בעקבות הסרת המגבלות על השבבים – אסיה נסחרת בעליות
המדדים במזרח – כמו מקבילותיהם במערב – עולים על רקע הודעת הפד׳ ונאומו של פאוול בנוגע לריבית ועתיד האינפלציה, יחד עם הציפיה לחתימה על הסכם סחר ראשון מול ארה״ב, כשבמקביל, טראמפ מתכוון להסיר את המגבלות על השבבים שהטיל קודמו בתפקיד, ג׳ו ביידן
מדדי המניות באסיה עולים במתינות לאחר סגירת מסחר פושרת בוול סטריט, כאשר שלוש המדדים המקומיים טיפסו בעקבות ההחלטה הצפויה של הפדרל ריזרב להשאיר את הריבית המרכזית ללא שינוי.
מדד הניקיי 225 היפני עלה ב-0.2% בבוקר לרמה של 36,863.15 נקודות. מדד הקוספי בדרום קוריאה עלה ב-0.3% ל-2,581.62 נקודות. בהונג קונג מדד ההאנג סנג קפץ ב-0.8% לרמה של 22,864.74, ובסין מדד שנחאי עלה גם הוא ב-0.8% לרמה של 3,342.66.
המשקיעים ממשיכים לעקוב בחשש אחר הצהרותיו של הנשיא דונלד טראמפ בנוגע לאי האיזון במסחר, כמו גם אחר תגובות מדינות העולם שמנסות לרצות את הממשל האמריקאי, על רקע הבלבול באשר להשפעות הכלכליות ארוכות הטווח. המתיחות הגיאו-פוליטית מוסיפה להעיק על השווקים, כאשר העימות בין הודו לפקיסטן נמצא במוקד.
פקיסטן התחייבה לנקום על מותם של אזרחים בהפצצות שביצעה הודו, שהוגדרו על ידי ניו דלהי כתגובה לטבח שבוצע בחודש שעבר נגד תיירים הודים בקשמיר. פקיסטן כינתה את התקיפות “מעשה מלחמה” ודיווחה על הפלת מספר מטוסי קרב הודיים. לפי צבא פקיסטן, ההפצצות גבו את חייהם של 31 בני אדם, בהם נשים וילדים, בקשמיר שבשליטתה ובמחוז פונג׳אב. משרד ההגנה ההודי טען כי התקיפות כוונו נגד תשעה אתרים ששימשו לתכנון מתקפות טרור נגד הודו. בין היתר, נפגעו גם שני מסגדים.
בוול סטריט, מדד S&P 500 עלה ב-0.4%, לאחר ירידות של יומיים ששברו רצף עליות של תשעה ימים. מדד הדאו ג׳ונס עלה ב-0.7%, והנאסד״ק עלה 0.3%. המדדים תנודתיים, כאשר הדאו הגיע בשלב מסוים לעלייה של 400 נקודות על רקע תקוות להתקדמות ראשונית בין ארה”ב לסין בדרך להסכם סחר שיגן על הכלכלה הגלובלית. ראוי לציין שדווקא הנאסד״ק הוא זה שנוטה להיות יותר תנודתי מבין שלוש המדדים, והפעם זהו דווקא הדאו ג׳ונס שרשם את העליה הגבוהה ביותר מביניהם.
שתי הכלכלות הגדולות בעולם מצויות במלחמת סחר עם העלאת מכסים הדדית, שמעוררת חשש למיתון עולמי אם לא תושג פריצת דרך. הודעה על שיחות רמות בין נציגים אמריקאים וסינים בסוף השבוע בשווייץ עוררה אופטימיות, אך זו התפוגגה בחלקה לאחר שטראמפ הבהיר שלא יסיר את המכסים בשיעור 145% שהטיל על מוצרים סיניים כתנאי לפתיחת משא ומתן.
סין מצידה הציבה את הסרת המכסים כתנאי לשיחות. חוסר הוודאות בנוגע למכסים תורם לתנודתיות הכלכלה האמריקאית – כולל עלייה ביבוא בניסיון להקדים מכסים עתידיים. למרות זאת, הפדרל ריזרב מציין שהכלכלה האמריקאית “עדיין פועלת בקצב יציב”. יו”ר הפד, ג’רום פאוול, אמר שהמצב הנוכחי מאפשר לבנק המרכזי להמתין לפני שיחליט אם לשנות את הריבית, על אף הלחצים של טראמפ להוריד אותה במהירות כדי להמריץ את הכלכלה. “יש הרבה דברים שאנחנו פשוט לא יודעים,” אמר פאוול, והבהיר שגם הבנק המרכזי ממתין לראות מה יקרה בפועל במלחמת הסחר ואם המכסים הגבוהים שהוכרזו אכן ייכנסו לתוקף.
- פלייטיקה מכה את הצפי בשורה העליונה - 706 מיליון דולר
- החוזים בעלייה; אנבידיה עולה 1.8%, אפלובין מזנקת 14%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לדבריו, מלחמת הסחר נכנסה ל”שלב חדש”, שבו ארה”ב מרחיבה את שיחות הסחר למדינות נוספות. עם זאת, הפד מודה כי הסיכונים לכלכלה גוברים, עם פוטנציאל לפגיעה בשוק העבודה ולעליית מחירים. “אם העלאות המכסים יישארו לאורך זמן, הן עלולות לגרום לעלייה באינפלציה, האטה בצמיחה ועלייה באבטלה,” הוסיף פאוול. תרחיש כזה עשוי להוביל למצב המכונה “סטגפלציה” – שילוב מסוכן של כלכלה תקועה ואינפלציה גבוהה.
בינתיים, חברות אמריקאיות ממשיכות לפרסם דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון של 2025. חברת וולט דיסני זינקה ב-10.8% לאחר שעקפה את תחזיות הרווח, העלתה את התחזית השנתית וגייסה מעל מיליון מנויים לשירות הסטרימינג שלה. בסיכום המסחר, מדד S&P 500 עלה ב-24.37 נקודות ל-5,631.28. מדד דאו ג’ונס התחזק ב-284.97 נקודות ל-41,113.97, והנאסד”ק טיפס ב-48.50 ל-17,738.16.
בשוק האג”ח, התשואות ירדו לאחר הודעת הפד – התשואה על אג”ח ל-10 שנים ירדה ל-4.27% לעומת 4.30% ביום שלישי.
במגזר האנרגיה, נפט גולמי בארה”ב עלה ב-33 סנט למחיר של 58.40 דולר לחבית. נפט ברנט, מדד הייחוס הבינלאומי, התחזק ב-28 סנט ל-61.40 דולר לחבית.
מכסי טראמפ מתפתחים ומתעדכנים מיום ליום. ב-ציר הזמן של מכסי טראמפ ניתן לראות את כל החדשות האחרונות בנושא המכסים.