קובי בלום: "התסריט הסביר הוא שהראלי הנוכחי יימשך עד לקיץ"

מנהל ההשקעות הגלובליות בכלל פיננסים: "צריך לעקוב כל הזמן אחרי הנתונים שיכולים להשתנות מאוד מהר. מי שלא מסתכל לפחות 5 שנים קדימה, אין לו מה לחפש בשוק המניות"
קובי ישעיהו |

על רקע ההתאוששות המרשימה בשווקים בארץ ובעולם בשבועיים האחרונים דיברנו עם קובי בלום, מנכ"ל פרגון ומנהל ההשקעות הגלובליות בכלל פיננסים. בלום, נדגיש, מבקש להדגיש כבר בתחילת השיחה כי כל התחזיות וההערכות הם מאוד מוגבלות, בעיקר אלה שמתייחסות לטווח הקצר. "אין לנו מונופול על העתיד ואין לנו ידע מבוסס לטווח הקצר. הכל בהסתברות רחוקה מ-100% והרבה אנשים שוכחים את זה, וחבל".

בנוגע למצבה של כלכלת ארה"ב, בלום אומר כי "אין מחלוקת על זה שמבחינת מאקרו כלכלה ארה"ב נכנסה למיתון העמוק ביותר שקרה בעשרות השנים האחרונות, כנראה מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. מדובר במיתון עולמי וגלובלי, דבר שלא היה כמוהו ב-50 השנים האחרונות. כלומר הגלובליזציה מעכבת התאוששות כי אחד תלוי בשני, יש איזשהו אפקט של כדור שלג, דומינו".

"אין קטר גלובלי שימשוך את העולם החוצה מהמיתון וזו בעיה מהותית. המגמה כרגע לפי הפרסומים השונים, היא שאנחנו חד משמעית עדיין במגמה למטה. הצרכן צורך פחות, הרשתות מוכרות פחות, המלאים גדלים, מייצרים פחות, התל"ג ממשיך להתכווץ בקצב מהיר. מחירי הבתים עדיין בירידה חדה, עדיין לא רואים סימני התייצבות בשום פרמטר כלכלי. כולל הפרסומים האחרונים מאתמול ומהשבוע שעבר".

עם זאת, אומר בלום, "שוק ההון הוא חיה שמסתכלת קדימה, מתמחרת חששות לעתיד גרוע או טוב. היסטורית, במיתונים האחרונים שוק המניות התחיל לעלות בסביבות 5 חודשים בממוצע לפני סוף המיתון".

"להזהר משוקי האג"ח הממשלתי בארץ ובארה"ב"

בלום מצטרף לקבוצה גדלה והולכת של אנליסטים ומנהלי השקעות המזהירים מהשקעה בשוקי האג"ח הממשלתיים (שלא צמודים למדד), בארץ ובארה"ב. "אין היום כמעט מחלוקת שאג"חים ממשלתיים, גם בארץ וגם בארה"ב, לא צמודי מדד, הם לא השקעה טובה היום. אם מישהו חייב להיות בהם, הייתי ממליץ להיות לטווח קצר מאוד, שנה שנתיים. בארה"ב יש אומרים שמדובר בבועה.

"האג"ח בתשואה גבוהה ("זבל"), היסטורית בשני המיתונים האחרונים, התחילו להשתפר רק אחרי שהמיתון עבר וחל שינוי במגמה המאקרו כלכלית. זה נתון חשוב ומעניין שאף אחד לא כתב עליו ולא התייחס אליו".

"מרבית האג"ח הישראליים מקבילים לאג"ח תשואה גבוהה בארה"ב. לכן אפשר להסיק ששוק האג"ח הקונצרני יתחיל להתאושש רק כחצי שנה לאחר ששוק המניות יתאושש. המשקיעים חייבים לשים לב לזה. יש חשש גבוה יותר מהאג"ח הקונצרני לעומת המניות".

"הראלי הנוכלי יכול להימשך עד לקיץ"

"בהסתכלות טכנית, עם כל המגבלות, לפי כל הקריטריונים ההיסטוריים, בנובמבר היתה שיא החרדה והפסימיות של משקיעים בכל העולם. בגלל שאנחנו יוצאים מפסימיות כל כך גדולה, למשל כמות המזומן ששוכבת בקרנות כספיות וכו.. היא עצומה (הכסף בקרנות הכספיות בארה"ב שווה לכ-40% משווי השוק בוול סטריט), מביא למסקנה שעברנו בנובמבר איזשהי תחתית משמעותית".

עם זאת, "לראלי אין על מה להסתמך מבחינה כלכלית, אבל יש יציאה משיא הפסימיות ביחד עם ירידה ברמת התנודתיות. השילוב של שני הדברים האלה מביא לכך שאי אפשר להתעלם ממנו".

"יש היום אפשרות לקנות מציאות יוצאות דופן. אבל אני חייב להדגיש שמדובר רק לטווח מאוד רחוק, 5 וכנראה 10 שנים לפחות. מי שאין לו טווח ארוך, אין לו מה לחפש בשוק. הראלי הנוכחי יכול להסתכם בעשרות אחוזים ואחר כך יכולה להיות תחתית נוספת ואז כבר תקבע הכלכלה".

"ייתכן שהראלי יימשך עד הקיץ. התסריט בעל הסבירות הגבוהה יותר הוא כזה, עם תיקונים בדרך. כמובן שכל התחזיות יכולות להשתנות מאוד מהר. ואז, בקיץ, יתייחסו כבר לנתונים יותר כלכליים. למשל, ההזרמות הענקיות של כסף היום על ידי ממשלות בכל העולם יכולות להביא להתרוממות באינפלציה בטווח הבינוני והארוך יותר. בקיץ, אם הראלי יקבל תמיכה מהכלכלה, אז ייתכן שהוא ימשך עם תיקונים בדרך".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה