עידן וולס ויצחק תשובה
צילום: ביזTV, אלבטרוס - בוצ'צ'ו

דלק ברווח של 400 מיליון שקל על ישראכרט; מדרוג מעלה את הדירוג לקבוצה

שילמה 1.35 מיליארד כשההחזקה שרכשה שווה כ-1.75 מיליארד; ישראכרט זינקה (מתממשת ביומיים האחרונים) ודלק צועדת באופן רשמי לתחום הפיננסים; על ההשבחה הצפויה והשינויים בדרג הניהולי

תמיר חכמוף | (2)

אחרי חודשים שישראכרט הייתה "על המדף", היום הושלמה רשמית הרכישה כאשר קבוצת דלק סוגרת את המעגל: החברה שבשליטת יצחק תשובה הפכה רשמית לבעלת השליטה החברה, עם החזקה כוללת של כ-37%. דלק רכשה את גרעין השליטה במחיר של 1.35 מיליארד שקל לפי שווי חברה של 3.56 מיליארד שקל, לאחר שקיבלה את כל האישורים הרגולטוריים: מבנק ישראל, רשות התחרות, והאסיפה הכללית של בעלי המניות.

רכישת ישראכרט מסמלת את חזרתה של קבוצת דלק, ושל יצחק תשובה, להשקעות מגוונות, בדומה לעידן שלפני חוק הריכוזיות ומשבר הקורונה, אז החזיקה בשליטה בהפניקס. לאחר שנים של מימושים והפחתת חוב, דלק חוזרת לעמדת רוכש, וכעת היא מחזיקה גם במהדרין וכמובן בזרוע פיננסית מרכזית דרך ישראכרט. ההנפקה של ישראכרט ב-2019 בוצעה לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל לאחר שנפרדה מבנק הפועלים ומאז פועלת ללא גרעין שליטה.

השלמת העסקה כללה גם חלוקת דיבידנד מוגדל לבעלי המניות, בהיקף של 1.246 מיליארד שקל. בסוף התהליך דלק בעצם רוכשת מניות לפי מחיר אפקטיבי של כ-11.3 שקל למניה, כשכעת המחיר הוא 14.8 שקל (המניה התממשה בימים האחרונים בכ-8%), אחרי עלייה של מעל 25%. 


בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

בתוך כך, נראה שכבר מכוונים להכניס דם חדש למערכת הניהולית בישראכרט, כאשר מנכ"ל קבוצת דלק, עידן וולס, שחתום על המהלך, ימונה בקרוב לדירקטור בישראכרט. מה שתומך בהנחה הזו היא מימוש של חלק מבעלי המשרה בחברה, שמכרו מניות לאחרונה לאחר הדיווח על קבלת האישור הרגולטורי.

גם דלק מקבלת שדרוג

בהמשך לרכישת השליטה בישראכרט, קבוצת דלק קיבלה גם שדרוג בדירוג שלה. חברת מידרוג הודיעה על העלאת דירוג האשראי של הקבוצה ל-A2.il (המקביל לדירוג A של מעלות), לראשונה מאז 2016, עם אופק דירוג יציב. הסיבות המרכזיות לשדרוג כוללות הפחתת מינוף עקבית בשנים האחרונות, הארכת מח"מ החוב, גידול בשווי החברות המוחזקות ושחרור נכסים משעבוד, כך שכיום כ-66% מהתיק, בהיקף של כ-10.9 מיליארד שקל, אינו משועבד. רכישת ישראכרט תורמת, לדברי מידרוג, לגיוון מבני בתיק ההחזקות של הקבוצה, מעבר לתחום האנרגיה המרכזי שלה, וצפויה לייצר תזרים דיבידנדים משמעותי בהמשך. כל אלה תומכים, לפי הערכת האנליסטים, ביציבות פיננסית וביחסי כיסוי חזקים, התואמים את רמת הדירוג החדשה.


