לידר: הפגיעה בריווחי כיל ודאית - השאלה היא כמה?

במאי צפויים להתבטל המכסים על האשלג רוסי. הרוסים שיעדיפו להזיז סחורה לאירופה בשל עלויות הובלה נמוכות, ינגסו נתח שוק מכיל. בלידר מרגיעים, לא מדובר בתסריט של קריסה
דרור איטח |

בעוד 4 חודשים (מאי) צפויים להתבטל המכסים הקיימים על אשלג רוסי. החשש הוא שהרוסים המוכרים היום למספר יעדים רחוקים בעולם יעדיפו להזיז סחורה לאירופה בשל עלויות הובלה נמוכות יותר ולכן ינגסו נתח שוק מכיל. לאחרונה החלו להסתובב הערכות כי חברת כיל הישראלית עתידה להיפגע בצורה קשה מתפוגה של מכסי מגן המגנים על שוק האשלג האירופי מפני יצרנים רוסים.

כיום מספקת כיל כשני מליון טון אשלג לשוק האירופי, רובם ממכרות האשלג שבבעלותה בספרד ובבריטניה. מחיר המכירה הממוצע באירופה ובעולם עומד היום על כ-190 דולר לטון לאשלג ביעד הסופי (CIF‏). המכס המוטל על האשלג הרוסי עומד היום על כ-50 דולר לטון.

מכיוון שהביקוש לאשלג היום קשיח, כיל צפויה להעביר את המכירות שיאבדו לטובת האשלג הרוסי לשווקים אחרים. מחירי ההובלה הימית לשווקי הודו, סין וברזיל גבוהים היום ב-20 דולר ממחירי ההובלה של כיל למרכז אירופה.

בבית ההשקעות לידר בוחנים מספר תסריטים אפשריים: תסריט חיובי - הרוסים תופסים כ-10% מהשוק, כיל משלמת מחירי הובלה ימית גבוהים ב-20 דולר X‏ 200,000 טון או כארבעה מליון דולר בשנה, 3 מליון דולר ברווח הנקי (קצת מעל לאחוז מהרווח הנקי).

תסריט סביר - הרוסים תופסים כ-25% מהשוק, כיל משלמת מחירי הובלה ימית גבוהים ב-20 דולר X‏ 500,000 טון או כעשרה מליון דולר בשנה, 7 מליון דולר ברווח הנקי (כשלושה אחוז מהרווח הנקי).

תסריט אימים - הרוסים תופסים כ-50% מהשוק, כיל משלמת מחירי הובלה ימית גבוהים ב-20 דולר X‏ 1,000,000 טון או כעשרים מליון דולר בשנה, 15 מליון דולר ברווח הנקי (כשישה אחוז מהרווח הנקי).

בלידר מציינים כי בכל מקרה חשוב לזכור כי לא מדובר פה בתסריט של קריסה ברווחי החברה או אפילו קרוב לזה. ההשפעה תהיה מוגבלת למספר אחוזים בודדים ו"תלך לאיבוד" בחוזק הכללי של שוק האשלג.

למרות תחזית ודאית לפגיעה בריווחיות, מותירים בלידר את המלצתם למניית כיל על "קניה" עם מחיר יעד של 12 שקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה