קונצנזוס הכלכלנים בשוק: הריבית תישאר ללא שינוי בפעם הרביעית ברציפות
בנק ישראל צפוי שלא להעלות את שיעור הריבית במשק גם בהחלטתו הקרובה הערב (ב'), כך לפי קונצנזוס הכלכלנים בשוק המקומי. עם זאת, לפי סקר שערך בלומברג מיעוט של 5 כלכלנים מתוך 16 מעריך כי בנק ישראל יעלה את שיעור הריבית ב-0.25%.
הפעם האחרונה בה העלה בנק ישראל את הריבית היא בחודש אפריל, לרמה של 1.5%, כאשר מאז החליט הבנק המרכזי שלא להעלות את שיעורה ב-3 ההחלטות האחרונות. למעשה, הנגיד סטנלי פישר נמצא במלכוד, כאשר העלאת ריבית תתרום למלחמתו במחירי הדיור ובכך תתמתן האינפלציה, אך עם זאת תפגע בשער החליפין וביצואנים.
בהחלטותיו הקודמות הצהיר הבנק כי ברצונו להעלות את שיעור הריבית, אך עם זאת אי-הוודאות בשווקים ששררה הקשתה על אפשרות זו, בין השאר מכיוון שמדינות נוספות בעולם, בעיקר אירופה וארצות הברית, צפויות לדחות את מהלך העלאות הריבית.
בחודש יוני האחרון עלה מדד המחירים לצרכן, המשקף את שיעור האינפלציה, ב-0.3%. מאז תחילת השנה עלה המדד ב-0.7%. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים ב-2.4%, בטווח יציבות המחירים של בנק ישראל, של שיעור אינפלציה שנתי של בין 1% ל-3%. נצין כי ההערכות בשוק הן כי מדד חודש יולי יהיה גבוה באופן יחסי, עם תוספת של בין 0.6% ל-0.7%.
"הירידה בציפיות לאינפלציה לאחר פרסום מדד יוני, התגברות האינדיקציות להאטה בקצב צמיחת המשק ובפרט ביצוא, מובילים להסתברות גבוהה יותר להותרת הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי ברמה של 1.5%", כך העריך רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון.
מנגד, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בדש ברוקראז' נמצא בדעת המיעוט, ומעריך שפישר דווקא יעלה את הריבית ל-1.75%. "בנק ישראל הכריז שהוא נמצא בתהליך נורמליזציה", הסביר בשיחה עם Bizportal, "בנק ישראל מעביר מסר מבלבל לשוק. או שאתה בתהליך של העלאת ריבית פעם במספר חודשים או שאתה שינית את הערכת המצב". לדברי זבז'ינסקי סיבות נוספות התומכות בהעלאת הריבית הן ציפיות האינפלציה הגבוהות בטווחים הקצרים, מחירי הדיור שממשיכים לעלות היחלשותו של השקל בתקופה האחרונה והעובדה שמספר בנקים מרכזיים בעולם כבר העלו את הריבית בחודש יולי.
החלטת הריבית תתפרסם הערב לאחר סגירת המסחר בבורסה, בשעה 17:30.