גרפו הון: 10 החברות שחילקו הכי הרבה דיבידנד ב-2013 - האם יש קשר לרווח?
שנת 2013 הסתיימה בעליות שערים נאות בבורסה ובעלי השליטה, כמו גם המשקיעים הקטנים, נהנו מתשואה גבוהה יחסית. מעבר לזינוק החד בשווי של ההחזקות של בעלי השליטה בחברות הציבוריות, הם נהנו גם מחלוקת דיבידנדים שמנה. האם יש קשר לרווח הנקי? ומי הפסיקו לחלק דיבידנדים כמו פעם?
ברשימה: חברות שהדיבידנד מגיע לבעל שליטה דומיננטי. לא נכללו חברות עם ללא גרעין שליטה או שהדיבידנד מגיע לחברת החזקות ולא ישירות לכיס של בעל השליטה כמו למשל טבע, כיל, גזית גלוב, פריגו, נייס, פניקס, אמות גב ים או כלל עסקי ביטוח.
עם סיום עונת הדו"חות הכספיים לסיכום השנה החולפת ניתן להשוות את התוצאות להיקף הדיבידנדים שחולקו אשתקד. בסיכום שנתי 10 החברות שחילקו הכי הרבה דיבידנדים הגיעו להיקף של 5.3 מיליארד שקל. מרבית הרווח הגיע ישירות לבעלי השליטה, אך חלקם (שאול אלוביץ' וצדיק בינו) מחזיקים בחברות בשירשור.
הבנקים וחברות הסלולר כבר לא מחלקים דיבידנדים כמו פעם
חברות הסלולר שהיו בעבר פרות חולבות כבר לא מחלקות דיבידנדים כבעבר אם בכלל, בהשפעת הרפורמות בשוק התקשורת שהנהיג שר התקשורת לשעבר, משה כחלון. גם הבנקים,
במקום הראשון, שאול אלוביץ', בעל השליטה בחברת בזק. השליטה בבזק נרכשה מידי קבוצת אייפקס-סבן-ארקין ב-2010 תמורת 6.5 מיליארד שקל, מרבית התמורה באשראי בנקאי. הבנקים נמצאים תמיד מאחורי הקלעים ודואגים שלווה גדול יקבל דיבידנדים. הדיבידנד שחולק אשתקד גבוה ב-60% מהרווח הנקי.
כך אלוביץ' ממשיך לממן בעזרת הציבור את רכישת הענק - בזק חילקה אשתקד 2.83 מיליארד שקל. מאז שאלוביץ' רכש את השליטה בבזק בתחילת שנת 2010 חילקה חברת התקשורת (תחזיקו חזק) -
הכסף עולה לחברת בי קומיוניקיישנס, לאחר מכן לחברת אינטרנט זהב, ורק לבסוף לחברת יורוקום תקשורת הפרטית, הנמצאת בשליטת האחים שאול ויוסי אלוביץ'. בחישוב השירשור בפירמידה שאול אלוביץ' מחזיק רק ב-17% ממניות בזק.
- בנק אוף אמריקה: "צפויה צמיחה חזקה בישראל ביחס לעולם; האינפלציה תהיה 2.9%"
- מה יקרה לבורסה אם ארה"ב תגיע להסכם עם איראן?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
קבוצת דלק: תגלית "תמר", תוצאות טובות להפניקס ומימוש מניות דלק US
במקום השני בחלוקת דיבידנדים נמצא בעל השליטה בדלק קבוצה יצחק תשובה. חברת ההשקעות חילקה אשתקד דיבידנדים בהיקף של 600 מיליון שקל, מתוך זה 378 מיליו שקל הגיעו לכיסו של תשובה. החוסן הפיננסי של הקבוצה בזכות תגלית "תמר", תוצאות טובות לפניקס ומימוש מניות דלק US. הרווח הנקי של קבוצת דלק אשתקד - 740 מיליון שקל.
במקום השלישי שלמה אליהו - שרכש את חברת מגדל ביטוח מידי ג'נרלי תמורת 4.2 מיליארד שקל. חברת הביטוח חילקה 400 מיליון שקל, מתוך סכום זה 277 מיליון שקל הגיעו לכיסו של אליהו. בדומה לאלוביץ', גם אליהו התמנף בכדי לממן רכישת ענק - וגם הוא זקוק לדיבידנדים שמנים. הרווח הנקי של מגדל אשתקד - 618 מיליון שקל.
חברות של צדיק בינו חילקו 480 מיליון שקל מתחילת 2013 ועד היום
כבר בפתיחת שנת 2014 החל גל נוסף של דיבידנדים: עזריאלי קבוצה - 280 מיליון שקל, פז נפט של צדיק בינו - 250 מיליון שקל, בינלאומי של צדיק בינו - 230 מיליון שקל (בהמשך ל-200 מיליון שקל אשתקד), קבוצת דלק - 160 מיליון שקל, בנק הפועלים - 106 מיליון שקל, בזק - 802 מיליון שקל והראל 106 מיליון שקל.
ברשימה חברות שנוהגות מדי שנה לחלק דיבידנדים שמנים ושמהם נהנים בעלי שליטה ידועים. ישנן חברות שחילקו דיבידנד גבוה וחריג ושלא נכנסו לרשימה. כמו למשל חברת בבילון של נועם לניר, שחילקה דיבידנד חריג של 80 מיליון שקל. בבילון נכנסת לתקופה קשה ובעל השליטה העדיף להפחית סיכון אישי של השקעתו.
לאן הלך הכסף שקיבלו בעלי השליטה מהדיבידנדים? בשנים האחרונות כבר למדנו שלא כל מי שנראה עשיר נמצא באמת במאזן חיובי ויתכן שעבור חלק מהטייקונים במרכאות או שלא במרכאות הכסף שימש לצורך הפחתת חובות לבנקים.
- 3.ואני לא צלחתי לגיס שקל 1! (ל"ת)יופיטר שוקי הון 06/04/2014 16:51הגב לתגובה זו
- 2.טלסיס 06/04/2014 13:49הגב לתגובה זוחלוקת דווידנד היא % למניה ולא כמות הכסף המחולקת לכלל המניות המונפקות.
- 1.אזרח 06/04/2014 07:53הגב לתגובה זומספיק עם כתבות צהובות. מי שמחזיק בחברות הם קופות הפנסיה שלנו. אם מקבלי הפנסיה התקציבית ניזונים מכל מיכל דלק שאנחנו ממלאים, מקבלי הפנסיה בשוק הפרטי מקבלים כספם מתשואה על השקעות ריאליות. כך ההשקעה בבזק, עזרריאלי קבוצת דלק ועוד.