פאואל
צילום: gettyimages

"אי שפיות זה לעשות אותו הדבר פעם אחר פעם ולצפות לתוצאה שונה"

הבנקים המרכזיים ברחבי העולם מנמקים ב-12 השנים האחרונות את תוכניות ה-QE בניסיון להחזיר את האינפלציה ליעדים. בכל פעם הם נכשלים ומנסים תוכנית גדולה יותר. בפועל - הבנקים המרכזיים מדפיסים פיקדונות, וחוץ מניפוח השווקים ושמירה על הבנקים, הסיכויים שמהלכים אלו יובילו לאינפלציה קלושים
עמית נעם טל | (11)

בנק ישראל הצטרף אתמול לרשימה ארוכה של בנקים מרכזיים כאשר הודיע על תוכנית רכישות (QE) בשוק האג"ח הקונצרני בהיקף של 15 מיליארד שקל. התוכנית מגיעה בהמשך לתוכנית רכישות בהיקף של 50 מיליארד שקל בשוק האג"ח הממשלתי. אם מסתכלים על שאר העולם, מאז 2007 זינקו המאזנים של 4 הבנקים המרכזיים הגדולים (הפד', הבנק המרכזי באירופה, הבנק המרכזי ביפן והבנק המרכזי של סין) ביותר מ-19 טריליון דולר.

עם סכומים כאלו, לא פעם מתגברים החששות מהתפרצות האינפלציה. עם זאת, למרות המדיניות המוניטרית הלא קונבציונלית בעשור האחרון, הבנקים המרכזיים בכל העולם נכשלים בכל פעם מחדש להשיג את יעדי האינפלציה. כיצד זה קורה? אולי מהסיבה הפשוטה שתוכניות רכישה מצד הבנקים המרכזיים הן לא באמת הדפסה של כסף. הפד' ושאר הבנקים "מדפיסים" פיקדונות (deposits) למערכת הבנקאית ויש לנתון זה השפעה מכרעת על שאלת האינפלציה.  

אם מסתכלים על המערכת הבנקאית יש 4 שלבים בההיררכיה של הכסף: זהב נמצא בראש הפרמידה ומהווה את "הכסף האולטימטבי". בשלב השני של ההיררכיה נמצאים המטבעות (Currencies). בתקופת תקן הזהב, מדובר היה בהבטחה לתשלום של זהב. היום מדובר באמצעי תשלום עבור סחורה. במקום ה-3 בהיררכיה נמצאים הפיקדונות בבנקים (deposits). פיקדון הוא הבטחה לקבלת מטבע בעת הצורך. במקום האחרון בהיררכיה נמצא האשראי (credit) - הבטחה לתשלום בעתיד. 

בכל פעם שבנק מרכזי מבצע תוכנית רכישות, כאשר לא משנה באיזה נכס מדובר והבנקים מהווים רק גורם מתווך, הם יוצרים פיקדונות ורזרבות במערכת הבנקאית (להסבר המלא). המשמעות הגדולה באמת (מלבד ההשפעה על שוק המניות המקומי) של תוכנית הרכישות שהוכרזה אתמול ע"י בנק ישראל היא הגדלה של הפיקדונות של הבנקים בישראל בעוד 15 מיליארד שקל. הבנקים בדרך לרשום הפסדי אשראי גדולים בחודשים הקרובים? בנק ישראל מחלץ אותם (לכתבה המלאה).

מה קורה שבנק מרכזי קונה אג"ח: בנק ישראל מחלץ את הבנקים הגדולים בישראל

פיקדונות כאמור נמצאים מתחת למטבעות בהיררכיה של הכסף. מישהו שם לב להצפה של שקלים ברחובות ישראל בעקבות המהלך של בנק ישראל? לא. בסה"כ מדובר במהלך "מאחורי הקלעים" שמבטיח שיציבות הבנקים תובטח בחודשים הבאים - לקראת גל פשיטות הרגל של אזרחים רבים. 

אם ניקח את ארה"ב כדוגמה נוספת: מתחילת מארס האחרון גדל מאזן הפד' בקצת יותר מ-3 טריליון דולר. במקביל, רזרבות הבנקים בארה"ב עלו באותה תקופה בקצת יותר מ-1.6 טריליון דולר וקופת האוצר האמריקני (שהיא דומה במאפיין לרזרבות הבנקים - נמצאת מחוץ לשוק), גדלה ב-1.25 טריליון דולר. ובמילים פשוטות: מעט מאוד מהסכומים שהזרים הפד' הגיעו לכלכלה הריאלית - הכל תקוע במערכת הבנקאית.

קיראו עוד ב"גלובל"

בפעולותיו, הפד' מנפח משמעותית את המערכת הבנקאית ובנקאות הצללים בארה"ב - את התוצאה אנחנו רואים בנכסים הפיננסיים - התנפחות וסוג של היפר אינפלציה בשוקי המניות, אג"ח ונדל"ן. במקביל, אנחנו רואים בשנים האחרונות התנפחות של הרמה האחרונה בהיררכיה - "בועת האשראי". 

נכון, יש גורמים נוספים שמשפיעים על האינפלציה כמו טכנולוגיה דמוגרפיה וכמובן שניתן להתווכח על שיטת המדידה של האינפלציה, אך אם הבנקים המרכזיים מנמקים למעלה מעשור את תוכניות ה-QE כרצון "לשמור על האינפלציה" והמציאות מכה בהם בכל פעם מחדש - כנראה שהטענה לא נכונה. הסיכוי שתוכניות ה-QE יצליחו לעלות האינפלציה בשנים הקרובות הוא אפסי, בדיוק כמו כל ה-12 השנים האחרונות. כאשר הבנקים המרכזיים ידפיסו כסף ולא פקדונות תתחיל האינפלציה. כרגע, תוכנית QE נועדו למטרה אחרת - לדאוג שהמערכת הבנקאית ובועת האשראי לא תפוצץ. 

בגרף הבא: מאזן ה-ECB מול הציפיות האינפלציות באיחוד האירופאי. איך לאמר בעדינות? הקשר בין תוכנית הרכישות לאינפלציה מקרי בהחלט

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    נ.ש. 08/07/2020 11:36
    הגב לתגובה זו
    הבנקים המרכזיים עשו משחק במספרים כדי ליצור תחושה של צמיחה. בפועל לא באמת היה צמיחה לכן גם לא היה אינפלציה. אפשר לראות את זה בדוגמה הבאה. בתחילת 2009 איבדה ארה"ב למעלה מ8 מיליון משרות שלא הוחזרו לשוק עד תחילת 2018. ואז התחיל להיות אינפלציה בארה"ב והפד נלחץ והתחיל לעשות צמצום כמותי והעלאת ריבית. שיצרו מחזור בדולרים שהובילו למיתון לקראת סוף 2018. וב2019 הפד שוב נע במטולטלת והתחיל להוריד רבים והרחבות.
  • 10.
    חוסר תחרותיות 08/07/2020 08:35
    הגב לתגובה זו
    כל כמו דבר בחיים... לכן הגיע הזמן שמדינות העולם תאמצנה מודל של מערכות מוניטריות שתתריחנה אחת בשניה. הבנקים המרכזיים בעולם מתנהגים בפועל כמו קרטל לכל דבר ועניין.
  • 9.
    השואל 08/07/2020 06:38
    הגב לתגובה זו
    שואל את עמית...
  • 8.
    אביב 07/07/2020 23:14
    הגב לתגובה זו
    $
  • 7.
    רק זהב (ל"ת)
    ממי 07/07/2020 21:38
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    נגידים פושעים 07/07/2020 21:17
    הגב לתגובה זו
    מנפחים נכסים
  • 5.
    המלצתי בעבר להפסיק את הקשקושים שלך כי הקשר שלהם לש 07/07/2020 21:07
    הגב לתגובה זו
    המלצתי בעבר להפסיק את הקשקושים שלך כי הקשר שלהם לשוק זה כמו הקשר של המומחים לקורונה למציאות
  • 4.
    אנונימי 07/07/2020 20:47
    הגב לתגובה זו
    למען האמת במשך כל השנים האחרונות הפד למעשה מחלץ את מערכת הבנקאות והפנסיה בכל ארהב. כנל הecb באירופה והבנק המרכזי ביפן. ללא המהלכים של כולם מערכת הפנסיה היתה קורסת בגלל חוסר תשואות ואז ההמונים היו פושטי רגל ואיתם כל המערכת הפיננסית. האמת שזה כנראה יגיע כי משנה לשנה העלות לתחזוק כל הפרמידה עולה יותר עד הפיצוץ הגדול. ואז נחזור לסחר חליפין.
  • 3.
    רבקה 07/07/2020 20:38
    הגב לתגובה זו
    לא ממש ברור לי מדוע הבנקים בד"כ מודיעים לנו שצריך אינפלציה של 2% בשנה. זה כמו להודיע לציבור שכל שנה כדאי להם שישדדו מהם 2% מהרכוש שלהם.
  • 2.
    פירמידה אחת גדולה (ל"ת)
    מגן הציבור 07/07/2020 20:32
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    כרגיל צודק 07/07/2020 20:30
    הגב לתגובה זו
    אחרי צריך להחזיר לא משנה מי יבחר צריך להחזיר הלוואות וחובות אם על ידי מס ליברלים או הקטנת אשראי רפובליקנים.