פרופ' בכיר באוניברסיטת ייל: הבנקים המרכזים איבדו שליטה

יפן, אירופה, סינגפור, ארה"ב והיד עוד נטויה. האם הבנקים המרכזים איבדו את השליטה על השווקים במלחמת המטבעות?
אלמוג עזר | (5)
נושאים בכתבה בנק מרכזי

שבועיים לאחר ההודעה של נגיד הבנק המרכזי באירופה על השקת תוכנית להקלה כמותית באירופה, כפי שכבר נהוג בסין ויפן, ישנם מובילי דעה שמאמינים כי המצב המוניטארי יצא מכלל שליטה.

אתמול (ב'), פרסם נוריאל רוביני את הסיבות מדוע הוא מאמין שתוכניות ההקלה הכמותיות להשקפתו פשוט אינן יעילות לסיפור המלא. היום, מפרסם סטפן רואש, חבר בכיר באוניברסיטת ייל ומרצה למנהל עסקים באוניברסיטה מאמר בו הוא מסביר מדוע הוא מאמין כי הבנקים המרכזיים יצאו מכלל שליטה.

רואש במאמרו מתאר את הדינמיקה הצפויה מראש לדבריו של הבנקים מסביב לעולם, "הבנק המרכזי מוריד את רמת האשראי לאפס. לאחר מכן, כאשר אינו מצליח להוזיל עוד את האשראי לרמות נמוכות יותר, הוא פועל בכדי להגדיל את הכמויות שלו בשווקים- והנה לנו הקלה כמותית".

רואש מנסה להסביר "האם הנשק שנותר לבנק המרכזי כהקלה כמותית יכול לעבוד?" לדבריו אירופה ויפן שניצבות בפני איום חמור של משבר כלכלי בעקבות הירידה במחירים, זוהי שאלה עקרונית. גם בארה"ב השאלה נותרת עקרונית כאשר לא ברור עדיין מהן ההשפעות של ההרחבה הכמותית.

ההצלחה היחסית לעומת הכשלון

בארה"ב, ההרחבות הכמותיות הצליחו עד כה ליצור עלייה בשווי הנכסים והמניות שגורמת לאפקט עושר ולהגדיל את ההוצאות של אזרחי המדינה. אלו בתורן תורמות לצריכה. אך לדברי רואש, באירופה לתוכנית יהיה קשה יותר ליצור את אותו אפקט. זאת בשל שהמניות ברובן אינן מוחזקות על ידי האזרחים עצמם. ההקלה הכמותית צריכה לעזור ליורו שיחלש מול מטבעות העולם ויגדיל את האטרקטיביות של היורו.

הסכנה של אירופה לדברי רואש היא ההדרדרות אל מצב כלכלי כמו של יפן. הבנק המרכזי ביפן מחזיק נכסים בשווי של כמעט 60% מהתוצר השני של המדינה-אחוז הגבוה פי שניים מאחזקות הבנק המרכזי בארה"ב. לאחר הפעולה האגרסיבית הזו, גילתה יפן כי היא חזרה אל המצב הכלכלי של מיתון בצמיחה והצפי לאינפלציה השנה כבר ירד ל-1%. כלומר למרות המאמצים, יפן מוצאת את עצמה באותו המצב, רק עם חוב ענק של הממשלה.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    פתרונות הם לא מציעים רק להגיד מה רע (ל"ת)
    לא אמינים 04/02/2015 08:57
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    כלכלן 04/02/2015 08:48
    הגב לתגובה זו
    יש הרבה מאוד כסף אך הוא מוחזק אצל מעט מאוד אנשים. כל הקלה מגדילה את עושרם של העשירים על חשבון מעמד הביניים. עד שממשלות לא ישכילו להעביר את העושר לא יהיה כסף לצמיחה. המצב הקיים מזכיר את ערב המהפכה הצרפתית. אם ימשיך אז ניראה את ה "אביב הערבי" גם במדינות דמוקרטיות. אובמה מבין את זה מצויין ומנסה לעשות הכל כדי לשנות את הכוון ע"י טיפול במקלטי מס, מלחמה בבנקאים, חוק הבריאות וניסיון לשנות את המיסוי ב ארה"ב שמטה לטובת העשירים.
  • 3.
    אל תדאגו 04/02/2015 08:30
    הגב לתגובה זו
    בסוף היום תרד לא ניתן לכם את הפנטזיות הגרפים לא משקרים
  • 2.
    יש טריליארדים ללא שימוש- תנו צ'ק לכל משפחה והצריכה תגדל (ל"ת)
    פול 04/02/2015 04:06
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ןנגידת בנק פחדנית 03/02/2015 23:12
    הגב לתגובה זו
    הורסים מדינה שלמה,אם כי קטנה ואין פוצה פה...