לאומי: עליית הריבית עשויה להשפיע לשלילה על השוק
בענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי סיכמו את השבוע ומסרו, כי מגמות המסחר בשווקים מעבר לים משפיעים באופן ישיר על המסחר בשוק המניות. בנוסף צפוי השוק להיות מושפע מהתפתחויות בזירה הפוליטית והמדינית והמשך פרסום הדוחות הכספיים.
לדברי כלכלני הבנק המסכמים את השבוע, למרות הבחירות המתקרבות לראשות הממשלה וההתחממות זירה הביטחונית המשקיעים לא נתנו לאירועים האחרונים להשפיע על מגמת המסחר וזו המשיכה להיות חיובית גם לאחר מכן.
אווירת החג לא היתה הסיבה היחידה לעליות השערים בבורסה ונראה כי המגמה החיובית שנרשמה בנאסד"ק בשבוע האחרון והמשך פרסומם של הדוחות הכספיים הטובים מצד החברות המקומיות תמכו במגמת המסחר החיובית.
בסיכום שבועי רשם מדד המעו"ף עלייה שהסתכמה בכ-2.2%. זו הובלה בעיקר ע"י העליות שנרשמו במניות הבנקים והתיקון שנרשם במניות הכימיה. לעומת זאת מניות השורה השנייה רשמו עלייה חדה יותר שהסתכמה בכ-2.4% בשבוע האחרון.
כלכלני הבנק מציינים כי את מגמת המסחר החיובית הובילו גם השבוע מניות הנדל"ן אשר רשמו עליות חדות שהסתכמו בכ- 4.17%. אלו נתמכו בעיקר בסקירות רבות שהתפרסמו במהלך השבועיים האחרונים לגבי ההתפתחויות החיוביות שהחלו וצפויות בענף זה. חיזוק נוסף קיבלו מניות הנדל"ן מפרסום הלמ"ס אשר מצביע על יציבות ובחלק מהמקרים על עלייה בפעילות בענף זה, זאת לאחר תקופה ארוכה מאוד בה הצטמצמה הפעילות בענף שלוותה במיתון כלכלי וירידה חדה ברמת הביטחון באזורינו.
מנתוני הלמ"ס עולה כי בשנת 2005 חל גידול של כ- 2% במספר התחלות הבנייה בהשוואה לשנת 2004 ומכירת דירות חדשות נמצאת במגמה של גידול מתון יחסית, אך עם זאת הוא מצביע על הפסקה בצמצום הפעילות. עוד עולה מנתונים אלו כי תוצר ענף הבנייה הצטמצם בשנת 2005 בכ-0.2% זאת בהשוואה לירידה של 6.7% שנרשמה בשנת 2004.
גם נתוני סחר החוץ של ישראל התפרסמו השבוע, אם כי הם פחות מעודדים מהנתונים שהתפרסמו על ענף הנדל"ן, בעיקר לנוכח העצירה בצמיחת היצוא. עפ"י נתוני הסחר, בצד היצוא נרשמת יציבות ובצד היבוא, לעומת זאת, נמשכת מגמת הגידול שנובעת מגידול ביבוא מוצרי צריכה וחומרי גלם. אלו מובילים כמובן לגידול בגירעון הסחר של ישראל אשר צמח בכ- 88% בחודשים הראשונים של השנה הנוכחית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (ובכ- 40% בניכוי העלייה במחירי האנרגיה, היהלומים, המטוסים והאוניות).
הסיבה העיקרית לעצירה בצמיחת היצוא נובעת, לטענתם, מההאטה בתחום תעשיות הטכנולוגיה העלית אשר מהווה כ-45% מכלל הייצוא התעשייתי. נציין כי נתוני ה"מדד המשולב" לפעילות סקטור הטכנולוגיה בארה"ב מצביעים על האטה מסוימת בקצב גידולו, זה צפוי להוביל לגידול מתון יחסית של יצוא הסחורות בישראל.
מעבר לים פורסמו השבוע מספר לא מבוטל של אינדיקטורים כלכליים. כך למשל פורסמו בארה"ב נתוני התעסוקה שהצביעו על גידול חד במספר המשרות, כמו גם נרשמה עלייה במדד הייצור התעשייתי. עם זאת, מנגד ממשיך לגדול הגירעון התקציבי שלהם, זאת במקביל לעלייה בגרעון סחר החוץ.
בסוף השבוע הנוכחי צפויים להתפרסם מעבר לים נתוני האינפלציה ובסוף החודש צפוי הפד להודיע על גובה הריבית המוניטרית. עלייה בשיעור הריבית שם צפויה כמובן לגרור עליית ריבית אצלנו (ראה הרחבה ב"שוק האג"ח), זו עלולה להשפיע לשלילה על שוק המניות.
להערכת כלכלני הבנק, עלייה ברמת אי הוודאות הובילה בשבועות האחרונים להידוק הקשר בין מגמות המסחר בשווקי חו"ל לאלו שבשוק המקומי. זה האחרון צפוי להמשיך ולהתנהל בתנודתיות בשבועות הקרובים, כאשר הגורמים העיקריים שצפויים להשפיע על מגמת המסחר הינם: מגמות המסחר בשווקי חו"ל ובעיקר בארה"ב, התרחשויות חריגות בזירה הפוליטית והביטחונית והמשך פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2005.
בטווח הארוך יותר צפוי כי המסחר יחזור למגמה חיובית בעיקר לנוכח הצפי להמשך הצמיחה הכלכלית ולשמירה על היציבות הפיננסית.