
איפה משקיעים העשירים?
סקר של UBS על ההשקעות של העשירים - מסתבר שעשירים מארה"ב מוטים מאוד לשוק האמריקאי, יש ירידה בהשקעות לא סחירות, אך הן עדיין מרכיב גדול בתיק; ויש עלייה בהשקעה במניות בשווקים מפותחים - בעיקר וול סטריט
המשפחות העשירות ביותר בעולם משנות מעט כיוון בהשקעותיהן בשנה האחרונה, עם מעבר להשקעות סחירות בשווקים מפותחים על חשבון השקעות שאינן סחירות. העשירים הגדולים מתגוררים בעולם המערבי - ארה"ב, אירופה, אבל כמובן שיש עשירים גדולים גם בסין, מדינות המפרץ ומדינות נוספות והם משנים את ההשקעות בשנה האחרונה.
הם מעט שבעים ממוצרים אלטרנטיביים, השקעות לא סחירות שלא בהכרח מוכיחות את עצמן לאורך זמן כשלמעשה יש בהן, במקרים רבים, סיכונים אפילו גדולים יותר מהשקעות סחירות לצד דמי ניהול גבוהים. עם זאת, בזכות הפיזור של ההשקעות הלא סחירות ובזכות השקעות ישירות של העשירים בתחום (לצד השקעות דרך קרנות) זה תחום השקעה מאוד בולט בתיקים שלהם.
המסקנות והתובנות האלו מגיעים מסקר של UBS בקרב מאות פמילי אופיס שמנהלים אלפים ורבבות חשבונות. הדוח של UBS שמספק הצצה לאסטרטגיות של האלפיון העליון, מגלה כי המשפחות הללו אחרי השינויים בשנה-שנתיים האחרונות, בטוחות לגבי תמהיל התיקים הנוכחי שלהן ואינן מתכננות שינויים דרמטיים בתיק ההשקעות בשנים הקרובות.
השקעות בבורסות ומעבר לשווקים צומחים
הסקר של UBS חושף כי הפמילי אופיס הגדילו את ההקצאה למניות בשווקים מפותחים ל-26% בממוצע מתיק ההשקעות, לעומת 24% ב-2023. בארה"ב, המשקיעים אף הקצו 30% מהתיק למניות בשווקים אלו, ו-35% מהמשפחות מתכננות להגדיל את החשיפה למניות ל-29% בשנה הקרובה. זו עדות לאמון בצמיחה של שווקים מפותחים, במיוחד בצפון אמריקה, שבה 53% מהמשפחות משקיעות – בעיקר הודות לעלייה המרשימה של מניות טכנולוגיה אמריקאיות. זה יכול להישמע דווקא מעט מוזר, כי השווקים ברמות שיא, אבל משקיעים נוטים להאמין ששיא רודף שיא ודווקא להגדיל בתקופה כזו. עם זאת, בתקופה של גאות והנפקות בשוקי ההון, בעלי השליטה מוכרים מניות מה שמבטא מחירים גבוהים. בינתיים, למרות העליות, שוק ההנפקות לא ער וגדול והמימושים של בעלי עניין לא דרמטיים מאוד, למעט אולי ווקן באפט שיושב על הר של מזומנים ומחכה לנפילות בשווקים.
- טראמפ יורד ממס העשירים: "זה רעיון רע, המיליונרים יעזבו"
- משק בית במאיון העליון מרוויח 4 מיליון שקל; כמה מס משלמים העשירים?
באפט מימש ברבעון האחרון בעיקר מניות בנקים ומימש בשנה האחרונה החזקות רבות, בעיקר אחזקה של כ-150 מיליארד דולר במניית אפל. לברקשייר של באפט יש 350 מיליארד דולר במזומן, לצמד השקעות סחירות בסכום דומה וכ-300 מיליארד של השקעות לא סחירות, אך בניהול הקבוצה.
למרות שהשקעות סחירות בירידה, עדיין ההשקעות האלו מהוות חלק מאוד גדול ואפילו רוב הנכסים של העשירים. המשפחות העשירות מחזיקים 44% בממוצע, ובארה"ב אף 54% בנכסים לא סחירים. זה אומנם ירד בשנה האחרונה, אבל ב-UBS אומרים כי לפי הסקר, ההשקעות האלו שגם כוללות השקעות ישירות בנכסים לא סחירים וגם השקעות דרך קרנות, צפויות לעלות בטווח הארוך.
