פועלים: הדולר נחלש בעולם וגרר תיסוף בשקל
בשבוע החולף העלה (כצפוי) נגיד הפדרל ריזרב, אלן גרינספאן את גובה הריבית הבסיסית על הדולר ב-0.25%. לאחר העלאה, עומדת הריבית על המטבע האמריקני על 3%. לאחר העלאה זו הצטמצם פער הריביות בין השקל הישראלי לעמיתו האמריקני ל-0.5% בלבד, הרמה הנמוכה מעולם. באופן טבעי היה צריך הדולר להתחזק למול השקל, אך לאור המאורעות בעולם והצפי להעלאת הריבית על הדולר, לא חזו כלכלני השוק שינויים דרסטיים בשערי המטבעות. אך, נציין כי שום כלכלן לא העריך שדווקא בשבוע שבו הצטמצם שוב פער הריביות, יתחזק דווקא המטבע הישראלי. כלכלני שלושת הבנקים הגדולים מביאים את תחזיתם לצפוי להתרחש בצמד המטבעות שקל-דולר.
כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי בטווח הקצר, השקל ייסחר במגמה מעורבת, כאשר הגורם העיקרי שימשיך להשפיע על המסחר בשקל הוא התפתחות המסחר בדולר בשוק הבינלאומי. היחלשות הדולר בעולם גררה השבוע תיסוף בשער השקל, למרות צמצום פער הריביות בין השקל והדולר לכדי 0.5% בלבד. נראה, כי היציבות במצב הכלכלי, המדיני והביטחוני כבר מגולמים ברמות שערי החליפין של השקל.
באשר לטווח הבינוני - הארוך, מעריכים בבנק כי ייתכן פיחות בשקל, בעיקר בשל הצמצום הנוסף הצפוי בפער הריביות, אשר במידה וילווה בהתערערות באחד מהתחומים, המדיני, כלכלי או ביטחוני, הוא עלול להוביל לפיחות חד. במקרה זה, בנק ישראל יעלה את הריבית, כדי למנוע עלייה ברמת האינפלציה. בנוסף, יושפע המסחר בשקל מתנועות ההון לישראל וממנה, כאשר העלייה הצפויה בהשקעות של ישראלים בחו"ל, תגרור עלייה בביקוש למט"ח.
במחלקה האנליטית של בנק לאומי סבורים כי, לנוכח הצפי להמשך הצמצום בפער הריביות בין ישראל לארה"ב, על רקע העלאות ריבית בארה"ב והיציבות החזויה בשיעור הריבית המוניטרית בישראל, הרי שבחודשים הקרובים תתכן עלייה ברמת הסיכון של השקל, אשר במקרים מסוימים אף עלולה להביא לפיחות קל בשקל. עם זאת, מציינים בבנק כי על רקע תנועות ההון המנוגדות לישראל וממנה, פוטנציאל הפיחות הינו מוגבל והיציבות היחסית במסחר צפויה להימשך. בבנק מעריכים כי טווח שערים הצפוי לשבוע הקרוב הינו: 4.39-4.32 שקל לדולר.
כלכלני בנק דיסקונט ממליצים להמשיך ולהשקיע 20% מסך תיק ההשקעות באפיק המט"חי. לדבריהם, לאור המצב השורר בארה"ב, גרעונות גבוהים במאזן המסחרי והממשלתי (תקציב) העלולים להביא להמשך המגמה של החלשות הדולר לעומת האירו, רצוי להשקיע באפיק זה בחלוקה שווה (50%, 50%) בין היורו לבין הדולר.