציה. מדד המחירים לצרכן של חודש מרס עלה ב-0.3% בלבד לעומת הצפי שעמד על עלייה של 0.5%. התחזקותו המתמשכת של הדולר הקנדי תורמת לריסון האינפלציה.
מט"ח וסחורות - תיקון טכני או שינוי כיוון - הדילמה נמשכת
מט"ח - הדולר האמריקני המשיך לשמור על כוחו מול מרבית המטבעות בעולם לאורך השבוע. בחלק מן הצמדים ניתן לראות סימנים ראשונים של שינוי כיוון. השטר האירופאי בעל הביצועים הגרועים ביותר מול הדולר. הפאונד לא איבד הרבה מערכו על רקע נתוני מאקרו מעודדים. צמדי הסחורות התאוששו מעט לקראת סופ"ש על רקע ההתאוששות שחלה בסקטור הסחורות. הנפט סגר את שבוע המסחר מעל הרמה של 100 דולר לחבית, הזהב חצה כלפי מעלה את רף ה-1500 דולר לאונקיה. כל הסימנים מעידים על כך שהסחורות ימשיכו לטפס אל עבר שיאים חדשים.
השבוע במרכז
השבוע עשוי להיפתח באווירה פסימית על רקע הנעילה השלילית של שבוע המסחר בוול סטריט. הסוחרים ינסו לעקל את הורדת דירוג האשראי של יוון ואת גלישתה של יפן למיתון נוסף. במישור המאקרו ירכזו עניין עדכוני התמ"ג של הרבעון ה-1 בבריטניה ובארה"ב ומספר נתוני מאקרו בגוש האירו.
- מדד מנהלי הרכש ברחבי אירופה - צפי להמשך התרחבות בכל הסקטורים באירופה.
- סקר האקלים העסקי בגרמניה - קודם: 110.4, צפי: 110.1
- מכירות הבתים החדשים (ארה"ב) - קודם:300 אלף , צפי: 308 אלף. הנתון עשוי לאכזב לאור העובדה שמכירות הבתים הקיימים צנחו בחודש אפריל והעידו על כך שסקטור הנדל"ן בארה"ב התדרדר בחודש אפריל. נתון מאכזב עשוי להכביד על המדדים המובילים ועל השטר הירוק.
- תמ"ג רבעון 1 בבריטניה ( עדכון ) - קודם: 0.5% צפי: 0.5%.
- תמ"ג רבעון 1 בארה"ב ( עדכון ) - קודם: 1.8% צפי: 2.2%.
- הזמנות מוצרים ברי קיימא ( ארה"ב ) - קודם:4.1% צפי:1.8%-
ניתוח טכני
דולר שקל
דריכות גבוהה לקראת פרסום החלטת הריבית הצפויה להתפרסם ביום שני הקרוב. על פי ההערכות, נגיד בנק ישראל יעלה את שיעור הריבית ב-0.25% לרמה של 3.25% על מנת לרסן את האינפלציה החורגת מתחומי היעד השנתי שנקבע ע"י בנק ישראל. מבחינה טכנית הצמד סגר מתחת לרמה של 3.50, דבר אשר מגביר את הסיכויים להמשך התחזקות השקל.
גרף יומי