הסקר מצביע על הרחבת ההשקעות של עשירים בתחום הטכנולוגיה, הבריאות, תרופות, חשמול, בינה מלאכותית גנרטיבית ומעבר למקורות אנרגיה נקיים. חלק גדול מההשקעות האלו נעשה דרך קרנות לא סחירות, והוא מבטא את היתרון והנגישות של העשירים לקרנות מיוחדות. שיעור ההשקעות בטכנולוגיה הולך ועולה, אבל הוא עדיין באופן יחסי נמוך לעומת ההון המצרפי של השקעות העשירים. עם זאת, כמובן שזה תלוי באנשים עצמם - רוב העשירים הגדולים הם מתחום הטכנולוגיה והם עצמם משקיעים הרבה בטכנולוגיה מעבר למקור ההון שלהם (לדומגה - אילון מאסק מטסלה, ג'ף בזוס מאמזון ועוד).
- הביטקוין שובר שיא היסטורי ומזנק ל-109,500 דולר
- מיליארד דולר עד 2027: כך הופכת ורוניס דליפות מידע להזדמנות עסקית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מה מפחיד את העשירים?
למרות האופטימיות, המשפחות העשירות לא מתעלמות מסיכונים. 70% מהן רואות במלחמת סחר עולמית את הסיכון המרכזי לשנה הקרובה, אם כי הן תופסות אותה כאיום זמני. לטווח הארוך, החששות מתמקדים בחוב הלאומי הגואה בארה"ב, כאשר 54% מהמשפחות חוששות ממיתון עולמי ו-52% צופות משבר חוב בתוך חמש שנים. סיכון נוסף שמטריד אותן הוא סכסוך גיאופוליטי משמעותי – 53% רואות בו איום מיידי, ו-61% חוששות ממנו בטווח של חמש שנים.
כדי להתמודד עם הסיכונים, המשפחות מגדילות את ההשקעה בנכסים שמייצרים תשואה קבועה. לדוגמה, ההקצאה לאשראי פרטי עלתה מ-2% בשנים 2021-2023 ל-4% ב-2024, והמשפחות שמשנות את תיק ההשקעות מתכננות להגדיל אותה ל-5%. התשואות באשראי פרטי, שנעות בין 9% ל-12%, מאפשרות למשקיעים להתרחק מהתנודתיות בשוקי הריבית. אשראי פרטי אלו בעצם השקעות בקרנות שמספקות הלוואות לפרטיים. .
הדוח חושף נתון יחסית מפתיע - פמילי אופיס אמריקאיים מקצים 86% מההשקעות שלהם בצפון אמריקה, עלייה משמעותית לעומת 74% ב-2020. זו ההטייה המקומית הגבוהה ביותר שנרשמה במדינה כלשהי אי פעם. האמריקאים מאמינים באמריקה. העשירים רואים באמריקה אזור של צמיחה גבוהה, בעוד משפחות זרות משקיעות באמריקה מסיבות של ביטחון וצמיחה.
איך מגדרים סיכונים?
כחמישית מחברות הפמילי אופיס ציינו מתכות יקרות כאפיק המשמש אותן לגידור סיכונים בניהול תיקי ההשקעות, ו-21% צופים עלייה בהקצאת ההשקעות למתכות יקרות ב-5 השנים הקרובות. "בתקופה של תנודתיות מוגברת וחששות מפני מיתון עולמי, ובעקבות מכירה כמעט חסרת תקדים בשוק בתחילת אפריל, הדוח האחרון שלנו משמש תזכורת טובה לכך שפמילי אופיס ברחבי העולם נוקטים בראש ובראשונה גישה יציבה וארוכת טווח, כשהם מתמקדים בשימור ההון עבור הדורות הבאים", אמר בנג'מין קוואלי, ראש לקוחות אסטרטגיים ב-UBS Global Wealth Management.
"אנו שמחים לומר שגודל מערך הנתונים שלנו אפשר לנו לבצע ניתוח אזורי מעמיק יותר מאי פעם", אמר איב-אלן סומרהלדר, ראש תחום GWM Solutions ב-UBS Global Wealth Management. "בעוד שהסביבה המאקרו-כלכלית והפוליטית העולמית ממשיכה להתאפיין בשינויים מהירים וברמה גבוהה של אי-ודאות, סקר זה מספק הצצה למה שאנו יכולים לצפות ב-5 השנים הקרובות. הדוח מספק תמונת מצב על החשיבה של חברות פמילי אופיס ברחבי העולם, המטרות, ההעדפות והחששות שלהם".
למרות החששות ממלחמת סחר ומיתון,59% מהפמילי אופיס תכננו לשמור על אותה רמת סיכון בתיק ההשקעות ב-2025 כמו ב-2024, ולהישאר נאמנים ליעדי ההשקעה שלהם. עם זאת, 38% מהמשיבים הדגישו את הקושי במציאת אסטרטגיה מתאימה לגידור סיכונים בניהול תיק ההשקעות, ו-29% ציינו את חוסר הוודאות בנוגע לנכסים בטוחים, בין השאר, בשל קורלציות בלתי יציבות. בהתאם לכך, 40% מהמשיבים רואים בהסתמכות רבה יותר על בחירת מנהלים ו/או ניהול אקטיבי כדרך יעילה להגביר את גיוון התיק, ואחריהם קרנות גידור (31%). שיעור כמעט דומה (27%) מדווחים על הגדלת ההחזקות בנכסים בלתי נזילים, ויותר מרבע (26%) עושים שימוש באג"ח קצרות טווח באיכות גבוהה. מתכות יקרות, שבהן משתמשים כאפיק השקעה קרוב לחמישית (19%) ממשתתפי הסקר ברחבי העולם, רשמו את הגידול המשמעותי ביותר לעומת השנה הקודמת, כאשר 21% מהמשיבים צופים עלייה מתונה או משמעותית בהקצאה אליהן ב-5 השנים הקרובות.
בזמנים של אי-יציבות בסחר ובכלכלה הגלובלית, ניכרת מגמה של שינוי בהקצאת הנכסים האסטרטגית. חלק מחברות הפמילי אופיס מגדילות את החשיפה שלהן למניות ואג"ח בשווקים מפותחים, כדי לנצל הזדמנויות נזילות לצמיחת הון ותשואה בסביבה תנודתית. באופן גובר והולך, נמצאות הזדמנויות לגישה למגמות צמיחה סקטוריאליות באמצעות מניות ציבוריות - מגמות שלפני כמה שנים היו מוגבלות בעיקר להשקעות פרייבט אקוויטי בתחומים שונים, החל בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית ועד לתחומי החשמל, המשאבים והארכת תוחלת החיים.
לאחר תקופה ממושכת של תשואות מאכזבות, שבמהלכה הצמיחה הכלכלית לרוב לא באה לידי ביטוי בתשואות שוקי המניות, חברות פמילי אופיס בארה"ב ובאירופה נוקטות גישה זהירה כלפי שווקים מתעוררים, יותר מאשר פמילי אופיס באזורי אסיה-פסיפיק, אמריקה הלטינית והמזרח התיכון. ברמה הגלובלית, חברות פמילי אופיס הקצו בשנת 2024 רק 4% למניות בשווקים מתפתחים ו-3% לאג"ח בשווקים אלה, אבל ההסתברות הגבוהה ביותר להגדלת החשיפה שלהם במהלך 12 החודשים הקרובים היא בהודו ובסין. בבחינת החסמים להשקעה בשווקים מתעוררים, חששות גיאופוליטיים צוינו לרוב (56%), לצד אי-ודאות פוליטית ו/או סיכון לחדלות פירעון של מדינות (55%). גם פיחותי מטבע ו/או אינפלציה (48%) וכן חוסר ודאות משפטית/היעדר רגולציה (51%) נתפסו כגורמים מרתיעים כמעט באותה מידה.
על רקע העברת ההון הגדולה ביותר בהיסטוריה, שנמצאת בעיצומה, רק מעט יותר ממחצית (53%) מהעשירים בעולם גיבשו תוכניות להעברת ההון לדור הבא, בעיקר משום שהם סבורים כי עומד לרשותם מספיק זמן לעשות זאת
- 1.אנונימי 21/05/2025 14:17הגב לתגובה זופמילי אופיס
- בהחלט. מישהו מקנא (ל"ת)אנונימי 21/05/2025 16:13הגב לתגובה זו