MP MaterialsMP Materials

במהלך עוקף סין: MP Materials מזנקת 43% בטרום בעקבות הסכם עם הפנטגון

לאחר הכרזה על שיתוף פעולה עם משרד ההגנה האמריקאי והפנטגון להקמה והרחבה של שרשרת אספקה מלאה לייצור מגנטים מחומרים נדירים בארה"ב,  מזנקת מניית החברה בכ-43% במסחר המוקדם

רן קידר |
נושאים בכתבה MP MATERIALS

מניית חברת MP Materials MP Materials 50.8%  מזנקת בכ-43% במסחר המוקדם, לרמה הגבוהה שלה מזה 3 שנים, לאחר שהחברה הכריזה על שיתוף פעולה עם משרד ההגנה האמריקאי להקמה והרחבה של שרשרת אספקה מלאה, מרמת הכרייה ועד ייצור תעשייתי של מגנטים מחומרים נדירים בארה"ב. המהלך ממשיך את מדיניות משטר טראמפ ומטרתו היא לצמצם את התלות בייבוא ממדינות זרות, לנתק את התלות בסין ולהבטיח ריבונות תעשייתית בארה"ב בתחומים אסטרטגיים.

במסגרת ההסכם, הפנטגון ירכוש 400 מיליון דולר של מניות בכורה בחברה, בהשקעה שהופכת אותו לבעל המניות הגדול בחברה, עם אפשרות להמיר את המניות למניות רגילות, לצד אופציה לרכישת מניות נוספות. בסך הכול, מדובר באחזקה של כ-15% מהחברה, לפי מצב המניה נכון לסגירת המסחר אמש.

ההשקעה תאפשר ל-MP להקים מפעל ייצור מגנטים שני בארה"ב, שייקרא 10X Facility, וצפוי להתחיל לפעול ב-2028 ולהגיע לקיבולת של 10,000 טון מגנטים בשנה. המתקן ישרת לקוחות ביטחוניים ומסחריים, והפנטגון התחייב לרכוש 100% מהתפוקה שלו לעשור שלם. נוסף על כך, משרד ההגנה האמריקאי יקבע רצפת מחיר של 110 דולר לק"ג עבור סגסוגת NdPr, רכיב מרכזי בייצור מגנטים קבועים, שיבטיח תזרים מזומנים יציב תוך חסינות מפני תנודות שוק.

כיום, מפעילה החברה את מכרה Mountain Pass בקליפורניה, שהינו המכרה הפעיל היחיד בארה"ב להפקת חומרים נדירים. בנוסף, החברה צפויה להפעיל עוד השנה מפעל בפורת וורת', טקסס לייצור מגנטים מוכנים מסוג NdFeB – ובכך לייצר שרשרת ייצור כמעט שלמה בתחומי ארה"ב. 

המהלך מתרחש על רקע החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. ממשל טראמפ שם את תחום המינרלים הקריטיים בראש סדר העדיפויות, במיוחד לאחר שסין הגבילה את יצוא החומרים הנדירים בתחילת השנה. המהלך נתפס כחלק ממהלך מקיף להשבת היכולות התעשייתיות לארה"ב.

מייסד ומנכ"ל החברה, ג'יימס ליטינסקי, מסר כי "הו שיתוף פעולה טרנספורמטיבי בין המגזר הציבורי לפרטי. אנו גאים להיות שותפים ליוזמה שמחזירה את שרשרת הערך של מגנטים קריטיים לארה"ב. אנחנו אסירי תודה לממשל טראמפ, לפנטגון ולעובדינו על המחויבות והחזון".

תזרים, מימון ושוק ההון 

בנוסף להשקעה הראשונית, MP Materials צפויה לקבל הלוואה בגובה 150 מיליון דולר מהפנטגון לצורך הרחבת יכולות ההפרדה הכימית של חומרים נדירים "כבדים" ב-Mountain Pass. הבנקים ג'ייפי מורגן וגולדמן סאקס יעמידו מימון של מיליארד דולר להקמת המתקן החדש. מהלכים אלו צפויים להפוך את החברה ליצרנית המובילה של מגנטים קריטיים לתעשיות כמו רכבים חשמליים, אנרגיה מתחדשת, רובוטיקה ומערכות הגנה.

בימים האחרונים ירדה מניית MP מאזורי ה-35 דולר ונסחרה סביב 30 דולר, אבל הזינוק הנוחכי עשוי לשפר את תזרים המזומנים של החברה, לייצב את השוק המקומי ולהקטין את הסיכון מהתלות בשוק הסיני. עם זאת, סוכנות ג'פריס הורידה לאחרונה את דירוג המניה מ"Buy" ל-"Hold", בטענה כי הביקוש למגנטים עשוי להיתקל בתנודתיות במגזר האזרחי, ובייחוד בסקטור האלקטרוניקה והרכב החשמלי.

בהיבט המאקרו, נראה כי האיומים מצד סין כתגובה למכסי טראמפ הולכים ומאבדים מכוחם. בעוד שבעבר סין איימה בהגבלת ייצוא של חומרים קריטיים, נראה שהאיומים הללו נשחקו, בייחוד לאור העסקה של MP והפנטגון. זהו עוד מקרה שבו אנחנו רואים את המדיניות של טראמפ, הלכה למעשה. ארה"ב מתעצמת עם השקעות בשרשראות אספקה עצמאיות (הפנטגון עשה עסקה קטנה יותר ביוני השנה, בהיקף של 120 מיליון דולר, עם Lynas Rare Earths האוסטרלית) וכך מצמצמת את התלות בגורמים חיצוניים ומחלישה את יכולת הלחץ של סין. לצד זאת, האתגרים הכלכליים הפנימיים בסין מגבילים את יכולתה להפעיל סנקציות מבלי לפגוע בעצמה, מה שהופך את האיומים לפחות אפקטיביים.

שווי השוק של MP הוא כ-4.9 מילארד דולר. המנייה עלתה ב-92.5% מתחילת השנה ובכ-110.9% ב12 החודשים האחרונים. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה