קרקעות בחינם? מתלהט הויכוח על ה'נחלות': "מכרז לא מתאים, לא נקלוט אנשים לא מתאימים"
מי מאיתנו לא חלם על בית צמוד קרקע על נחלה בשטח נרחב? מחיר הקרקעות זינק בשיעור ניכר בשנים האחרונות ומעטים מצליחים כיום לגייס כספים לרכישתן, אולם יתכן שבני מזל לא מעטים בישובים רבים באזורי פיתוח יזכו בעתיד הקרוב בהטבה של קבלת נחלות פנויות בשטחן בחינם.
מעוניין לדעת כמה הבית שלך שווה? צפה במחירון הנדל"ן החדש של זזים
מיליוני דולרים לנחלה במרכז הארץ בישראל יש בין 3,500 ל-4,000 נחלות פנויות, כאשר שטחן הממוצע הוא 25 עד 30 דונם, והן כוללות שטח של כמספר דונמים המיועדים למגורים ולמבני משק, ושטח חקלאי של עשרות דונמים. מחירה של נחלה עשוי לנוע בין מאות אלפי דולרים באזורי הפריפריה ועד מיליוני דולרים לנחלה במרכז הארץ.
משרד החקלאות מנסה מזה מספר שנים לבסס תכנית לאיוש נחלות ללא תמורה. לפי התכנית, לאחר איוש הנחלה, העברת הזכויות בהמשך תהיה כרוכה בתשלום דמי הסכמה. לדברי המשרד, מרבית הנחלות מצויות באזור עדיפות לאומית ומקצתן באזור המרכז.
התכנית תקבע תקופת מעבר לאיוש הנחלות הפנויות שטרם אוישו, תוך התייחסות נפרדת ליישובים שבאזורי עדיפות לאומית א' + ב', לבין איוש נחלות שבשאר אזורי הארץ. ישובים באזורי עדיפות לאומית זוכים בהטבות כלכליות רבות לצורך קידום החינוך, התעשייה, השלטון המקומי, התעסוקה והתשתיות ומחולקים לרמות א', ב' וג': אזור עדיפות לאומית א' מקנה את ההטבות המשמעותיות ביותר וכולל את אזורי ספר מרוחקים יותר, כאזור עדיפות לאומית ב' מוגדרים השטחים הקרובים יותר למרכז ואזור עדיפות לאומית ג' מתייחס לאזור המרכז. לפי צו לעידוד השקעות הון 2008, הוגדר אזור עדיפות חדש - אזור עדיפות לאומית ב' אקולוגי, בו מוענקים מענקי השקעות לחקלאים שיקדמו את איכות הסביבה על פי תועלות אקולוגיות.
משרד החקלאות, בהצעה לדיון מיום 24 בנובמבר, 2009, הציע להוסיף לתכנית ישובים באזור פיתוח ב' אקולוגי, הכולל ישובים באזור המרכז וירושלים, בהם קיים עודף נחלות בלתי מאוישות. יש לציין כי לאור הזינוק שנרשם במחיר הקרקעות בשנתיים האחרונות שווי הנחלות באזור זה הרקיע למיליוני שקלים.
"הנחלות צריכות להימכר במכרז פומבי לכל המרבה במחיר" מנהל מקרקעי ישראל מתנגד לתכנית משרד החקלאות ולדבריו איוש נחלות פנויות צריך להיעשות במכרז פומבי ובכפוף לאישור ועדת קבלה, וזאת מהטענה כי "לא ייתכן שמחד מוכר המינהל מגרשים בהרחבות של הישובים החקלאיים במאות אלפי שקלים, ומאידך מקבלים "בני המקום" נחלות גדולות עם זכויות בניה למגורים, מבני משק ולחקלאות ללא תמורה, ועל כן, הנחלות צריכות להימכר במכרז פומבי לכל המרבה במחיר. יש לציין כי עד כה מינהל מקרקעי ישראל איפשר איוש נחלות פנויות, באזורי עדיפות לאומית א', במקרים בהם שווי הנחלה הפנויה לא עלה על 100 אלף דולר.
"אין שום סיבה לאמוד מחדש את עלות הנחלות במרכז הארץ" דודו קוכמן, מזכ"ל תנועת האיחוד החקלאי אומר כי "קיים קושי בקליטת משפחות ביישובים חקלאיים בגלל מחסור בקרקעות, תכנית משרד החקלאות לאיוש כ-3,900 נחלות לא מאויישות נועדה לאפשר את המשך מפעל ההתיישבות" ומוסיף כי "לא ניתן לצאת במכרז כי הישובים אינם מוכנים לקלוט אנשים לא מתאימים".
קוכמן אומר כי אין לבחון את איוש הנחלות בנקודת מבט נדל"נית: "אין שום סיבה לאמוד מחדש את עלות הנחלות באזור מרכז הארץ, לא יתכן שבשל עליית מחירי הנדל"ן במושב בני ציון בתקופה האחרונה לדוגמה יידרשו מחיר גבוה יותר, במעוז אביב הדירות גם נבנו על ידי אגודות שיתופיות, האם גם שם יוציאו למכירה במכרז את הדירות שהתייקרו?"
ד"ר אלכסנדר קדר מהאגודה לצדק חלוקתי אומר כי "הדרך הנכונה להקצאת משאב ציבורי נדיר ויקר ערך זה היא באמצעות מכרז. יש להצר על כך שמשרד החקלאות במקום לקדם את האינטרס הציבורי מתנהג כשר החקלאים ולא כשר החקלאות".
להלן תגובת משרד החקלאות:
"למשרד החקלאות ופיתוח הכפר מטרות מוגדרות, בהן אספקת תוצרת חקלאית טרייה לתושבי ישראל, פריסת ההתיישבות בישראל וקידום תועלות אקולוגיות. במסגרת זו, המשרד מקדם את המשך איוש הנחלות החקלאיות הקיימות, תוך מתן דגש על ישובי הפריפריה, ככלי למימוש יעדים בתחום ההתיישבות. באזור המרכז, בו מצויות כ- 10% בלבד מהנחלות שאינן מאוישות, אין המשרד מקדם את איושן. ההפך הוא הנכון, על פי מדיניות המשרד - אם לא אוישו עד כה, יש לבטלן. משרד החקלאות דורש שקרקע המתפנה תשמש כקרקע לעיבוד חקלאי. יחד עם זאת, בישובים באזורי עדיפות לאומית, מעוניין המשרד למלא אחר יעדי ההתיישבות ולכן, אם לא מתאפשר בהם איוש הנחלות מסיבות כאלו ואחרות, מוצע להגשים יעדי קליטה באמצעות הרחבות קהילתיות, זאת תוך עמידה בכללים המקובלים על ידי מינהל מקרקעי ישראל".