בכלל פיננסים מצננים את ההתלהבות מההתמודדות של כי"ל במכרז: "צריך לבחון פרמטרים רבים"
לפי ידיעות בעיתונות, ממשלת גרמניה מעמידה למכירה מכרה אשלג באירופה בעל כושר ייצור של 200 מ' טון אשלג עופרה. ממשלת גרמניה אמרה כי ישנן 7 חברות שיגישו הצעה, ביניהן גם חברה ישראלית (כי"ל), חברה קנדית (פוטאש ?) וחברות גרמניות.
המכרה ממוקם במזרח גרמניה לשעבר ונסגר בשנת 1990. ההצעות יוגשו בתחילת חודש מרץ.
האנליסטית יסכה ארז מכלל פיננסים טוענת שאין לקפוץ למסקנות ולהחליט שמדובר בהזדמנות נדירה, אלא יש לשקול מספר גורמים. ראשית, היא מציינת כי מספר מכרות האשלג העומדים כיום למכירה הוא אפסי, ולכן הגיוני שיהיו מספיק חברות אשר יתעניינו במכרה אשלג המוצע למכירה.
צריך לזכור שלמרות שעל הנייר זה נשמע אטרקטיבי, ישנם נתונים נוספים (שכרגע חסרים) שצריך לשקול: [ השקעה - המכרה אמנם אינו Greenfield והוא פעל עד 1990, אך הוא סגור קרוב ל- 20 שנה ויש צורך בהשקעה מסויימת כדי להפעילו מחדש.
כושר ייצור - אמנם מדובר על מכרה עם קיבולת של כ- 200 מ' טון אשלג, אבל מדובר באשלג עופרה, כך שבפועל כמות האשלג המזוקקת במכרה תת קרקעי נמוכה יותר ויכולה לנוע בין 15%-25% מהכמות המצוטטת, כלומר כ- 40 מ' טון אשלג (לא ידוע על פני כמה שנים).
תשתיות - קרבה לתשתיות חשובה מאוד, מקצרת את ההובלה ומוזילה אותה. לא ידוע לנו מה מיקומו המדוייק של המכרה וקרבתו לתשתיות כגון מסילת רכב ונמל.
מיקום גיאוגרפי - המכרה נמצא במזרח גרמניה כך שהוא קרוב גיאוגרפית למזרח אירופה.
במקרים לא מעטים, חברות נוטות לשלם מחירים גבוהים מידי כאשר הן זוכות במכרז, ובכך מביאות לעיתים את העסקה לידי כדאיות נמוכה. בכלל פיננסים מעריכים כי החברות שיגשו למכרז יצטרכו לבצע בדיקות איכות והפקה למכרה, וכן לקחת בחשבון את מצב התשתיות וההשקעה הנדרשת בהפעלה מחודשת של המכרה. לנתונים אלו חלק חשוב בקביעת המחיר.
ללא הנתונים האלו קשה להעריך את תג המחיר למכרה. רק כדי לסבר את האוזן חברת פוטאש הודיעה כי כדי להפיק אשלג מהרזרבות הקיימות במכרות שלה היא תשקיע קרוב ל- 1 מיליארד $ ל- 1 מיליון טון אשלג לשנה. "אנו מניחים שכיל תבדוק את המכרה ואולי גם תיגש למכרז אבל לחברות הגרמניות אינטרס גדול יותר, שכן הן בעלות מכרות אשלג באזור," כך אמרה האנליסטית יסכה ארז מכלל פיננסים.