לא לשימוש
צילום: Bizportal

תנועת המלקחיים שגורמת לדולר לצלול בעולם לשפל של שנים

עמית טל | (6)
נושאים בכתבה שער הדולר

— The Big Shorts trade (@amital13) 26 ביולי 2017 תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי פועלת על פי שיטת "מפתח הון", כלומר, הבנק רוכש נכסים של מדינות בהתאם לגודלה של הכלכלה, ולפיכך לגרמניה יש את החלק הגדול ביותר ברכישות של הבנק. כמו כן, ע"פ חוקי הבנק, חל איסור לעלות על קנייה מעל 33% במדינה ספציפית מכלל האג"ח בשוק. מגבלה זו לא כל כך פשוטה להסרה, וככל הנראה תביא ליציאה מוחלטת של הבנק המרכזי משוק אגרות החוב של גרמניה בקרוב מאוד.

ע"פ חישוב של הבנק ברקליס לפני כחודש, אם הבנק ימשיך לפי התוכנית בקצב הנוכחי, הבנק יגיע למגבלה של ה-33% כבר באוקטובר הקרוב. במילים פשוטות: הבנק לא יוכל להתערב יותר בשוק האג"ח הגרמני והתשואות יתנהגו לפי כוחות השוק בלבד, דבר שיביא להמשך סגירת הפער מול התשואות בארצות הברית. המרוויחות הגדולות מהמצב הן מדינות הפריפריה, אשר זכו לקניות עודפות בשבועות האחרונים. 

מה הקושי בשינוי המגבלה על הבנק?

1. קושי פוליטי: כאשר גרמניה הולכת לבחירות בקרוב, קשה לראות התלהבות של אנג'לה מרקל למהלך. מרקל סבלה בשנים האחרונות נוכח האירו החלש.

2. כאשר הנתונים הכלכליים של האיחוד השתפרו לאחרונה, קיים קושי לבנק המרכזי להצדיק שינוי כזה.

גם הבנק המרכזי ביפן נמצא בסיטואציה די דומה לבנק המרכזי באירופה בנוגע למחסור באגרות חוב סחירות. הבנק מחזיק כ-39.5% מכלל שוק האג"ח במדינה, וכן הצהיר לאחרונה כי הוא יקנה כל אג"ח ל-10 שנים מעל ריבית 0.1%, אך בפועל קצב הקניות של הבנק ירד משמעותית בחודשים האחרונים, כיוון שהבנק נלא מצליח למצוא אגרות חוב זמינות לקניה.

נראה כי הכלים המונטאריים של הבנקים המרכזיים שהיו חלק מרכזי במלחמת המטבעות בשנים האחרונות הולכים ואוזלים במהירות. השילוב של חוסר היכולת של הבנקים המרכזיים של יפן ואירופה להמשיך לתחזק את תוכנית הרכישות שלהן במתכונת הנוכחית ומצד שני ממשל משותק בארצות הברית מביא לחוסר איזון כרגע בשוק המט"ח, כלומר להתחזקות האירו על חשבון הדולר. גם פעולות מצמצמות של הפד' לא יעצרו את התהליך, להיפך, ריסון הצמיחה מצד הפד' גורם לכך שתשואות ארה"ב יורדות עוד יותר ולהפרש להצטצמצם, וכל זה בלי להזכיר את תקרת החוב שמתקרבת במהר, ועשויה לטלטל את השווקים.

התחזקות האירו מול הדולר מתחילת 2017, מגמה ברורה   

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    צמצום המאזן 28/07/2017 17:49
    הגב לתגובה זו
    הדולר טס למעלה בשנים הקרובות
  • 5.
    רוניס 27/07/2017 14:25
    הגב לתגובה זו
    מכירים את המצב,,,
  • 4.
    ממי 27/07/2017 12:28
    הגב לתגובה זו
    ואז יתחיל הבלאגן האמיתי בשוק הנדל"ן. נראה שכל המאמצים לקרר את השוק, ביחד עם עליות הריבית יישאו פרי בערך באותה תקופה ואז יהיה שמח.
  • 3.
    פ 27/07/2017 11:04
    הגב לתגובה זו
    בארה"ב יודעים איך לעבוד ומתי.
  • 2.
    ניתוח מבריק וחדשני .כתבה מעניינת. (ל"ת)
    ליז 27/07/2017 10:48
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    שמטוב 27/07/2017 10:41
    הגב לתגובה זו
    למחרת באה הדעה ההפוכה להפוכה ולועגת לנחרצות של בעל הדעה היום. בקיצור: כך הדעות הללו והנחרצות ("כיוון ברור" בכותרת) הם קיקוש גדול. בינתיים טראמפ התחיל להעביר צעד ראשון ברפורמה של ביטוח בריאות לאומי וגם חברת קופסון הסינית השקיעה כ- 15 מילארד דולר בהקמת מפעל הרכבה בוויסקונסין ארצות הברית. לכן אין מקום להספיד את הכלכלה האמריקאית על סמך המשחקים ההזויים בהדפסות כסף בעולם. לפי הפעילות הכלכלית הריאלית (שהיא הגדלת הייצור האמריקאי) - הכלכלה האמריקאית צפויה לשיפור (שינוי שער הדולר יעשה אולי אבל לא מעיד על הצלחה או כשלון של הכלכלה האמריקאית).