החקלאים מזהירים: החקלאות הישראלית צפויה להפסיד מאות מיליוני שקלים
החקלאים ממשיכים את המאבק שלהם במטרה לאשר קבלה של עוד עובדים זרים, ומזהירים מפני הפסדים כבדים להם ולמדינה בשנים הקרובות.
היום פורסמו נתונים לפיהם ערך התפוקה החקלאית הכוללת בשנת 2008 עמדה על כ-25 מיליארד שקל, מהם כ-10 מיליארד שקל הודות לענפי הייצור המעסיקים את מרבית העובדים הזרים. בענפים אלו עובדים כיום כ - 24 אלף עובדים זרים, מתוך מכסה כוללת של 27.5 אלף עובדים זרים לפי ההסכם שנחתם בין הממשלה לבין התאחדות חקלאי ישראל. מכאן, האפשרות של אי העסקת עובדים זרים טומנת בחובה הפסדי עתק לחקלאות הישראלית.
דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים, מסר כי במאי 2009 חתמה הממשלה על הסכם עם התאחדות חקלאי ישראל, ובו נתקבלו החלטות במכלול הנושאים הנוגעים להעסקת עובדים זרים בחקלאות. בהסכם, התחייבה התאחדות חקלאי ישראל על הפחתה משמעותית של מכסת העובדים הזרים, וזאת בתמורה לכך שהממשלה תמלא מיידית את המכסות הקיימות.
הממשלה התמהמהה במתן האישורים והבאת העובדים. הממשלה טוענת שהחלטה קודמת שלה, משנת 2008 איננה מאפשרת להביא עובדים זרים ממדינות שטרם חתמו על הסכם להבאת עובדים בפיקוח ארגון ההגירה הבינלאומי. כמובן שנימוק מסוג זה איננו קביל, שכן קיומה של החלטה זו היה ידוע לממשלה בעת שניהלה את המשא ומתן עם התאחדות חקלאי ישראל.
בהתאחדות חקלאי ישראל מדגישים כי היא תומכת בעמדת הממשלה לפיה יש להיאבק בתופעות ניצול העובדים הזרים ודמי התיווך המופקעים הנגבים מהם בחו"ל.
כיום החקלאות מאבדת תפוקה בגין מחסור בידיים עובדות, שכן עובדים שסיימו את שהותם החוקית עוזבים, אולם עובדים חדשים לא מגיעים, בעקבות חוסר האפשרות בהחלפה סדורה, ועד סוף השנה יחסרו בארץ למעלה מ- 3,000 עובדים.
הנזק האמיתי של החקלאים הוא גדול יותר ברמה נקודתית של ענפים בודדים ומשקים מסוימים, בעיקר במקרים בהם המחסור גורם להשבתה מוחלטת או חלקית של עונת גידול, או השארת תוצרת בחממות מפאת חוסר האפשרות לבצע קטיף במלואו במועד.
אמיתי אמר עוד כי "אני קורא לממשלה לפתור לחקלאים את סוגיית העובדים הזרים. החקלאים הם גוף חשוב במדינת ישראל ובמצב הנוכחי מדובר בהפסדים של מאות מיליוני שקלים וכן חשש להצטרפות של אלפי משפחות למעגל המובטלים במשק הישראלי".