וול סטריט: האם הירידה ברווח המצרפי מסמלת את נקודת המפנה?
הירידה בצמיחת הרווח של החברות הגדולות הנסחרות בוול סטריט היא מבין הגורמים המרכזיים שמביאים את הפעילים בשוק להאמין שהמיתון אכן בפתח. החגיגה כמו שכולם בודאי יודעים לפעמים נגמרת, אבל אף אחד לא רוצה להיות האחרון שיסגור את האור.
עונת הדו"חות של הרבעון השלישי בוול סטריט קרובה לסיומה, הגידול ברווח ברזולוציה של שנה בשנה לחברות הנכללות במדד ה- Standard & Poor's 500, ירד ב-3% (הנתון מיוחס עבור הרבעון השלישי גרידא), זאת על פי הנתונים הרשמיים מהאתר של חברת הסקרים הכלכליים Thomson Financial. הירידה מסמלת את הרבעון הראשון מזה 5 שנים, לכך שהרווחים המצרפיים של הפירמות האמריקניות פוחתים. עד כה, 461 מהחברות המרכיבות את מדד ה- S&P 500דיווחו על תוצאותיהן.
כזכור, הרבעון האחרון בו חזו המשקיעים בירידה ברווחים היתה ברבעון הראשון של שנת 2002, אז הרווח המצרפי צנח ב-11.5%. הרווחים ירדו במהלך המיתון של שנת 2001, כולל נפילה של 21.6% ברבעון השלישי באותה שנה, וצניחה של 21.5% במהלך הרבעון הרביעי של השנה.
"הרווחים פוחתים ומגדילים את הסבירות למיתון בתנאי שהם מלווים בקיטון בהשקעה בהון וכוח העבודה, אומר John Lonski, כלכלן ראשי בסוכנות הדירוג, Moody's. לונסי מאמין כי יש סיכוי של 40% למיתון בארה"ב, כאשר משבר שוק המגורים ממשיך לתת את אותותיו בכל פינה ופינה.
מה אומרים נתוני המאקרו?
מהאינדיקטורים הכלכליים של השבוע האחרון עולה כי ההוצאה העסקית ורמת התעסוקה מצויות בהאטה בקצב הצמיחה. משני הסקרים שערך ה'פד' הראשון למדינת פילדפיה והשני למדינת ניו-יורק, מצטיירת תמונה לא מעודדת במיוחד. ההוצאה על ההון נפלה בחדות בחודש הנוכחי. סקר ה'פד' למחוז פילדלפיה הצביע כי כמות ההון רשמה קריאה של 7.1 נקודות בחודש נובמבר, בהשוואה ל-20.5 באוקטובר וממוצע של ששת השבועות האחרונים שעומד על 19.7 נקודות. סקר ה'פד' למדינת ניו-יורק, לא מקרין אור שונה במיוחד. האינדקס למדד ההוצאה העסקית ירד לרמה של 19 נקודות בנובמבר, בהשוואה ל-27.9 נקודות באוקטובר, וממוצע של 26.5 נקודות בששת החודשים האחרונים.
יחסית קשה להסתפק בסקרים בודדים ועל כך יש לבחון את צד ההיצע של הכלכלה. הייצור התעשייתי של המפעלים, ענף הכרייה והשירותים ירד ב-0.5% באוקטובר- הטווח התחתון של תחזיות האנליסטים והירידה החדה ביותר מאז ינואר. סקטור הייצור במפעלים היה חלש בכל רחבי המדינה, במיוחד בתחום התעופה האזרחית- אחת מנקודות החולשה המובהקות. הייצור במפעלים לבדו נפל ב-0.4%. היצע הציוד העסקי ירד ב-0.1%. ניצולת ההון- אומדן ללחצים אינפלציונים- ירד ל-81.7% לעומת 82.2%.
אחרי וככלת הכל עדיין יש מקום לאופטימיות
ירידה ברווחים לא תמיד באה לידי ביטוי במיתון, אומר האסטרטג Lonski. בשנים 1995, ו-1998 וכן באמצע שנות ה-80 היו תקופות רבות של רווחים נמוכים, אולם לא התרחשה הידרדרות למיתון. לונסקי מוסיף כי הפדרל ריזרב מגביר את הזרמות הנזילות באופן תדיר, אם מוסיפים לזה ציפיות להפחתת ריבית נוספת בשיעור של 25 נקודות הבסיס, בפגישת ה'פד' הבאה ב-11 לדצמבר. נראה שזריקות העידוד למערכת הבנקאית והצרכנים האמריקנים יביאו לגלולה הרבה פחות מרה.