התוכנית: להביא את ההצלחה הכלכלית של אירלנד לישראל
לשכת התאום של הארגונים הכלכליים וההסתדרות יוזמים מהלך משותף להתאמת ה"מודל האירי" לישראל, זאת במטרה להצעיד קדימה את הכלכלה הישראלית וליצור את התנאים המיטביים לצמיחה מואצת של המשק ולשיפור רווחת העובדים.
לטובת המטרה החליטו ראשי הארגונים לא לחסוך בהוצאות ובשלב ראשון להביא את הישראלים לאירלנד. כבר בשבוע הבא תצא משלחת שמונה כ-15 נציגים מראשי לשכת התאום של הארגונים הכלכליים ושל ראשי ההסתדרות לאירלנד לביקור בן 4 ימים.
ברוש ועיני הדגישו, כי התאמת המודל האירי לישראל עשוייה להביא לקצב צמיחה שנתי של כ-6%, לצמצם את שיעור האבטלה במשק ולשפר את תנאי עבודתם של העובדים. לדבריהם, התאמת המודל האירי עשוייה להביא למפנה במשק ובחברה הישראלית.
"המודל האירי" החל לצבור תאוצה לפני 20 שנה (1987) והוא מתופעל באמצעות המועצה הלאומית לחברה ולכלכלה, הפועלת תחת משרד ראש הממשלה. מועצה זו מתאמת התייעצויות בין נציגי המדינה לשותפים החברתיים כלכליים, הכוללים מעסיקים, חקלאים, נציגי אירגוני העובדים ועוד.
מנגנון זה איפשר ב-20 השנה האחרונות להשיג סביבה עסקית יציבה, תוך קיצוץ בהוצאות הציבוריות ושמירה על סביבת אינפלציה יציבה. זאת, יחד עם מדיניות מכוונת למשיכת השקעות, באמצעות כינון מערכת מס אטרקטיבית, ביסוס מערכת תמריצים למשקיעים והכשרת כוח אדם, הביא לכך שהצמיחה באירלנד בשנים האחרונות היא מהגבוהות במדינות ה-OECD.
ביצועיה הטובים של הכלכלה האירית באו לידי ביטוי בגידול בתעסוקה לצד ירידה דרמטית בשיעור האבטלה (4%) וקצב צמיחה ממוצע של כ-6%. רמת החיים באירלנד מדורגת ע"פ דו"ח התחרותיות העולמי לשנת 2007 במקום הרביעי בעולם וגבוהה מישראל בקרוב ל-60%.
יחס חוב תוצר באירלנד עומד על 25% (השני הנמוך ביותר באיחוד האירופי), כאשר בישראל הוא מגיע ל-85.7%. יצויין כי "מודל השותפות החברתית" הצליח להצעיד את אירלנד גם להישגים בתחום החינוך ואף לשפר את מעמדם של העובדים, בין היתר ע"י העלאת שכר המינימום וצעדים נוספים.