התאחדות המלאכה והתעשייה: 76% מהעסקים היצרניים במשק נתונים כיום במחנק אשראי חמור

ברוך שניר: "נראה שבעלי העסקים מאמינים כי המצב הכלכלי במשק יוטב באופן משמעותי רק בטווח של 3 שנים ומעלה"
קובי ישעיהו |

טיפול במחנק האשראי היא אחת הנקודות המרכזיות המתבקשות בעיצוב תכנית הסיוע הכלכלית למשק על רקע המשבר הפיננסי הגלובלי. בעקבות התלונות הרבות בחודשים האחרונים בנוגע למחנק אשראי ביצעה המחלקה הכלכלית בהתאחדות המלאכה והתעשייה , בניהולו של ברוך שניר, סקר בנושא הטיפול במחנק האשראי בעסק יצרני הקטן. הסקר נעשה בקרב מדגם מייצג של 125 חברות מ- 21 ענפי תעשייה ומלאכה (ביניהם: חשמל, אלקטרוניקה, פלסטיק, מתכת, רהיטים, דפוס, טקסטיל, כלי בית, תמרוקים, חומרי ניקוי, גומי ומוצריו, מזון, מיזוג אוויר, צבעים/מכחולים, נייר וקרטון, שלטים, ציוד רפואי, זכוכית ומוצריה, תשתיות לבניה).

מהסקר עולה כי מרבית העסקים היצרניים במשק (76% ) נתונים כיום במחנק אשראי חמור. מדובר בהיקף רחב של עסקים יצרניים קטנים (כ- 11,000 עסקים) , המעסיקים 1-30 עובדים (כולל הבעלים ), והמצויים בקשיי נזילות ברמות שונות , המקשה כיום על תפקודם השוטף, והעשוי במהירות לפגוע בכושר הישרדותם בעתיד .

מחנק אשראי זה הוא תולדה של צמצום היצע האשראי הזמין וייקורו על רקע אי הודאות בשווקים הפיננסיים , בצד האטה בפעילות הכלכלית הריאלית הגורמים לשינויים נקודתיים המשפיעים על המצב הפיננסי של העסק כגון: ירידה בהיקפי ומחירי המכירה , הארכת תנאי אשראי לקוחות, הצטברות עודפי מלאים, פיגור זוחל בתשלומי הלקוחות וכו'.

מהסקר עוד עולה כי המשבר הפיננסי הגלובלי גרם באופן ישיר להיווצרות מחנק אשראי ב- 67% מכלל העסקים היצרניים הקטנים, אשר דיווחו על מחנק אשראי. עסקים אלה לא סבלו כלל מקשיי מימון עד לפני 2-3 חודשים. ברוך שניר : "ממצא זה עולה בהתאמה עם נתוני ההאטה הברורה בפעילות הכלכלית במשק בתקופה זו, ויש בו בכדי לתמוך בטענה כי העסקים הקטנים הם הראשונים להיפגע ממשברים פיננסיים וכלכליים מחזוריים ולעבור במהירות למצב של גלישה למיתון עמוק. כמו כן מבליט ממצא זה את המשקל העצום שיש לתהליך הדינמי של צמצום היקף מקורות המימון הזמינים (אשראי בנקאי/ חוץ בנקאי ) וייקור עלותם על יצירת מחנק אשראי מהיר בעסק היצרני הקטן".

מנתוני הסקר עוד עולה כי היקף האשראי הממוצע הנדרש כיום על ידי עסק יצרני קטן להמשך פעילותו השוטפת עומד על כ-228 אלף שקל . נתון זה מצביע על אומדן היקף אשראי כולל של 2 מיליארד שקל הנדרש כיום להמשך פעילות שוטפת של כלל העסקים היצרניים הקטנים הנתונים במחנק אשראי. לשאלה מהי תקופת ההלוואה הנדרשת השיבו מרבית העסקים כי הם מעדיפים תקופת החזר הלוואה ארוכה ביותר של 5 שנים.

ברוך שניר אמר בעקבות פרסום הסקר כי "נראה שבעלי העסקים מאמינים כי המצב הכלכלי במשק יוטב באופן משמעותי רק בטווח של 3 שנים ומעלה, כאשר רק אז ישתפר כושר החזר ההלוואה שלהם נוכח הצפיות לגידול ברווחיות. מאידך בצד ההיצע המערכת הבנקאית מתקשה לפי שעה לענות על מאפייני ביקוש אלה נוכח אי ודאות במתן אשראי חדש על רקע העלייה במרכיב סיכון העסקים. מציאות בעייתית זו מחדדת את הצורך להתערבות המדינה במתן אשראי ישיר וזמין בהיקפים גדולים למגזר העסקים היצרניים הקטנים כיום".

כמו כן מלמדים נתוני הסקר, שמרבית העסקים הקטנים נזקקים כיום לאשראי בעיקר לצורך הבטחת המשך פעילותם השוטפת (שיפור תזרים המזומנים), ופחות לצורך בצוע השקעות עתידיות בציוד ובפיתוח. יש לזכור בהקשר זה כי השימוש במקורות מימון אלטרנטיביים כגון: הבאת הון מהבית או הכנסת משקיעים מוגבל למדי . לפיכך, אומרים בהתאחדות המלאכה והתעשייה, פיתרון מהיר של בעיית האשראי של העסקים הקטנים ברמה הלאומית הוא תנאי הכרחי למניעת קריסת עסקים קטנים ולשימור המשך תשתית הצמיחה במשק.

לשאלה מה הן מסגרות הסיוע לטיפול במחנק האשראי שלהם זקוקים העסקים היצרניים השיבו 78% מהנשאלים כי יש להרחיב את מסגרות הסיוע לעסקים קטנים בערבות מדינה. 62% מכלל הנשאלים סבורים שנחיצות הקצאת הלוואות מיוחדות מצד המערכת הבנקאית היא גבוהה. 57% מכלל העסקים סבורים שדחיית תשלומי מע"מ/מיסים אחרים לתקופה גבוהה הוא בעל חשיבות גבוהה ו-60% מאמינים כי על המדינה להקצות מכרזים ממשלתיים מיוחדים לעסקים קטנים.

פילוח גיאוגרפי של המשיבים לסקר מלמד על קצב יחסית מואץ יותר של גלישה למחנק אשראי בעסקים יצרניים הממוקמים באזור הצפון. 80% מהעסקים היצרניים הקטנים באזור זה סובלים כיום ממחנק אשראי לעומת 75% מהעסקים היצרניים הקטנים באזור המרכז. בנוסף, 72% מהעסקים היצרניים הקטנים באזור הצפון דיווחו על מצוקת אשראי רק ב-2-3 החודשים האחרונים , על רקע התעצמות השלכות המשבר הפיננסי הגלובלי. זאת בהשוואה לשיעור מקביל של 60% באזור המרכז. יש לזכור כי מחצית מכלל העסקים היצרניים הקטנים בצפון לא הצליחו להגדיל את רמת פעילותם הכלכלית מעבר לזו שהייתה קיימת בתקופה טרום מלחמת לבנון השנייה, כך שכושר עמידותם בפני המשבר הפיננסי הגלובלי הוא בעייתי יותר.

עוד אמר ברוך שניר: "סקר זה מצביע בברור על מחנק אשראי בולט במגזר העסקים היצרניים הקטנים. בשנים האחרונות ניצני הרחבת הפעילות ומעבר לצמיחה לא ניכרו בכלל המפעלים הקטנים . מרבית העסקים הקטנים ממשיכים להיות נתונים בפעילותם למגבלה אפקטיבית של היעדר הון עצמי ואמצעי מימון בהיקף מספיק , ותלותם במימון המערכת הבנקאית כמעט מוחלטת. לאור ההערכה כי אנו בתחילתו של שפל כלכלי מחזורי, בצד משבר פיננסי גלובלי חמור , ישנה חשיבות עליונה לפעילות ממשלתית דחופה להרחבת המקורות הבנקאיים להעמדת אשראי גדול וזמין לעסקים הקטנים בהליך מהיר. זאת בכדי למנוע את קריסתם של עסקים יצרניים קטנים רבים בעתיד הקרוב".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה