"ההאטה העולמית מתרחשת ממש עכשיו - הפד' מנותק"
הטלטלה במחיר הנפט ועמה התנודתיות החריפה בשווקים לאחר פתיחת השנה הגרועה מזה שנים, הביאו גם את מקבלי ההחלטות בארה"ב למצמץ, כאשר הנגידה ילן העידה בפני הקונגס כי האפשרות לריבית שלילית לא ירדה מהשולחן - מה שהותיר את המשקיעים מבולבלים. "אני חושב שההאטה העולמית מתרחשת ממש עכשיו. כאשר אני קורא את פרוטוקול הפד' אני רואה בנק מרכזי שמנותק מיתר הבנקים המרכזיים בעולם, ובנק שמטיל ספק בעצמו", אמר בוב מיכאל, מג'י.פי מורגן ל-CNBC. בעוד מדד S&P 500 רשם את השבוע הטוב ביותר השנה, מיכאל אמר כי "זה שחלק מהאנשים שיש להם מזומנן נכנסים לשוק משנה את הנתונים הפונדמנטלים? אני לא חושב. הפחד מתחלף בחמדנות".
בתוך כך, שני שליש מהחברות במדד S&P 500 דיווחו עד כה על תוצאות הרבעון הרביעי של 2015 ולשנה כולה, וכבר אפשר להתחיל למדוד את הנזק שנגרם לרווחי החברות כתוצאה מצניחת מחיר הנפט וחולשת הסחורות. ברבעון האחרון של 2015 רווחי 500 החברות הגדולות ביותר הרשומות בארה"ב ירדו ב-4% לעומת הרבעון הרביעי של 2014, כך לפי מחקר של מריל לינץ' (בנק אוף אמריקה). רק כדי לסבר את האוזן, ולכל מי שחושש משידור חוזר של משבר הסאבפריים, מדובר בירידה הרבעונית החדה ביותר מאז 2009.
כצפוי, סקטור האנרגיה לקח חלק מהותי בנקודת השפל שנרשמה, בעוד מחיר הנפט המשיך לרדת (כ-8% 'בלבד' במהלך הרבעון). עד כמה השפיע סקטור האנרגיה? כדי למדוד זאת יש להוציא מהמשוואה את רווחי החברות מסקטור האנרגיה שפשוט קרסו 75% במהלך הרבעון הרביעי. ללא סקטור האנרגיה, אותן 500 חברות מציגות למעשה צמיחה של 1.7% בשורה התחתונה. עד כאן לשורת הרווח. בכל הנוגע לשורת המכר, אלו רשמו במהלך הרבעון הרביעי של 2015 ירידה של 2.5% במכירות.
למרות הנתון המעודד, כביכול, הצמיחה האיטית מחוץ לסקטור האנרגיה מלמדת עד כמה החברות הגדולות בארה"ב, כמו אפל, נפגעו מההאטה העולמית והדולר החזק. כאשר הדולר מתחזק, מחיר מוצרי החברות האמריקאיות עולה כך שהמוצר הופך פחות אטרקטיבי מעבר לים.
- ארה״ב ואיראן בשיחות מתקדמות לקראת הסכם - הצדדים עתידים להיפגש באירופה
- סין וקטאר - הסכמים לעסקאות נפט וגז; סין מנסה להפחית את התלות בארה"ב
הירידה ברווחי החברות לאו דווקא מעידה כי החברות כבר לא מרוויחות אלא על המגמה בהמשך, שכן אפל עדיין ציינה רווחי שיא ברבעון אך המנכ"ל טים קוק הזהיר כי מכירות האייפון יכולים להאט השנה ברקע לחולשה מעבר לים. נציין כי החולשה ברווחי החברות פגעה בשוק המניות בשבועות האחרונים בעוד התנודתיות והפחד הרימו ראש, כאשר מדד הפחד בארה"ב השלים השבוע זינוק של 25% בחודש האחרון.
נזכיר כי בכל הנוגע למחיר היעד למדד S&P 500 בהמשך השנה, המצב לא נראה מזהיר. שורה של בתי השקעות ובנקים כבר הורידו את מחיר היעד למדד, כמו קרדיט סוויס או בנק אוף אמריקה שסיפק תרחיש קיצון. (לכתבה המלאה - לחץ כאן)
בכל אופן, סקר 'בלומבג' מצא כי לשנת 2015 כולה רווחי חברות המדד צפויות להציג ירידה של 0.5% ברווחים. התחזית ל-2016 לעומתה הרבה יותר אופטימית אבל עדיין הונמכה לעומת תחזית קודמת. הסקר צופה כי את השנה הקרובה חברות מדד S&P 500 יסיימו עם עלייה של 7.9% ברווחים, לעומת תחזית קודמת לעלייה של 10.9% שניתנה ביולי האחרון, ככל הנראה גם כתוצאה מהשפעת סקטור האנרגיה.