שרגא ברוש: 2005 - שנה מאכזבת כלכלית

מוסיף: תוכנית האוצר - בכיוון הנכון, אך אינה מספקת. הממשלה צריכה לבצע פעולות מהירות כדי להביא לתוספת של כ-70 אלף מועסקים עד סוף 2006 ולהקטין האבטלה ל-8.7%
שי פאוזנר |

תוכנית האוצר היא חיובית ובכיוון הנכון, אך יש לבצעה בקצב מהיר יותר, תוך ביצוע לאלתר של צעדים נוספים מעודדי צמיחה, שיבטיחו גידול בהשקעות וביצוא וישנו את המגמות הכלכליות בשנת 2006. כך טוען (א') שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, בתגובה לתוכנית נתניהו ובעקבות פרסומי הלמ"ס על ההאטה במשק ברבע הראשון של 2005.

ברוש סבור, כי שנת 2005 הינה מאכזבת מבחינה כלכלית. להערכתו, צמיחת המשק תגיע השנה לכ-3% והיצוא יגדל ב-6%-7% בלבד, לעומת גידול של 16% אשתקד. ברוש קורא לממשלה, (האמורה להתכנס בתחילת יוני לדון בתוכנית האוצר), לעודד את היצוא שתרם אשתקד ל-60% מצמיחת המשק, זאת על ידי חידוש קרן הסיוע לשיווק ליצוא בסך של 120 מליון שקל, כפי שהיה לפני שנתיים. הוא קורא גם להקמת קרן ערבויות למשלוחי יצוא בהיקף של כ-100 מליוני שקלים נוספים. קרן זו תמנף ערבויות יצוא בהיקף של כ-2 מיליארדי שקלים בשנה.

נשיא התעשיינים טוען, כי ביצוע שתי הפעולות הללו יוכל להחזיר אותנו בשנת 2006 למסלול של צמיחה ביצוא בשיעור של יותר מ-10%. לצערי, אמר ברוש, "אנו אחד המשקים בעולם המשקיעים פחות מידי בתשתיות שיווק בינלאומיות". לדעתו, יש להגדיל את ההשקעה במו"פ שצומצמה מאד בשנתיים האחרונות. אך בנוסף, יש להשקיע, כאמור, גם בסיוע לשיווק המוצרים שהם פועל יוצא של השקעה במו"פ ופיתוח אחר. בנוסף לכך, קורא ברוש לממשלה לבצע במקביל מהלכים כפי שהציע האוצר, אך בקצב מהיר יותר - שיאיצו את ההשקעות בארץ, יניעו את גלגלי המשק ויתרמו לחידוש הצמיחה בשיעור של כ-5% כבר ב-2006.

מהלכים אלו כוללים: הורדת מס החברות מ-34% כיום, ל-20% תוך 3-4 שנים, כמקובל במדינות הפועלות להגדלת ההשקעות והצמיחה בכלכלתן כמו אירלנד, הונג קונג, סינגפור ועוד. (ולא כפי שמציע האוצר להוריד ל-25% תוך 5 שנים). צעד שיביא לתוספת השקעות זרות ומקומיות במשק כבר בתקופה הקרובה. וכן, הורדת מס על יחידים - עד לשיעור מירבי של 43%, במקום 49% כיום. (ולא כפי שמציע האוצר - הורדה עד ל-45%).

לדעתו, אין להוריד כלל את המע"מ (אפילו לא בחצי אחוז כפי שהציע האוצר), שכן הורדה זו לא תתרום מעשית לכלכלה אלא רק תקטין את ההכנסות. ברוש סבור, כי דווקא ההאטה המצטיירת במשק, מחייבת נקיטת הצעדים הללו. הוא אומר היום, כי רוב הסכום הדרוש למימון, יבוא מהגדלת הפעילות הכלכלית, מתוספת עובדים במשק, מהגדלת הצריכה ומהקטנת מספר המובטלים הזכאים להבטחת הכנסה.

שיעורי המס הקיימים כיום, טוען ברוש, מבריחים משקיעים מחד, וגורמים לבעלי ההכנסות הגבוהות לחפש מקלטי מס שונים בחו"ל ובסופו של דבר מורידים את סך גביית המס.

נשיא התאחדות התעשיינים טוען, כי אם תאמץ הממשלה את המהלכים המוצעים שיבטיחו, כאמור, גידול בהשקעות וביצוא - הדבר יביא לתוספת של כ-70 אלף מקומות עבודה נוספים במשק עד סוף 2006 ולהקטנת האבטלה ל-8.7% במחצית השניה של 2006, במקום 9.8% כיום. ברוש ציין, כי הירידה בשיעור הצמיחה ברבע הראשון של 2005 מושפעת מהירידה בשיעורי הצמיחה בעולם ומהנסיגה החדה בהשקעות. להערכתו, הצריכה הפרטית שעלתה בשנת 2004 ב-5.7%, לא תוכל להבטיח המשך צמיחת המשק בשיעורים גבוהים. צמיחה בת קיימא במשק, אמר ברוש, תתאפשר רק באמצעות גידול בהשקעות וביצוא.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה