הורדת הריבית בארה"ב חותכת את הדולר ב-1.3% כנגד השקל
הדולר מגיע לשפל חדש אל מול האירו וממשיך לרדת גם בשאר השווקים בעולם. שערו בארץ יורד כעת בכ-1.34% ונסחר סביב 4.0436. הסיבה לירידה חדה זו נובעת בעיקר מהחלטתו של נגיד הפד, בן ברננקי על הורדת הריבית ב-0.5%. היורו יורד 0.61% ועומד על 5.654.
מחדר המסחר של פינוטק נמסר, כי המטבע הישראלי אשר שמר על יציבות כנגד הדולר אתמול, מתחזק היום עקב הורדת הריבית בארה"ב בחצי אחוז. הציפיות בשוק הן שהשקל יתחזק משמעותית אל מול השטר הירוק ,כאשר רמת התמיכה הקרובה עומדת על 4.000. פער הריביות השלילי בין ישראל לארה"ב קטן ל0.75% ועשוי להמשיך לקטון במשך השנה, זאת בשל הצמיחה הכלכלית של המשק המקומי ונתוני האינפלציה הבריאים, שממשיכים לעלות בהדרגה. עקב כך, סטנלי פישר, נגיד הבנק המרכזי הישראלי צפוי להעלות את הריבית בהמשך השנה. כאשר הדעה הרווחת בקרב האנליסטים היא שעד סוף השנה נראה עליה של חצי אחוז בריבית הבנק עד לרמה של 4.5%. כעת נסחר השקל סביב הרמות של 4.0436 אל מול הדולר.
הודעתו של בן ברננקי, נגיד הפד אתמול על הורדת הריבית של הבנק המרכזי ב-0.5% לרמה 4.75% הפתיעה את השווקים, זאת לאחר שבמשך ארבע שנים אחרונות הפדרל רזרב התמיד במדיניות מוניטרית שמרנית. הסיבה העיקרית לקיצוץ מהותי זה ,באה כדי לתת מרווח נשימה בשוק ההון ,להחזיר את בטחון המשקיעים ולמנוע הידרדרות הכלכלה האמריקאית למיתון. כעת נסחר הדולר סביב הרמות של 1.3985 אל מול האירו ,סביב הרמות של 2.0160 אל מול הסטרלינג וסביב הרמות של 0.7300 אל מול הניו זילנדי.
בעולם
כאמור, התוצאה המיידית של הפחתת ריבית הפד הביא להיחלשותו של השטר הירוק לרמות שפל חדשות כנגד האירו ולעליות חדות במדדים המובילים. בהמשך הקיצוץ החד אמור לעזור למשבר שוק המשכנתאות המשני והאשראי בארה"ב אשר ספג מכות קשות לאחרונה.
מנגד ,הסנטימנט כלפי הגוש האירופאי הנו חיובי בקרב המשקיעים אשר סבורים כי טרישה, נשיא הבנק המרכזי האירופאי עשוי להעלות את הריבית מהרמה הנוכחית של 4.0%. פעולה זה תקטין את פער הריביות השלילי בין אירופה לארה"ב ותהווה גורם מכריע בקרב המשקיעים להמשיך ולקנות את האירו כנגד הדולר ,כאשר רמת התנגדות של 1.40 דולר כבר לא ניראת משמעותית.
בנוסף , אמש הBOJ המשיך לדגול במדיניות שמרית הדוקה והותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.5%. כעת הריבית ביפן היא הנמוכה ביותר בעולם המפותח ,ניתן לראות כי התאוששות בשוק המניות מחזירה את משקיעי הcarry traders לשוק אשר לווים את היין וקונים נכסים עם תשואה גבוהה יותר או מטבעות עם ריבית גבוהה. כעת נסחר היין סביב הרמות של 116.00 אל מול הדולר ,סביב הרמות של 162.05 אל מול האירו וסביב הרמות של 233.65 אל מול הסטרלינג.
היום מרב תשומת לב המשקיעים תהייה אל עבר נתוני מדד המחירים לצרכן בקנדה בשעה 11:00 (GMT) ומדד המחירים לצרכן ליבה בשעה 12:30(GMT) בארה"ב. כמו כן , באמריקה יפורסמו נתוני הנדתן כגון התחלות בתים ואישורי בניה.
הנפט ממריא וחוצה את המחיר של 82 דולר, זאת לאחר חיתוך של 0.5% בשיעור הריבית בארה"ב. ספקולנטים רבים מעריכים כי הורדת הריבית בארה"ב תתמוך בביקוש לזהב השחור ומיהרו להצטייד במלאי הדרוש, מהלך זה הביא את הנפט לשיא חדש כשנגע ברמה של 82.37 דולר לחבית. ההסבר לכך הוא פשוט, הורדת הריבית נועדה לשם האצת הצמיחה בארה"ב ולכן יש לצפות כי צרכנית האנרגיה מספר אחת, תזדקק למלאי נפט גבוה יותר ובהינתן קצב האספקה הנוכחי יש לנפט מכלול של סיבות להמשיך ולטפס לכיוון 90 דולר לחבית. כעת נסחר חוזה עתידי על הנפט סביב רמות של 82.20 דולר לחבית.