האם שעות "כוננות" מזכות את עובד בשכר עבודה
בחוקי העבודה אין כל התייחסות לשעות כוננות, ולכן אין גם הוראת חוק המחייבת את המעביד לשלם לעובד עבור שעות כוננות.
חוק שעות עבודה ומנוחה מגדיר "שעות עבודה" כשעות שבהן מעמיד העובד את זמנו לרשות המעביד, ואינו יכול לעסוק בו בעיסוקים פרטיים. לפיכך, תשלום עבור שעות כוננות שבהן חופשי העובד לעשות כרצונו אך במקרה הצורך צריך לתת מענה במקרים דחופים - נתונות להסכמה חוזית בין הצדדים.
הוראה בדבר תשלום עבור שעות כוננות יכולה להיות בהסכם קיבוצי או בצו הרחבה אשר חל בענף מסוים. כמו כן, תיתכן הוראה בהסכם אישי שנעשה עם עובד לגבי תשלום עבור שעות כוננות, או נוהג שהנהיג המעביד במקום העבודה בדבר תשלום עבור שעות כוננות.
עם זאת, לאחרונה ניתן פסק דין ע"י בית הדין הארצי לעבודה (ע"ע 305/05 אשר מאיר, לואי דה-הרטוק ז"ל נ' החברה להגנת הטבע), לפיו עובדים אשר ביצעו מדי פעם תורנות ולכן שהו אצל המעבידה ככוננים, יקבלו שכר גם בעבור שעות הכוננות הנ"ל. בפסק הדין הנ"ל נקבע, כי העובדה שבחלק משעות התורנות לא הייתה פעילות שהצריכה פעולה מצד העובדים, אינה גורעת ממהותן של שעות אלה כשעות עבודה. שעות נוכחות אלה אצל המעבידה הן "שעות עבודה" לכל דבר ועניין, ואין זה משנה אם בחלק מהשעות לא נקראו לבצע איזו שהיא מטלה, משום שלא הייתה כזו. כמו כן נקבע, כי העובדים לא היו צריכים להוכיח את מספר שעות העבודה בהן ביצעו עבודה בפועל, מפני שאת כל שעות שהותם אצל המעבידה בזמן התורנות יש לראות כשעות עבודה.
לפיכך, ולאור האמור לעיל, אין חובה עפ"י חוק, לשלם לעובד אשר אינו שוהה במקום העבודה עבור שעות כוננות. זאת, בתנאי שלא קיים במקום העבודה הסכם קיבוצי/צו הרחבה ענפי, הסכם אישי, או נוהג הקובע אחרת. במידה והעובד שוהה במקום העבודה בשעות הכוננות, אזי עפ"י הפסיקה המעביד מחויב לשלם לו שכר גם בעבור שעות אלה.
(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"