המטבע האמריקאי במגמה מעורבת לקראת החלטות הבנקים
הבנק המרכזי האוסטרלי,האירופאי והבריטי צפויים להיפגש ולהחליט על המדיניות המוניטרית העתידית. משקיעי ה-carry traders אשר לווים מטבעות עם ריבית נמוכה כגון היין בכדי לממן נכסים או לקנות מטבעות עם ריבית גבוהה, מוצאים עצמם מחוץ לשוק כל עוד אי הוודאות סוררת בשווקים הפיננסים וברקע הכרזות הבנקים המרכזים.
נכון להיום, ציפיות השוק להורדה של רבע אחוז בריבית הבנק הבריטי בלבד, אשר עשויה להביא את הריבית ה-BOE לרמה של 5.25%, הקיצוץ אשר יבוא על רקע משבר האשראי והירידה בנתוני הדיור בכלכה הבריטית. היום התמקדות השוק תהיה אל עבר מדד מנהלי הרכש-שירותים מאירופה ובריטניה בשעה 11:00 ו-11:30 בהתאמה ( שעון ישראל). בארה"ב, מירב תשומת הלב תהיה אל עבר סקר ISM ללא ייצור אשר מודד את רמת הפעילות של מנהלי הרכש בסקטור השירותים.
השקל עוד לא מיצה את עצמו וממשיך להפגין כוח
המטבע הישראלי לא מפסיק למשוך קניות של משקיעים מקומיים וזרים גם יחד, השער היציג של הצמד דולר/שקל ירד ב 0.4% ונקבע אמש על רמה של 3.5780, הצמד סגר את המסחר אמש ברמה דומה. המשקיעים נותנים משקל כבד לביצועי השטר הירוק אשר ממשיך במסע החלשותו בעולם כנגד העיקריים.
השקל נסחר בשיא של 10 שנים כנגד הדולר ביום שני, זאת על רקע ההורדה בריבית הפדרל רזרב אשר היתה בשבוע שעבר. התוצאה שהביאה לפער ריביות חיובי של 1.25% בין ישראל (4.25%) לארה"ב (3.5%) ובהחלט תומכת בשטר המקומי.
בנוסף, נראה כי ציפיות השוק לקיצוץ נוסף של 0.5% בריבית הפד כבר ב-18 לחודש מרץ השנה אשר תגדיל את פער הריביות לרמה של 1.75%, תחזק את השקל בטווח הקצר עד לרמה הפסיכולוגית של 3.5000 כנגד הדולר. נזכיר, השטר הישראלי הראה את הביצועים הכי טובים אל מול הדולר מבין השווקים המתבגרים והוסיף 7% מתחילת שנת 2008, זאת ביחד עם ההתחזקות של 10% בשנה שעבר. כל זאת בעקבות הצמיחה הכלכלית במשק המקומי כנגד ההאטה כלכלית בארה"ב.
יחד עם זאת, נראה כי הדולר החלש אינו לרוחם של הסתדרות התעשיינים אשר מאיימים לארוך שביתא במשק, בקריאה כי נגיד הבנק, סטנלי פישר צריך להתמקד לא רק ביעדי האינפלציה אלא בנתוני התמ"ג והתעסוקה אשר עשויים להיפגע אם המדיניות המוניטרית הנוכחית תמשך.
הדעה הרווחת בין הכלכלנים כי המשך המדיניות המוניטרית של קיצוצים בריבית הפד, בטווח הבינוני תגרור אחריה בנקים נוספים להוריד את הריבית בכדי ליישר קו וביניהם גם ישראל. המשקיעים יתמקדו בביצועי הכלכלה האמריקאית והישראלית, כאשר הדגש יהיה לנתוני האינפלציה במשק המקומי אשר יתפרסמו ב15 לפברואר.
זהב: מחיר החוזה העתידי על הזהב המשיך לצלול אמש, זאת לאחר הירידה החדה ביום שישי האחרון. מחיר החוזה יריד לשפל של 897.15 דולר לאונקיה ביום שני, וסגר את יום המסחר סביב הרמות של 907.65 דולר לאונקיה, ההתאושות אשר בא על רקע העליות במחירי הנפט, השקיעים החלו לקנות את המתכת הזהובה חזרה בכדי לגדר עצמם מאינפלציה במשק. יחד עם זאת נראה, כי המשקיעים פשוט מממשים רווחים לאחר המחיר החוזה טיפס לשיא של כל הזמנים בשבוע שעבר כאשר אונקיית זהב עלתה 936.35 דולר. טווח המסחר על החוזה של הזהב עשויי לנוע בין הרמות של 897.50 לרמה של 914.40 דולר לאונקיה, כאשר טכנית נראה כי כבר בטווח הקצר מחיר הזהב עשוי לעלות עד לרמות של 914 דולר לאונקיה.
נפט: החוזה העתידי על הזהב השחור רשם עליה של יותר מדולר, כאשר חבית נפט נסחרה מעל הרמות של 90 דולר. העליות במחירי הנפט נבעו בעיקר בשל הערפל הכבד בים אשר האט את יבוא הנפט לערוץ הספינות ביוסטון. התחזקות החוזה על הנפט בא לאחר נפילות חדות בשבוע שעבר על רקע הערכות כי ההאטה הכלכלית של צרכנית הנפט הגדולה בעולם, תקטין את הביקושים לזהב השחור. נזכיר, ביום שישי ארגון אופ"'ק החליט להותיר את התפוקה היומית של הנפט.
*מאת: רודיאן רחנאייב, אנליסט בכיר, חדר עסקאות-פינוטק.