שוק האג"ח מודל 2007: כבר לא כל כך סולידי

שנת 2007 הייתה רבת תהפוכות והותירה חללים רבים דווקא בתחום הסולידי. אתר Bizportal מסכם את 2007 בתחום האג"ח ומגלה שהתחום כבר לא כל כך סולידי. מה קרה ל-80-20? איזה אג"ח נפגעו הכי קשה ואיזה אפיק היה הכי חזק ?
אריאל אטיאס |

לקראת תחילת שנת 2008 בדקנו ב-Bizportal איך התנהג השוק הסולידי בישראל בסיומה של שנת 2007 מרובת התהפוכות.

השנה, בניגוד לשנים קודמות בהן היינו עדים לתקופה של בורסה שוורית שהתאפיינה בעליות שערים וצמיחה משמעותית ללא קושי משמעותי, המונח השקעה סולידית בשוק ההון הפך להיות נדיר, לאחר שבכל האפיקים חוו המשקיעים זעזועים קשים בעקבות משבר האשראי בארה"ב (משכנתאות הסאב-פריים) והמשך הידרדרותו של שוק המגורים האמריקני. אפשר להגיד שהמונח סולידי הפך להיות הרבה פחות סולידי.

עם זאת, בתחילת השנה נראו הדברים קצת אחרת - "קרנות הנאמנות הסולידיות פתחו את השנה בכל תרועה, מיליארדי שקלים גוייסו ונוטבו בעיקר לקרנות ה-80/20 ואג"ח שחלק ניכר ממנו עבר לקונצרני", כך אומר היום רן אמיתי, מנכ"ל כרמים שוקי הון ומציין שכך נראו הדברים כמעט עד יולי 2007.

"באוגוסט המגמה התהפכה כאשר המכות בשוק האג"ח מגיעות בעיקר משתי חזיתות האחת מקומית - קריסת חפציבה, והשנייה עולמית - משבר הסאב-פריים בארה"ב", כך אומר אמיתי ומוסיף, כי "הדבר הוביל ללחץ על הציבור מצד יועצים רבים לצאת מהקרנות, מה שגרר אחריו פדיונות של כ-10 מיליארד שקל בחודש אוגוסט".

חשוב לציין, כי המצב בחו"ל היה הרבה יותר גרוע, כאשר מחירהן של אג"ח קונצרני אמריקני בדירוגים של AA או AAA (הדרוג הגבוה ביותר) רשמו ירידה של כ-20-30 אחוזים במהלך השנה. ברקע, עמדו סוכנויות הדירוג המובילות בעולם, אשר העניקו לשטרי ההתחייבויות המגובים במשכנתאות ומוצרים פיננסים אחרים, דירוגים מוגזמים.

"תהליך הפידיונות נמשך עד עכשיו", אומר אמיתי ומסביר, כי "הקרנות מוכרות את האג"ח כדי לספק נזילות גם במחיר הפסד".

מבחינת נתוני מסחר, בשנת 2007 נרשם שיא יומי במסחר באג"ח של 10.7 מיליארד שקל, כאשר מחזור המסחר הממוצע הסתכם ב-3.3 מיליארד שקל, כמעט פי 2 מהמחזור אשתקד. 27 חברות חדשות גייסו כ-3.5 מיליארד שקל במהלך השנה באמצעות הנפקות אג"ח, 50% יותר מאשתקד, כאשר סך הנפקות האג"ח ע"י הסקטור העסקי הסתכמו ב-83 מיליארד שקל.

27 חברות חדשות הצטרפו לשורת המנפיקות וגייסו כ-3.5 מיליארד שקל באג"ח, כ-50% מעל שנת 2006. 70 חברות נדל"ן השתתפו בחגיגה וגייסו כ-13 מיליארד שקל באג"ח, שרובו היה צמוד מדד.

אגרות החוב הצמודות מדד שיקפו את האפיק הרווחי ביותר השנה, כאשר עיקר העליות באפיק מיוחסות לעלייה בשיעור האינפלציה (שינוי מצטבר של 2.8% עד כה), עלייה הנובעת בעיקר מהעלייה החדה במחירי הנפט, עלייה של כ-56% מתחילת השנה.

מי שהשקיע באפיק האג"ח ל-2-5 שנים צמוד מדד רשם רווח הון ממוצע של 7.19%. כמו כן, מחיר האג"ח צמודות מדד בריבית קבועה רשם עלייה של 6.14% מתחילת השנה. קטגוריית האג"ח צמוד מדד ל-7 - 10 שנים רשמה עלייה של 5.94% מתחילת השנה. קטגוריית צמוד מדד כללי עלתה ב-5.8%. אג"ח להמרה סוגר את רשימת האג"חים שטיפסו מעל 5% מתחילת השנה, עם עלייה של 5.38%.

אגרות החוב השקליות מסוג שחר עלו השנה בשיעור של 2.2%, כאשר בחציון הראשון של השנה נהנו אגרות החוב מעליות שערים בעיקר ברקע לירידת ריבית בנק ישראל לרמתה הנמוכה ביותר של 3.5% ובהמשך לכך מירידת התשואות לרמתן הנמוכה ביותר, כ-5% בשחר הארוך ביותר (מח"מ גדול מ-5 שנים).

במחצית השנייה של השנה, כאשר צצו להם הלחצים האינפלציונים ברחבי העולם וכמו כן בישראל, החלה לעלות תשואת השחרים במקביל לעליית ריבית בנק ישראל, שהיום עומדת על 4.25%, בהמשך לעלייה של 0.25% ביום שני האחרון. תנודתיות רבה פקדה את שערי אגרות החוב צמודות דולר אלו הספגו את הירידות החדות ביותר וסימנו את אפיק ההשקעה הסולידי הגרוע ביותר, כאשר סיימו את השנה בירידה של 2%, בדומה לשנת 2006. את עיקר הירידות ספגה אגרת החוב הממשלתית מסוג גלבוע שהצליחה לצנוח בשיעור של 6%.

השטר הירוק הצליח להיחלש בכ-7.4% מתחילת השנה, כאשר התיסוף בשקל העביר אותו ממחיר של 4.1860 שקלים למחיר של 3.8760 שקלים (נכון להיום).

* הנתונים הינם ממוצעים ומעודכנים לפתיחת יום שלישי, ה-25 לדצמבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה