ועדת הכלכלה
צילום: דוברות הכנסת דני שם טוב

אושר כי יוארך התוקף של שוברים בסך של 150 שקל ומעלה

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה כי התוקף של תווי השי וכרטיסי המתנה הדיגיטליים יוארך ל-15 שנה, לעומת מגבלת חמש השנים שהייתה נהוגה בעבר; בנוסף, הוחלט כי לקוחות יקבלו תזכורת שנתית על יתרת השובר, וכן תזכורת נוספת חודש לפני פקיעתו

רן קידר |

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום תיקון לתקנות המסדירות את תוקף תווי השי וכרטיסי המתנה הדיגיטליים. מעתה, שוברים בסכום של מעל 150 שקלים יוכלו ליהנות מתוקף של עד 15 שנה, לעומת מגבלת חמש השנים שהייתה נהוגה בעבר. בנוסף, הוחלט כי לקוחות יקבלו תזכורת שנתית על יתרת השובר, וכן תזכורת נוספת חודש לפני פקיעתו. התקנות יחולו גם על תווים שכבר ניתנו בעבר, וצפויות להיכנס לתוקף בעוד כחצי שנה.

נציג משרד המשפטים, עו"ד איגי פז, הבהיר כי ההסדר מהווה פיילוט לשלוש שנים, ויוצר "איזון צרכני מוגבר". עם זאת, הוא הדגיש כי ביטול מוחלט של תוקף השוברים יוביל ל"כאוס ניהולי", עמדה שקיבלה גיבוי גם ממנכ"ל BUYME זיו רוזן. התקנות עברו בתמיכת היו"ר ביטן וח"כ אליהו ברוכי, בעוד ח"כ שלי טל מירון, שביקשה לבטל לגמרי את מגבלת התוקף, נמנעה בהצבעה.

מטרת התקנה היא ליצור איזון בין הגנה על הצרכנים לבין הימנעות מהכבדה רגולטורית שעלולה להוביל לצמצום השימוש בתווי השי ובכרטיסים הדיגיטליים.

בעבר ציין פז כי התקנות מסדירות היבטים צרכניים וחוזיים בנוגע לתווי שי, לרבות כרטיסים באפליקציות ובארנקים דיגיטליים. לדבריו, משרדו פעל מעל כחצי שנה על הסדרה כוללת, אך חוסר במידע מספק הקשה על קבלת ההחלטות. פז הדגיש כי קיים פער רחב בין עמדות הציבור, שחלקו מצדד בכך שיוסר בכלל התוקף על השוברים. ,ואילו אחרים סבורים שאין צורך לשנות את המצב הקיים. הוא הוסיף כי נבחנים גם מקרים של כשל תמורה, כגון תווים שלא מומשו או שפג תוקפם, והאם יש הצדקה לשמור את הכספים אצל החברה המנפיקה.


בדיון שנערך במאי השנה, הצביעה אלה תמיר שלמה מלובי 99 על בעיה מהותית: "לפי סמנכ"ל BUYME, כ-5% מהשוברים לא ממומשים, ואם מבטאים זו בשקלים, זה שווה ערך ל־150 מיליון שקל שעוברים לחברות, מבלי שהצרכנים מקבלים תמורה." מנגד, עו"ד גיא הס מטעם BUYME השיב כי רוב השוברים הלא ממומשים מסתכמים ב"שאריות" של פחות משני שקלים, וכי הסיכוי למימוש לאחר שבע שנים הוא אפסי. ח"כ שלי טל מירון, שכאמור נמנעה היות ותמכה בביטול מוחלט של התוקף, הגיבה לטענה: "אם מישהו קנה לי שובר ב־500 שקלים ושכחתי להשתמש בו – למה שהחברה תיקח את הכסף? אתם אפילו לא שולחים תזכורת."


במרץ 2022, אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, תקנות שקובעות החרגה זמנית של תווי קנייה וכרטיסי מתנה מחוק שירותי תשלום – לתקופה של שנה וחצי. ההחרגה נועדה לאפשר הסדרה רגולטורית מתאימה בעתיד, מבלי לפגוע ביכולת הציבור להשתמש באמצעים אלו. לצד ההחרגה, קבעה הוועדה שורת הגנות צרכניות, ומעבר לתוקף שעודכן היום, נקבע גם כי צרכנים יוכלו לבקש הארכה אחת נוספת גם לאחר שפג תוקף השובר, והמנפיקים יחויבו לבצע מאמץ סביר לשחזור היתרה במקרה של אובדן או גניבה. במקרה של חדלות פירעון מצד בית העסק לפני אספקת המוצר או השירות, תינתן לצרכן אפשרות לדרוש את כספו בחזרה. כמו כן, חלה על המנפיקים חובת גילוי ברורה הכוללת את תנאי המימוש, רשימת הספקים, התוקף, והסבר על הזכויות במקרה של תקלה או אובדן. על פי נציגת משרד המשפטים, 96%–98% מהשוברים ממומשים תוך 18 חודשים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה