העולם ענה לאיראן: לא להכחשת שואה
עצרת האו"ם בניו-יורק קיבלה היום החלטה גורפת נגד גינוי השואה, במהלך שנחשב בעיני פרשנים כתשובה עולמית לועידת ההכחשה שהתקיימה לפני כחודשיים בטהראן. היות שלהחלטה היו שותפות 103 מדינות, התקיים לגביה קונצזוס והיא עברה מבלי שעלתה להצבעה. איראן, להבדיל, הבהירה שהיא אינה שותפה להחלטה, אותה היא כינתה "מהלך פוליטי אמריקני".
הצעת ההחלטה, שגובשה לפי טיוטה שניסחה ארצות הברית, מגיעה כהמשך ישיר להחלטת מליאת האו"ם מנובמבר 2005, אשר קראה לכינונו של ה-27 בינואר מדי שנה כיום השואה הבינלאומי.
את ההצעה הניחה בפני מליאת האו"ם ארה"ב והיא הוגשה שלושה ימים בלבד לפני עצרת הזיכרון המיוחדת לזכר השואה. ארה"ב יזמה ודחפה את קבלת ההחלטה, והצליחה לגייס את 103 המדינות התומכות.
נציגי 192 המדינות באו"ם התבקשו להכריז כי "שימור זיכרון השואה הוא קריטי, על מנת למנוע מעשי רצח עם בעתיד", וכן כי יש לדחות "את המאמצים להכחיש את השואה, אשר תוך התעלמות מעובדות היסטוריות של אירועי הזוועות, מגבירים את הסיכוי להתרחשותם שוב". כנס הכחשת השואה באיראן דחף להחלטה
נוסח ההחלטה אמנם אינו מזכיר במפורש את שם המדינה המסתמנת כמובילה העיקרית של אירועי הכחשת השואה – איראן, אולם אתמול אמר נציג בכיר של מחלקת המדינה האמריקנית כי התנהגותה של איראן בחודשים האחרונים היא הכוח המניע מאחורי יוזמת ההחלטה.
ד"ר מארק לאגון, סגן בכיר במחלקת המדינה ובעצמו בן לפליטים יהודים מפולין, המרכז את הפעילות בנושא מול האו"ם, אמר ל-nrg מעריב כי ההצבעה על איראן הושמטה בכוונה תחילה ובאופן מפורש מנוסח ההחלטה. "האו"ם הוא מקום פוליטי, ואנחנו רצינו להשיג הסכמה רחבה", אמר לאגון. "נוסח ההחלטה הנוכחי הוא הצהרה שכל הצדדים יכולים לתמוך בה".
ד"ר לאגון הוסיף כי ההובלה של ארה"ב בתחום נובעת בעיקר מאירועי הכחשת השואה שנערכו בטהרן. "אנחנו שבעי רצון שגם מדינות אחרות יעזרו בהחלטה, וישתמשו ביום הזיכרון הבינלאומי כדי להתמקד בנושא האיראני ובכנס הכחשת השואה שהם ערכו בדצמבר", אמר.