הדרך לשליטה בישראכרט הייתה ארוכה

לפני שדלק הפכה לבעלת השליטה בישראכרט, קדמו שורת מהלכים שלא צלחו, בעיקר על ידי הרגולטורים.

הניסיון המשמעותי ביותר היה של הראל ביטוח, שבפברואר 2024 חתמה על הסכם לרכישת השליטה בישראכרט, אך רשות התחרות פסלה את העסקה. הסיבה המרכזית לדחייה הייתה חשש מריכוזיות יתר בשוק המידע הפיננסי ובשל החשש לפגיעה בתחרות בין מוצרי ביטוח לבין שירותים פיננסיים שניתנים באמצעות כרטיסי אשראי. הדחייה הזו העלתה שאלות בשוק, במיוחד לאחר שאותה רשות אישרה קודם לכן את רכישת מקס בידי כלל ביטוח, עסקה שהשלמתה הניבה רווחים של מאות מיליונים כלל ביטוח ותשואה של עשרות אחוזים למשקיעים.

לאחר מכן, מנורה מבטחים ניסתה אף היא לרכוש את השליטה בישראכרט, ואף הייתה קרובה להשלים את העסקה, עד שקבוצת דלק הגישה הצעה מתחרה שלושה ימים בלבד לפני האסיפה הכללית, הצליחה לדחות את ההצבעה, ולזכות לבסוף באמון בעלי המניות, ברוב של כ-97%.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

לקראת השבחה בישראכרט?

עם השלמת העסקה והפיכתה לבעלת השליטה, קבוצת דלק צפויה לנסות להוביל מהלך השבחה מהותי שימצב אותה כחברה מובילה לא רק בגודל, אלא גם ברווחיות, חדשנות ותחומי פעילות.

כיום ישראכרט מציגה תשואת הון של כ-8% בלבד, נמוכה משמעותית ביחס למתחרות, וזאת למרות שהיא מחזיקה בנתח השוק הגדול ביותר בענף, עם כ-4 מיליון לקוחות. דלק מזהה בכך פער לא מנוצל, ומאמינה שניתן לסגור אותו באמצעות הרחבת הפעילות לתחומים חדשים, שיפור מערכות, וניהול אסטרטגי ממוקד.

עוד לפני האישור, ישראכרט כבר החלה במהלך אקטיבי לתחום החשבונות החוץ בנקאיים לעסקים קטנים, שירות שכבר הושק בימים האחרונים. הפלטפורמה מאפשרת ניהול תזרים, סליקה, אשראי והפקת חשבוניות, ומכוונת להוות חלופה של ממש למערכת הבנקאית, במיוחד לעסקים שמתקשים לקבל שירות מותאם בבנקים. בנוסף בוחנת החברה כניסה עמוקה יותר לתחום האשראי הצרכני והעסקי, עם יעד להגדלת תיק האשראי לכ-15 מיליארד שקל בתוך שלוש שנים. עוד דווח על פיתוח יכולות מימון לדיור ונדל"ן, כולל אשראי ישיר ליזמים ורוכשים, תחום שהבנקים שולטים בו כיום.

בכלל, הרגולציה הנוכחית תומכת בתחרות מול הבנקים, ועשויה לאפשר בעתיד לחברות כרטיסי האשראי לקבל רישיון בנקאי מצומצם (מיני-בנק), שיאפשר גיוס פיקדונות ומתן אשראי על בסיסם. אם בנק ישראל יאפשר זאת, דלק עשויה לנסות להוביל מהלך אסטרטגי שבו ישראכרט תהפוך לשחקן מרכזי בתחום הבנקאות תוך מינוף הדאטה העשיר שברשותה.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ארנון 24/07/2025 13:37
    הגב לתגובה זו
    חומר למחשבה
  • תסביר (ל"ת)
    אנונימי 24/07/2025 14:31
    הגב לתגובה זו