רון אייכל: "הסיכון בשווקים גדול יותר - ולא בגלל המחיקות"

אסטרטג ההשקעות הראשי של מיטב סוקר בראיון ל-Bizportal את המצב הצפוי בשווקים, ומתייחס גם להחלטת הריבית של ה'פד' מחר
עדי בן ישראל |

מאז חילוץ בית ההשקעות בר סטרנס באמצע חודש מארס, חלה רגיעה בשווקים הפיננסים. הירידות החדות שככו, היחלשות הדולר התמתנה והפדרל ריזרב, כמו גם בנק ישראל, צפוי למתן את קצב הורדות הריבית. השאלה העיקרית העומדת לנגד עיני המשקיעים היא מה הלאה. בשיחה עם Bizportal, מעריך רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב, כי המשבר הכלכלי נכנס כעת לשלב אחר מזה שהכרנו: אחרי המחיקות והצרות בענף הפיננסים - תשומת הלב תעבור כעת למצב המאקרו-כלכלי.

"אם עד עכשיו המשבר היה פיננסי, עכשיו הבעיה מתחילה להיות מאקרו-כלכלית", אומר אייכל. "האם תהיינה ירידות נוספות בשווקים או לא? הסיכון הופך להיות גדול יותר בגלל החולשה המאקרו-כלכלית ולא בגלל המחיקות בענף הפיננסים, כיוון שהמחיקות כבר קרובות לסיום. אני לא בטוח שראינו תחתית, אולם מנגד ניתן לקבל תמיכה בכך שמחירי המניות לא יקרים מדי. בכל מקרה, את החולשה המאקרו-כלכלית השוק עדיין לא מגלם במלואה".

אייכל מצביע על קונצנזוס תחזיות רווחי החברות הרבעוניים בוול סטריט, אשר יורדות מתחילת השנה. רבים מצפים אמנם להתאוששות כלכלית החל מהרבעון השלישי, ומכאן גם לשיפור ברווח החברות, אולם סימן השאלה המרכזי נוגע לגודל השיפור. המספרים מראים כי צפי הצמיחה ברווחי החברות ברבעון השלישי של השנה עומד על 12.5% (לאחר מספר רבעונים רצופים של צמיחה שלילית ברווחים), אולם בתחילת השנה העיד הקונצנזוס על צפי לצמיחה של 20% ברווחי הרבעון השלישי. במילים אחרות, היקף הפגיעה בכלכלה מתגלה אט אט - ותחזיות הצמיחה מופחתות.

"המיתון הזה לא הולך להיות קצר אך גם לא יותר מדי ארוך", מוסיף אייכל. "הסערה הזו תפסה את העולם כשהוא במצב איתן למדי. המצב הפיננסי של הפירמות היה טוב, שיעור האבטלה היה נמוך, הצרכנים חזקים וכיוצא בזה. נכנסנו להאטה במצב הכי טוב שאפשר. לכן, הפירמות יתאימו את עצמן".

ה'פד' ישדר מסר מרגיע

שבועות ספורים לאחר שהגיח משבר האשראי לאוויר העולם, בעוד אנליסטים רבים בשוק תהו האם ה'פד' יוריד את הריבית (אם כן - באיזה שיעור), אייכל לא חשש לומר כי היו"ר בן ברננקי אכן יחתוך את הריבית, ויתחיל בשיעור חד של 0.5%. בשוק מהדהדת עד היום הורדת הריבית החדה בספטמבר בשיעור של 0.5%, הראשונה מבין רבות, ומחר (ד') יקבל ה'פד' החלטת ריבית נוספת. אייכל מיישר קו עם קונצנזוס התחזיות בשוק ומאמין גם כן כי הריבית תרד ב-0.25% ל-2%, אולם לדעתו לא ניתן להכריז עדיין על סוף עידן הורדות הריבית.

לדברי אייכל, "כלכלת ארה"ב לא נראית טוב. הצרכן האמריקני מפחית את ההוצאות ושוק הדיור במיתון. ה'פד' ינסה להרגיע מחר בהודעת הריבית, ויודיע שיש שיפור בשווקים. המסר יהיה הרגעה אך מוקדם לומר שהוא יאותת על תום הורדות הריבית".

אייכל מתייחס גם למדיניות המוניטרית בישראל, והוא סבור כי במידה והמדדים הבאים יפתיעו לרעה - לבנק ישראל לא תהיה ברירה אלא להעלות את הריבית.

"לאחר מדד אפריל תהיינה הערכות יותר מסודרת למאי ויוני. התסריט הסולידי מדבר על עלייה של 1.5% ב-3 המדדים הקרובים במצטבר. התסריט הפסימי יותר מדבר על עלייה של 2%. אם בנק ישראל יבין שזה הכיוון, הרי שתהיה לנו חצי שנה ראשונה של 2008 עם אינפלציה של 2% או אף יותר ולא תהיה רגיעה בסחורות - אז הוא יצטרך להגיב".

בהודעת הריבית של בנק ישראל מאתמול נכתב, כי "ההאטה בצמיחה העולמית צפויה להשפיע על האטה בקצב עליית מחירי המזון והאנרגיה בעולם וכן להאטה בצמיחת הפעילות הכלכלית בישראל – ודרכה על התמתנות באינפלציה המקומית".

כבר חודשים שמקווים בבנק ישראל (וגם ב'פד') לירידה במחירי המזון והאנרגיה שתבוא כתוצאה מההאטה בצמיחה העולמית. בהתייחסו לציפייה זו של בנק ישראל, אומר אייכל, כי "יש בזה משהו אבל הם מדברים על אינפלציית ביקושים ופה יש לנו אינפלציה של היצע. ישראל לא קובעת את מחיר האורז או הנפט. כמו שזה נראה כעת - המחירים לא הולכים לרדת. עובדה שאנחנו כבר בשיא ההאטה והמחירים ממאנים לרדת".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה