כולם חמים על נובה? אולי כדאי להיות סבלניים

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לפריצה האחרונה של חברת נובה לאחר שיאי השפל וכדאיות ההשקעה
נושאים בכתבה וול סטריט נובה

לוול סטריט יש תדמית של תאוות בצע קיצונית, קפיטליזם חזירי ומרכז הונאת המשקיע התמים, בעיקר לאחר משברים. בין המיידופים של העולם להנהלות שגוזרות לעצמן קופונים אדירים על חשבון רווחי החברות והדיבידנדים, יש לא מעט צדק בכעס ובאיבה שרוחשים רבים במיין סטריט לנעשה בוול סטריט. כמובן שעם התעצמות מהפכת האינפורמציה ותרבות הכותרות, מצאו ברוני התקשורת (שחלקם סמוך על שולחנה של וול סטריט) שק לחבוט בו - וול סטריט מספקת חדשות שאפשר לתמצתן בכותרות נוראיות שתומכות ברייטינג.

מאידך, איפה ישנו מקום נוסף בו ממשלה יכולה להחזיר 579 מיליארד דולרים למשלם המיסים האמריקני על הזרמת הצלה של 608 מיליארד תוך 3.5 שנים (וחשוב לזכור שעדיין נותרו "בחוץ" 42 מיליארד שיוחזרו בקרוב עם ריבית)? כדי להבהיר ולדייק, צריך לזכור שסכום כספי ההצלה שאושרו ב-2009 היה 700 מיליארד ל-932 זכאים, כולל סוכנויות המשכנתאות פאני ופרדי מק. בסופו של דבר ביולי 2010 אושרו 608 מיליארד דולרים. חמשת הנהנים הגדולים מאותם מיליארדים היו הבנקים, שקיבלו 245 מיליארד, פאני ופרדי עם 187 מיליארד, חברות הרכב, להוציא פורד, שקיבלו 79.7 מיליארד, AIG עם 67.8 מיליארד דולרים ו-18.6 מיליארד שהלכו לרכישות נכסים רעילים. עד כה הממשל קיבל בחזרה 381 מיליארד בהחזר כספי (refund) - 167 מיליארד כדיבידנד, 1.81 מיליארד כריבית, 9.46 באופציות שמומשו ו-19.5 מיליארד בנכסים שנמכרו. פאני ופרדי, שקיבלו כאמור 187 מיליארד, החזירו עד היום 146 מיליארד, כאשר כל הנהנים הגדולים האחרים החזירו את מלוא הסכום.

579 מיליארד הדולרים ששאבה ממשלת ארה"ב בחזרה מוול סטריט עד כה הם רק חלק מהכספים שהעבירה וול סטריט לתעשייה הגלובלית באותה תקופה. "מה שוול סטריט לוקחת", אומר המשפט האמריקני הישן נושן, "רק היא יכולה להחזיר, ועם תשואה נאה". במהלך השבוע שעבר לבדו גייסו 11 חברות כסף בוול סטריט. הן גייסו 5.14 מיליארד במצטבר - 46% הלכו לרשת מלונות הילטון (סימול: HLT) לבדה, לפני גיוסי אגחי"ם למיניהם. מתחילת השנה ועד סוף השבוע האחרון התבצעו בוול סטריט 214 הנפקות, באמצעותן גייסו חברות למעלה מ-50 מיליארד דולרים באמצעות מניות. חשבתם פעם כמה כסף הגיע מוול סטריט לשימון גלגלי התעשייה הישראלית, במיוחד תעשיית ההייטק? כמובן שיקפצו מיד "מומחים" שיסבירו לכם, שהכסף שהחברות גייסו, כמו הכסף שחוזר לממשל, בא למעשה מהבנק הפדרלי שמדפיס ללא הפוגה, ויש מן הצדק בטענה זו. אבל המשבר האחרון לא היה הראשון או האחרון, ומתברר שגם לאחר משברים בהם הבנק הפדרלי לא הזרים מזומנים, וול סטריט סיפקה את המימון להתאוששות.

האם נובה (סימול: NVMI) מתעוררת?

אמנון פורטוגלי, מפרשני הטכנולוגיה המובילים שלימד אותנו לא מעט על התחום הטכנולוגי, העביר עדכון חיובי על מצבה של נובה. מהניסיון למדנו, שכאשר פורטוגלי מנתח חברה טכנולוגית בצורה חיובית, כדאי להפנות אליה תשומת לב. מיד לאחר שקבלנו את ההמלצה הגיעה אחת נוספת מבוטיק ההשקעות קנקורד, שנתן מחיר יעד של 15 דולרים למניה. נחזור להמלצות בהמשך, אבל תחילה כמה מילים של היכרות עם החברה וביצועיה עד כה.

נובה נוסדה והחלה לפעול בשנת 1993, במאי 2000 הונפקה בנאסד"ק על בסיס נתוני השנה שקדמה והסתיימה עם מכירות של 27.6 מיליון, והפסד תפעולי ונקי של 5.4 ו-5 מיליון בהתאמה. החברה מכרה בהנפקה 3 מיליון מניות לפי 18 דולר למניה וגייסה 49.2 מיליון דולרים. הייתה זו אחת ההנפקות הטכנולוגיות האחרונות לפני שתחום ההנפקות הטכנולוגיות נסגר בעקבות פיצוץ הבועה. נובה אומנם סיימה את שנת 2000 עם תוצאות עסקיות משופרות בהרבה - מכירות של 48.5 מיליון, הפסד תפעולי שהצטמצם ל-77 אלף דולרים ורווח נקי של 2.78 מיליון או 20 סנט למניה, אבל אותן תוצאות משופרות הגיעו לבורסה במהלך התרסקות הבועה, כך שלאיש לא היה אכפת והמניה התדרדרה לרמה של כ-80 סנט בסוף 2002.

כמו כל חברות ההייטק, כך גם אצל נובה ירדו הביצועים במהלך השנים 2001-2, ובסופן הסתכמו מכירותיה ב-20.4 מיליון והפסד תפעולי ונקי של 13.1 ו-13 מיליון בהתאמה. ב-2003 התחילה התאוששות שהגיעה לשיאה ב-2007 עם מכירות של 58.1 מיליון, אבל עדיין הפסדים, תפעולי ונקי, של 3.2 ו-3.9 מיליון בהתאמה. בתחילת 2004 המניה הגיעה לרמה של 8.2 דולר (פי 10 פלוס משפל 2002) בעקבות תוצאות השנה שקדמה לה, המשיכה להתדרדר ובשיא משבר 2008 נחתה על 50 סנט. בקיץ 2011 חזרה מהבור והגיעה לרמה של למעלה מ-11 דולרים. המהלך הדרמטי במניה דאז בא בעקבות ההתייעלות שביצעה לאחר משבר 2008, והביא לתוצאות שיא ב-2011 עם מכירות של 102.8 מיליון ורווח תפעולי ונקי של 24.7 ו-28.1 מיליון בהתאמה.

אך שוב, כפי שקרה במהלך 2005-8, המניה שבה להתדרדר בסוף 2011 עד לרמה של כ-5.3 דולרים כתוצאה מציפיות להאטה בעסקיה. הציפיות התאמתו ו-2012 הסתיימה עם מכירות, רווח תפעולי ונקי של 96.2, 10.6 ו-11.8 מיליון דולרים בהתאמה. תוצאות 2013 עד כה אינן מושכות לקנות את המניה - התנהגותה עדיין מצביעה על חששות. 9 החודשים הראשונים של 2013 נחתמו בעלייה של 9.8% במכירות, אבל עם ירידה חדה למדי ברווח התפעולי והנקי. הרבעון האחרון שפרסמה החברה, השלישי של 2013, גם הוא לא הוציא צעקת "וואו" מפינו - המכירות, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, עלו אמנם ב-5.5% ל-25.8 מיליון, אבל ירדו ב-8.4% בהשוואה לרבעון השני של השנה. הרווח הנקי והרווח למניה ירדו משמעותית גם בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד וגם בהשוואה לרבעון השני. נכון לסוף ספטמבר 2013, יש בקופה 100 מיליון דולרים במזומן וצבר ההזמנות, אליבא ההנהלה, בעלייה נאה. החברה מוערכת בשווי של כ-246 מיליון דולרים (מחציתם במזומן כאמור) עם 27.5 מיליון מניות (נכון ל-30.9) ונסחרת לפי מכפיל היסטורי של כ-17 פעם. מניה של חברה במצב כזה יכולה להצדיק אופטימיות ולייצר עניין אצל המשקיעים, אם אלו ישתכנעו שהשלב הבא יהיה עלייה במכירות (צמיחה אורגנית), שתביא לצמיחה דו-ספרתית ארוכה בעזרת פעילות M&A. כיוון שמבחינת העובדות התהליך עדיין לא הוכח, נשאלת השאלה, על מה פרץ האופטימיות?

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

פורטוגלי ו-Joshua Baribeau מקנקורד מאמינים, על סמך התפתחויות בשטח, שהחלה מגמה חיובית בשוק המוליכים למחצה ובתחום הזיכרונות, מה שמביא פוטנציאל לפריצת החברה הישראלית, לאור המיצוב שלה בתחום בקרת התהליך בתחומים הללו. בקנקורד מוסיפים ש"נובה נסחרת בחסר ביחס לקבוצת ההשוואה. המשך מימוש האסטרטגיה וצמיחה ברווחיות יובילו להערכה רבה יותר על ידי המשקיעים לאורך המחזור החיובי בשוק המוליכים למחצה, המלווה בהוצאות הוניות צפויות". מחיר היעד שלהם מתבסס על מכפיל 12 לשנת 2015. עם זאת, חשוב לזכור שהטענות ש-NVMI נסחרת בחסר בהשוואה למתחרות, עם הרבה מזומן וההרגשה הכללית של ואפטימיות, אינן מספיקות לבדן למשוך משקיעים. המשקיעים צריכים לראות שהחברה אכן פורצת במכירות, ולהאמין שלא מדובר בפריצה חד פעמית אלא במגמה. בשנים האחרונות התגברה ההרגשה הנגטיבית לגבי תחום המוליכים למחצה והזיכרונות. אם אכן ההרגשה תשתנה לחיובית - יש מקום לאופטימיות. שתי השאלות שעולות הן, האם באמת חל שינוי ביקוש למוליכים וזיכרונות? והאם נובה תוכל לנצל את השינוי לטובתה בשוק תחרותי?

פורטוגלי (וגם קונקורד) טוענים שהתשובה לשאלות היא "כן". התחזיות האחרונות של איגוד התעשייה העולמית, המשרתת את יצרני המוליכים למחצה ותעשיות המיקרו והננו-אלקטרוניקה בתחום רכישת ציוד לייצור שבבים, מצביעות שהמגמה משתנה. לאחר שנתיים של ירידות בביקוש, כעת מדברים שם על עלייה של 30% בביקוש ב-2014.

שני המומחים ממשיכים ומסבירים כי בכל הקשור להתפתחויות בתחום העברת האינפורמציה, נובה במקום הנכון, בזמן הנכון ועם הטכנולוגיות המתאימות. החברה מפתחת ומייצרת מערכות בדיקה ומדידה אופטית ברמת הננומטר של רמות שונות בתהליך הייצור של השבבים. חשיבותן של המערכות עולה ככל שמכשור העברת האינפורמציה הנייד מתפתח ומוביל למזעור המורכבות בתהליך ייצור השבבים - לשדרוג המערכות. ככל שעובר הזמן, בקרת התהליכים הופכת ליותר ויותר חשובה. פורטוגלי מפרט את יתרונותיה של החברה, ומסביר שנובה ממוצבת היטב להתפתחויות בתעשייה וחודרת לתחומים משלימים נוספים.

בקיצור, הדרישות בתעשייה משתנות ונובה משדרת אופטימיות. מנכ"ל החברה, איתן אופנהיים, בהחלט מסכים עם ההערכות האופטימיות - 70% ממכירות החברה נעשות בדרום מזרח אסיה, שם ממוקמת תעשיית המוליכים הגדולה בעולם. כלל אלקטרוניקה וכלל ביטוח מחזיקות ב-8.14% ו-7.18% מההון, ואילו קבוצת דלק מחזיקה ב-6.8%. התחרות בתחומי הפעילות של החברה קשה, לכן לא ננסה להבין מי בדיוק המתחרות הישירות. לפי החברה עצמה המתחרות הן KLA-Tencor (סימול: KLAC), נאנומטריקס (סימול: NANO) וחברות ענק כהיטאצ'י, אפלייד ורודולף.

בסיכומו של עניין, אין לנו ספק שהטכנולוגיות והפלטפורמות שנובה מציעה הן הטובות שיש. אנחנו בהחלט מסכימים עם הטענה, שנובה נמצאת כעת בפוזיציית פריצה עם מקדמה טכנולוגית. אבל, איך אומרים האמריקנים? The proof is in the pudding. עם כל הכבוד להתלהבות ההנהלה והאופטימיות, הרבעונים האחרונים אינם מצביעים עדיין על פריצה. כיוון שראינו בעבר מקרים דומים ל-NVMI, נמתין לתוצאות הרבעון הנוכחי בכדי לראות אם העלייה האורגנית במכירות תופסת כיוון חיובי "על באמת", ונקווה לראות פעילות M&A.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    שלמה גרינברג 18/12/2013 08:08
    הגב לתגובה זו
    לקורא הותיק (9): אמרתי דעתי על החברה בפרוטרוט. לגבי המחיר זה בעין המתבונן. לאורן (10): בינתיים אין מה לכתוב אולי הדוחות הבאים יגלו משהו. ליגאל (11):נתייחס בהזדמנות. את דעתי על התנודות האחרונות כתבתי לאחרונה.
  • 12.
    אורי 18/12/2013 05:24
    הגב לתגובה זו
    או רק מימוש תודה לך
  • 11.
    יגאל 17/12/2013 12:12
    הגב לתגובה זו
    הייתי רוצה לשמוע את דעתך על עתיד החברה לפי דעתך.
  • 10.
    אורן 17/12/2013 11:06
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה תודה על הסקירה. רק מזכיר שלא מזמן הבטחת להתיחס לפרוטליקס ...
  • 9.
    קורא ותיק 17/12/2013 07:04
    הגב לתגובה זו
    בוקר טוב שלמה רציתי להפנות את תשומת ליבך-החל הסיקור של האנליסטים:אופנהיימר(26$)וקרדיט סוויס(25$)המלצות קניה די נלהבות ופיפר ג'פרי(22$)HOLD פחות נלהב עם הטענה שבטווח המידי אין קטליזטור והמניה מתומחרת די מלא....השוק קנה את הפסימי מבינהם והוריד את הנייר 5% אמש...מן הסתם אני דבק באופטימיים.יום טוב לך.
  • 8.
    שלמה גרינברג 16/12/2013 20:39
    הגב לתגובה זו
    בריינסוויי היא אכן לקוחה של קמרון. הכול בגדר האפשרי, גם להגיע לאחוז מהמדוכאים האמריקאים וגם המיליארדים של פלוריסטם. משקיע בבריינסווי כמו בפלוריסטם, בשלב החיים הנוכחי של החברות, צריך לקחת בחשבון גם את האפשרות המדכאת. אם בריינסווי תגיע לאחוז ממה שהמדוכאים בארה"ב משלמים עבור הטיפולים שלהם החגיגה במניה תהיה הרבה מעבר ל 45 דולר אבל הנייר, כדבריך, סובל הכול. הכול, כרגיל, תלוי בהנהלה ובמדעני החברות. הדרך ארוכה מאוד ומלאה בורות.
  • 7.
    ארז 16/12/2013 19:34
    הגב לתגובה זו
    שלמה, מה דעתך על הסקירה (בתשלום - מוזמנת מבריינסווי). האם צפי להגיע ל 1 אחוז משוק הדיכאון (וגזירת שווי גבוהה ב 333 אחוז) זה דבר מציאותי או הנייר סובל הכול. (גם על פלוריסטם קיבלנו בעבר סקירות עם שוק פוטנציאלי של עשרות מיליארדי דולרים) --- סקירה שורית על בריינסוויי: קנו את המניה - תזנק 333% חברת הייעוץ האמריקאית Cameron מעריכה כי על בסיס המכפיל הנמוך בו נסחרת בריינסוויי, ובהנחה של חדירה רק ל-1% מהשוק העולמי ורק בהתוויה לדיכאון, הרי שמניית החברה אמורה להיסחר סביב 45 דולר
  • 6.
    שלמה גרינברג 16/12/2013 19:31
    הגב לתגובה זו
    לאופקו (1):המניה, כפי שכבר כתבתי בעבר, יקרה אבל השמועות על מותה מוקדמות. יש באמתחתה כמה תרופות ותהליכים חלומיים מאוד. הבעיה העכשווית היא שהרבה שורטיסטים מעורבים למאיר (2) איני יודע אם "מניית העשור" אבל מגיע לאמנון קרדיט וגם לקרן תעוזה שזיהתה הפוטנציאל עוד בטרם הפכה נובה לציבורית. ל 3 ול 4: האסטרטגיה עדיין נכונה, צריך סבלנות. אזכיר אותה בכתבה הבאה.
  • 5.
    המשקיע 16/12/2013 19:23
    הגב לתגובה זו
    ולכל אוהבי טאואר לדעתי קנייה חזקה לטווח ארוך שימו את הכסף ותהיו רגועים שפל היסטורי והיסטרי
  • 4.
    יובל 16/12/2013 18:50
    הגב לתגובה זו
    שלמה מה יהיה עם טאואר הרגה אותנו
  • 3.
    משה 16/12/2013 18:18
    הגב לתגובה זו
    שלומה היקר, האם תוכל להתייחס למצבה של חברת השבבים ממגדל העמק? האם אותו חלום רחוק מתקרב ויפגוש אי פעם את המציאות? נכון לעכשיו זה לא נראה כך... בתודה מראש
  • 2.
    מאיר 16/12/2013 17:33
    הגב לתגובה זו
    במקרה ראיתי שתי שורות בשנת 2008 בסופה, ששלומי כהן ציטט את פורטוגלי. המניה היתה אז על: 1.16. קניתי ב 1.21 ולצערי מכרתי ב 4 דולר. נובה מניית העשור בישראל. לטעמי.
  • 1.
    דינו 16/12/2013 17:04
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום- התוכל לחוות דעתך על opk והאם הנבואות לקריסתה אינן מוגזמות? תודה