
טראמפ יורד ממס העשירים: "זה רעיון רע, המיליונרים יעזבו"
טראמפ נכנע ללחץ הפוליטי והודיע שלא יחזיר את שיעורי המס על עשירים לרמות הגבוהות של לפני 2017: "זה רעיון רע מאוד"; למרות שהוא חושש מבריחת הון, האנליסטים דווקא סקפטיים: "לא ראינו מיליונרים בורחים לפני 2017 כשהמס היה גבוה"
נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, מאותת כעת כי הוא מתנגד ליוזמות במפלגה הרפובליקנית לבחון את האפשרות להעלות מסים על העשירים ביותר בארה"ב. "אני חושב שזה יהיה מאוד רע, כי הרבה מיליונרים יעזבו את המדינה", אמר טראמפ לכתבים.
במרכז
הוויכוח עומד שיעור המס הנוכחי של 37% על הכנסות העולות על כ-640 אלף דולר בשנה, שהוגדר ברפורמת המסים של טראמפ בשנת 2017. שיעור זה אמור לפוג בסוף השנה, ואם לא יינקטו צעדים, הוא יעלה חזרה ל-39.6%.
למרות ההצהרה של טראמפ, אין כמעט ראיות שמגבות אותה. ההצעה הייתה למעשה להחזיר את שיעור המס של העשירים לרמות שהיו לפני רפורמת המסים של 2017, כשנכון להיום רמות המס על הכנסות גבוהות במדינות רבות בעולם גבוהות משמעותית מאשר בארה"ב, כשבאירופה למשל המס על עשירים עומד על כ-50%. למעשה, המומחים מציינים שכאשר שיעור המס הגבוה של 39.6% היה בתוקף ב-2017, לא נרשמה תופעה של בריחה המונית של עשירים מארה"ב. "מרבית המיליארדרים לא היו בכלל שמים לב להעלאה של 1% או 2% במס", כתב גרג ואלייר, אסטרטג בכיר ב-AGF Investments, ורמז כי בסופו של דבר מדובר במאבק יותר פוליטי מאשר כלכלי.
הנרייטה טרייז מחברת Veda Partners כתבה כי למרות שהרעיון עדיין נמצא בדיונים בגבעת הקפיטול, היא מעריכה שהוא לא ייכלל בחוק הסופי. לדבריה, לוותר על הכנסות אלו יכריח את המחוקקים למצוא דרכים אחרות לממן את תקציב המדינה. בינתיים המחוקקים הרפובליקנים
מנסים לגבש הצעת חוק שתשלב בין הארכת הקלות המס מ-2017 לבין הפחתות מסים חדשות שהבטיח טראמפ במהלך הקמפיין, כגון ביטול מסים על שעות נוספות, טיפים וקצבאות ביטוח לאומי.
- ארה״ב ואיראן בשיחות מתקדמות לקראת הסכם - הצדדים עתידים להיפגש באירופה
- טראמפ: "אוקראינה לא תוכל להצטרף לנאט"ו"
במקביל, תוכנית המסים המתגבשת צפויה להוביל לזינוק אדיר בגירעון הלאומי.
מסגרת התקציב שעברה לאחרונה בקונגרס מאפשרת תוספת של 5.8 טריליון דולר לחוב הלאומי בעשור הקרוב, יותר מאשר כלל החוקים הגדולים שהעבירו הממשלים האחרונים, כולל תכנית החילוץ בתקופת הקורונה.
מאיפה טראמפ יביא את הכסף?
למרות התקוות
לחיסכון של עד 2 טריליון דולר בקיצוצים בתקציב בזכות מהלכים של "המשרד ליעילות ממשלתית" (DOGE), חלק הרעיונות שהועלו, כגון קיצוצים בתכנית מדיקר ובתוכניות סיוע למזון, כבר נתקלו בהתנגדות עזה בתוך המפלגה הרפובליקנית.
טרייז הדגישה כי כל
עוד מס העשירים ירד מהפרק, ילכו ויתגברו הלחצים לאשר צעדים אחרים שנויים במחלוקת, כמו הגבלת הטבת מס החברות במיסי מדינה ועיריות (SALT), קיצוץ בקצבאות בריאות או ביטול זיכויי מס לייצור אנרגיה נקייה.
- הנפילה הגדולה: "שבע המופלאות" איבדו 2.5 טריליון דולר
- טסלה במבצע - חברת הרכבים החשמליים מנסה להתגבר על המשבר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
רעיון לא פופולרי נוסף שעלה הוא שינוי בקריטריונים לקבלת זיכוי המס על ילדים, כך שרק הורים הרשומים בביטוח הלאומי האמריקני יהיו זכאים, כלומר מהגרים לא. מחקר חדש שפרסם "המרכז ללימודי הגירה" מעריך כי אם יתקבל שינוי כזה, כ-4.5 מיליון ילדים אזרחי ארה"ב עלולים לאבד את הזיכוי בגלל שהוריהם שלהם מהגרים.