בדיקה

קונים דירה? מספר המשכורות לצורך רכישת דירה ממוצעת זינק לשיא

ביחס לרבעון הראשון ב-2009, השכר הממוצע עלה ב-5.3% ומחיר הדירה הממוצעת עלה ב-15.9%. כמה משכורות צריך כעת בכדי לרכוש דירה בישראל? כמה משכורות צריך בארה"ב?
לירן סהר |

השאלה אם קיימת בועת מחירים בשוק הדירות מעסיקה רבים מהגורמים במשק ולאחרונה אף הובילה להתערבותו של בנק ישראל בשוק הדיור הישראלי. למרות מדד משכן, אשר עוקב אחר מצבם של רוכשי הדירות בישראל, לפיו בחודש אפריל נרשמה הקלה במצב רוכשי הדירות, הנובעת מהריבית הנמוכה ומעלייה בשכר, זינוק של 21.9% במחירי הדירות בשנה האחרונה עושה את חייהם של רוכשי הדירות קשים ביותר.

אתמול פרסם הלמ"ס את נתון השכר הממוצע במשק ברבעון הראשון של 2010. לפני מספר שבועות הוציא בנק ישראל מסמך ובו הוא מתריע מפני ההשלכות הבעייתיות של העלייה החדה במחירי הדירות במנותק ממצבם של רוכשי הדירות. בכדי להבין את מצבם של רוכשי הדירות בישראל, ניתן להסתכל על מחירה של דירה ממוצעת ביחס לרמת השכר הממוצעת במשק.

מבדיקה שביצע Bizportal עולה כי מספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה בישראל זינק בשנה האחרונה בשיעור חד והמשפחה הישראלית הממוצעת ממשיכה להתרחק מחלום הדירה.

הצמיחה הכלכלית ללא ספק ניכרת אצל האזרח הקטן. לפי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, השכר הממוצע במשק עלה ברבעון הראשון של השנה ב-3.7% ל- 8,422 שקל, זאת לעומת השכר הממוצע ברבעון שעבר שעמד על 8,152 שקל ו- 7,992 ברבעון המקביל אשתקד.

העלייה ברמות השכר מבורכת ומשפרת את מצבו של השכיר הישראלי, אולם היא זוחלת לעומת הזינוק במחיר הדירות בתקופות הנתונות. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירה הממוצע של דירה בישראל ברבעון הראשון של השנה עמד על 957.9 אלף שקל, לעומת 937.6 ברבעון שעבר ו- 826.3 אלף שקל ברבעון המקביל אשתקד.

במילים אחרות, בעוד מחיר הדירה הממוצעת רשם בשנה האחרונה עלייה של 16%, רמת השכר עלתה בשיעור של 5.3% בלבד. זה מה שנקרא - ניתוק בין עליית מחירי השירות לבין רמת השכר במשק.

מהנתונים ניתן להסיק כי אם ברבעון המקביל אשתקד רוכש הדירה הישראלי הזדקק ל- 103 משכורות לרכישת דירה, ברבעון הראשון של השנה מספר זה זינק ל- 114 משכורות, כלומר כמעט שנה נוספת של שכר.

אם נלך מעט אחורה, נראה כי בשנת 2008 עמד המחיר הממוצע של דירה בישראל על 774 אלף שקלים והשכר הממוצע עמד על 8,060, כלומר 96 משכורות בלבד הספיקו לצורך רכישת דירה. כמעט לא יאמן אבל כעת צריכה המשפחה הממוצעת עוד שנה וחצי של שכר בשביל לרכוש דירה בישראל. כמובן שבחשבון לא נלקחו ההוצאות השוטפות של המשפחה והוצאות המס (שכן מדובר במשכורת ברוטו) - מה שבפועל מרחיק את הדירה בעוד כמה שנים.

שר השיכון אריאל אטיאס אמר בכנס Bizportal לפני כשבועיים כי הוא הצליח "לסובב את כיוון הספינה" וכי עליית מחירי הנדל"ן נבלמה. באותה השעה, בחודש מארס האחרון נרשם גידול בשכר הממוצע בשוק שעמד על 8,611 שקלים לחודש. אם המגמה תימשך, הישראלי הממוצע בהחלט יתקרב לדירה המיוחלת.

בתל אביב המצב חמור הרבה יותר. מחירה הממוצע של דירה עמד ברבעון הראשון של השנה על 1.708 מיליון שקל, כלומר נדרשות 203 משכורות לצורך רכישת דירה, כ- 17 שנה, זאת לעומת 153 משכורות שנדרשו בתקופה המקבילה אשתקד כאשר מחירה הממוצע של דירה עמד על 1.291 מיליון שקל.

לסיום - המצב בארה"ב

אל מול נתונים אלו, ניכר כי בארצות הברית קל הרבה יותר לרכוש בית. הקריסה במחירי הבתים, יחד עם השיפור במצב הכלכלי הפכו את התקופה הנוכחית לנוחה מאוד לרכישה בקרב האוכלוסייה המשתכרת שכר ממוצע. השכר החציוני בארצות הברית, לפי המרכז לסטטיסטיקה האמריקני, עומד כיום על כ- 46 אלף דולר לשנה, כלומר 3,833 דולר בחודש. המחיר הממוצע לבית בארצות הברית עומד על 166,100 דולר, משמע שהאמריקני זקוק לכ- 43.3 משכורות לרכישת בית, כמעט רבע מהנדרש בארץ.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה