המחצית ה-2 של 04': ההתרחבות הכלכלית נמשכת

מסקירת בנק ישראל עולה תמונה ורודה, מגמה שעתידה להתבסס ברבעון ה-1, 05'. ובכל זאת, לא הכל ורוד. יש מסר לביבי (ואולי זו בכלל תמיכה בעמיר פרץ??): "יש צורך בצעדי מדיניות שיתמכו ביצירת מקומות עבודה יציבים ושכר ראוי"
שרון שפורר |

מחלקת המחקר בבנק ישראל פרסמה היום (ד') את עיקרי סקירת ההתפתחויות הכלכליות במחצית השנייה של 2004, מהם עולה תמונה ורודה של המשך הצמיחה ואיתות אופטימי גם לבאות.

בכל הנוגע לפעילות הריאלית, מספרים כלכלני המחלקה, כי במחצית החולפת, נמשכה מגמת ההתרחבות הכלכלית, המאפיינת את המשק מאז המחצית השנייה של 2003. גידול הפעילות התבסס על התרחבות פעילות המגזר העסקי, בעיקר על התרחבות היצוא, ועל גידול הצריכה הפרטית. המדד המשולב למצב המשק, סקר החברות של בנק ישראל ויתר האינדיקטורים הכלכליים מעידים על המשך הצמיחה, גם ברבעון הרביעי של 2004, ועל התגברות הציפיות להתבססותה ברבעון הראשון של 2005.

גורמי הרקע להמשך הצמיחה היו, לדברי מחלקת המחקר, המשך התבססות הצמיחה בעולם והתרחבות הסחר העולמי, שהביאו לעליית הביקושים לתוצרת המקומית, בפרט של תעשיות הטכנולוגיה העילית, רגיעה ביטחונית יחסית, מדיניות תקציבית המתיישבת עם עמידה ביעד הגירעון - שהביאה להתייצבות הריביות הארוכות ברמה נמוכה יחסית, זאת תוך צמצמום ההוצאות והפחתת מסים ומדיניות ריבית מרחיבה, שפעלה על רקע יציבות במחירים ובשווקים הפיננסיים.

התרחבות היצוא נסמכה על גידול של יצוא הסחורות, בפרט של ענפי הטכנולוגיה העילית, שנתמך על ידי גידול הביקושים העולמיים למוצרים אלו, שבהם ישראל נהנית מיתרון יחסי. פיחות ריאלי ושיפור ברווחיות תמכו בגידול של כלל היצוא התעשייתי.

בבנק נדרשו גם לסקור את שוק העבודה והם כותבים, כי ההתפתחויות בשוק זה תואמות את תמונת המשך הצמיחה. כלכלני מחלקת המחקר מסבירים, כי הן הושפעו בעיקר מהמשך ההתרחבות של הפעילות במגזר העסקי ומהמדיניות הממשלתית לצמצום התעסוקה במגזר הציבורי: מספר המועסקים במגזר הציבורי ירד, ואילו במגזר העסקי המשיכה התעסוקה להתרחב. שיעור האבטלה ירד, אולם, הם מוסיפים, רמתו עדיין גבוהה יחסית.

גידול התעסוקה ב-2004 שיקף, למשנת בנק ישראל, בעיקר גידול של מספר העובדים המועסקים במשרה חלקית בשל אי יכולתם למצוא עבודה במשרה מלאה. גידול זה השתקף גם בעליית חלקם של המועסקים בשכר הנמוך ממחצית השכר הממוצע במשק. מגמות אלו מעלות חשש כי מדובר בעבודות זמניות, שאין בהן כדי לחלץ את העובדים מעוני. הדבר מדגיש, בראייתם, את הצורך בצעדי מדיניות שיתמכו ביצירת מקומות עבודה יציבים ובשכר ראוי.

בבנק מפנים את תשומת הלב לכך, שברבעון השלישי נבלמה מגמת הצמצום של מספר העובדים הזרים, ואילו מספר העובדים מהשטחים, אשר ירד זמנית ברביע השני, שב ועלה לכ-43,000, הרמה שבה הוא התייצב באמצע 2003.

ולבסוף. את ההתפתחויות במדד המחירים לצרכן סוקרים בבנק באופן הבא: בניכוי מגורמים עונתיים: ללא דיור, פירות וירקות, הלבשה והנעלה - עלה במחצית השנייה של השנה ב-0.2% בלבד, והמדד הכללי ירד ב-0.2%. יציבות המחירים, על רקע ייסוף השקל מול הדולר, מעידה על העדר לחצים אינפלציוניים. במהלך שנת 2004 עלה מדד המחירים לצרכן ב-1.2% - מעט מעל הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים. גם הציפיות לאינפלציה לשנה עד שלוש קדימה, שנגזרו משוק ההון בחודש דצמבר 2004, היו בתוך תחום יעד יציבות המחירים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה