איגרות חוב ממשלתיות בעולם

שבוע של עליית תשואות מתונה לאורך כל העקום, שהורגשה בעיקר בטווחים הארוכים.
עינת סקורניק |

העלייה נגרמה עקב פרסום מדד מחירי הצריכה הפרטית, ליבה, לרבעון הראשון, שהיה גבוה מהצפוי ואותת על הימצאותם של לחצים אינפלציוניים במשק, כאשר גם נתוני צמיחה נמוכים מהצפוי לא הצליחו לשכנע את המשקיעים כי הבנק המרכזי ימהר להוריד ריבית. בסיכום שבועי התשואה על אג"ח בעלות שנתיים לפדיון עלתה בנקודת בסיס אחת לרמה של 4.65%. התשואה על אג"ח בעלות 10 שנים לפדיון עלתה ב- 2 נקודות בסיס והן נסחרות ברמה של 4.69%.

מדד מחירי הצריכה הפרטית, ליבה, עלה ברבעון הראשון של שנת 2007 ב- 2.2%, לעומת 1.8% ברבעון האחרון של 2006. הבנק המרכזי מייחס לנתון זה חשיבות רבה, שכן לטענתו, הנתון מודד את הלחצים האינפלציוניים ארוכי הטווח במשק. בעבר התבטא יו"ר הבנק המרכזי, Ben Bernanke, כי הוא מרגיש בנוח כאשר המדד נמצא בטווח שבין 1%-2%. מאחר שברבעון הראשון של השנה חרג הנתון מהיעד העליון, מיהרו המשקיעים לפרש זאת כדחייה במועד הורדת הריבית של הבנק המרכזי והתוצאה הייתה עליית תשואות באג"ח.

בנוסף, רמות השיא אליהם הגיעו מדדי המניות האמריקאיים ובראשם ה- Dow Jones, שחצה לראשונה את רף 13,000 הנקודות, גרמו למשקיעים לחשוב כי הסיכויים להורדת ריבית קרובה פחתו, שכן הורדה כזאת תסיט כספים נוספים לשוקי המניות הלוהטים ממילא. הגורמים שתוארו לעיל, ביחד עם עלייה גבוהה מהצפוי בהזמנת מוצרים ברי קיימא בחודש אוגוסט, הביאו, על פי המסחר העתידי בחוזי ריבית הפד, להקטנת הסיכויים להורדת ריבית מ- 25% ל- 22%, כבר במהלך חודש אוגוסט.

מנגד,המשק האמריקאי צמח בקצב שנתי של 1.3% ברבעון הראשון של השנה, לעומת תחזית לצמיחה של 1.8%. האטת הצמיחה מיוחסת להאטה בענף הנדל"ן, שכן נתוני הצריכה הפרטית ברבעון הראשון (מנוע הצמיחה העיקרי של המשק האמריקאי), עלו מעבר לצפוי. נתוני הצמיחה המאכזבים, ביחד עם נתונים חלשים מהצפוי של מכירות בתים חדשים ובתים יד-שנייה, מיתנו את מגמת עליית התשואות.

בטווח הקרוב אנו חוזים שהמסחר באג"ח הממשלתיות ימשיך להיות תנודתי, בעקבות פרסום אינדיקאטור כלכלי כזה או אחר, אם כי המגמה הכללית בשנה הקרובה תהיה של ירידת תשואות, בעקבות תהליך של הורדת ריבית בידי הבנק המרכזי. במידה ויתממש תרחיש זה, הרי שכל רמת תשואות מעל 4.7% היא מעניינת לקנייה (בריבית קבועה).

להערכתנו הבנק המרכזי עשוי להתחיל בהורדת הריבית ברבעון האחרון של השנה. למרות שנתוני הצמיחה שהתפרסמו בשבוע החולף היו מאכזבים, הרי שהבנק המרכזי לא יזדרז להוריד את הריבית משום שנוצר מצב בעייתי במשק בו מתקיימים זה לצד זה האטה בצמיחה ואינפלציה גבוהה, לפיכך הבנק ייתן דגש רב יותר להורדת קצב האינפלציה גם על חשבון פגיעה נוספת בצמיחה. ציפיות האינפלציה המגולמות באיגרות הצמודות למדד (TIPS), היו השבוע במגמת עלייה ועומדות כיום על 2.72% בטווחים הקצרים (לעומת 2.65% בשבוע שעבר) ו- 2.44% בטווחים הארוכים (לעומת 2.4% בשבוע שעבר). קצב האינפלציה השנתי עומד נכון להיום על 2.8% ובחודשים הקרובים אנו סבורים כי הוא עתיד לרדת. לפיכך, למרות הירידה האחרונה בציפיות האינפלציה הן עדיין נותרו גבוהות ואינן משקפות תשואה עודפת למשקיעים באיגרות הצמודות (TIPS), במיוחד אמורים הדברים לגבי האיגרות הארוכות.

גוש האירו

עליית תשואות מתונה לאורך כל העקום. העליות נבעו מפרסום של מדד המחירים לצרכן הגבוה מהצפוי בגרמניה וכן מהגידול באמון הצרכנים והעסקים במדינה, כמו גם מהמשך הירידה בשיעור הבלתי מועסקים בצרפת. תשואת האיגרות לשנתיים עלתה השבוע ב- 4 נקודות בסיס והן נסחרות ברמה של 4.17%. תשואת האיגרות ל- 10 שנים עלתה בשיעור מתון יותר של 2 נקודות בסיס והן נסחרות בתשואה של 4.22%.

כלכלת גרמניה, הכלכלה הגדולה בגוש האירו, פורחת ועימה גם האמון והביטחון של הצרכנים המקומיים. מדד Ifo לבחינת הסנטימנט העסקי בגרמניה טיפס בחודש אפריל ל- 108.6 נקודות, רמתו הגבוהה מאז חודש דצמבר 2006, שם רשם את שיא כל הזמנים. גם מדד ה- Gfk לבדיקת אמון הצרכנים בחודש מאי עלה מעבר לצפוי. בנוסף, נתון ראשוני בנוגע למדד המחירים לצרכן לחודש אפריל בגרמניה, היה גבוה מהצפוי והעמיד את קצב האינפלציה השנתי על 1.9%, קרוב מאוד לרף העליון של הבנק המרכזי האירופאי שהוא 2% ותמך, כמו שאר האינדיקאטורים הכלכליים, בהעלאות ריבית נוספות. גם בצרפת, העסוקה במערכת הבחירות לנשיאות, התפרסם נתון מעודד משוק העבודה, עת שיעור הבלתי מועסקים בחודש מארס, ירד לרמתו הנמוכה ביותר מזה 24 שנים והתייצב על 8.3%. הנתון, הגם שהוא מהווה חדשות טובות לאזרח הצרפתי, מעורר את חששם של בכירי הבנק המרכזי מפני התפתחות לחצים אינפלציוניים, שמקורם בשוק העבודה.

החוזים העתידים על ריבית האירו חוזים 2 העלאות ריבית עוד השנה. אנו מעריכים כי הבנק המרכזי יבצע את ההעלאה הראשונה לרמה של 4%, ככל הנראה במהלך ישיבתו בחודש מאי או יוני. לאור העובדה שתשואות האיגרות עלו ב- 60 נקודות בסיס מתחילת השנה ומגלמות כבר 2 העלאות ריבית נוספות, אנו ממליצים להעדיף אגרות בריבית קבועה, במיוחד בטווחים הקצרים.

אנגליה

מגמה של עליית תשואות. היצע הכסף בחודש מארס ומדד מחירי הבתים בחודש אפריל, שהיו גבוהים מהצפוי, הובילו לעליית התשואות. בתום השבוע, האיגרות לשנתיים נסחרו בתשואה של 5.55%, והאיגרות ל- 10 שנים נסחרות בתשואה של 5.12%. השינוי השנתי בהיצע הכסף בחודש מארס היה גבוה מהצפוי ועמד על 12.8% וגם מחירי הבתים שממשיכים לנסוק, שלחו את תשואת האיגרות כלפי מעלה והתגברו על השפעה ממתנת של פרסום הנתון על הקצב השנתי של הצמיחה ברבעון הראשון שירד לרמה של 2.8%. להערכתנו, תסריט של 2 העלאות ריבית נוספות באנגליה הוא ריאלי, כאשר עליית ריבית ראשונה, לרמה של 5.5%, צפויה בחודש מאי.

תשואות אג"ח קונצרניות (הנקובות בדולר ובאירו) בחלוקה ע"פ דירוג אשראי

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה