
היום שאחרי באפט - מה תעשה ברקשייר עם קופת המזומנים העצומה שלה?
אחרי יותר מ-60 שנות ניהול, וורן באפט מודיע על פרישה והמשקיעים תוהים מה יעלה בגורלה של החברה עם קופת המזומנים הענקית, האם תשתנה מדיניות ההשקעות והאם אחרי 58 שנים עשוי להגיע סוף כל סוף דיבידנד
וורן באפט, האיש ששמו הפך לשם נרדף עבור השקעות ערך והחזקה ארוכת טווח, הודיע כי יפרוש מתפקידו כמנכ"ל ברקשייר הת'אווי בסוף השנה, ובכך מסיים פרק של יותר מ-60 שנים של ניהול החברה. באפט החל את דרכו בברקשייר עוד הייתה חברת טקסטיל מדשדשת, והפך אותה לחברת ההשקעות המוכרת ביותר בוול סטריט, עם שווי שוק של 1.16 טריליון דולר ותשואה שנתית ממוצעת של כ-19.9% מאז 1965, לעומת מדד ה-S&P 500 שהציג תשואה שנתית ממוצעת של כ-10.4% באותה התקופה.
השווי של ברקשייר מורכב מקופת המזומנים הענקית של החברה, תיק ההשקעות הסחיר, וכן חברות מוחזקות שאינן סחירות, כך שסך הנכסים על פי הערכות השווי הכולל מוערך ב-950 מיליארד דולר עד 1.05 טריליון. כלומר, בשונה מהעבר, החברה נסחרת בפרמיה לעומת שווי הנכסים שלה. זה יחסית חריג במניית ברקשייר וזה נובע מעלייה של 19% מתחילת השנה בשעה שהשוק בירידה. ברקשייר שסבלה מביקורת על הגידול בקופת המזומנים, קיבלה בחודשים האחרונים תשבוחות ברקע הירידות בשווקים.
כעת נשאלת השאלה האם הפרמיה הזו תישאר. מצד אחד, גם אחרי הפרישה באפט לא צפוי לעזוב לגמרי, וימשיך לתרום גם
מתפקיד היו"ר. עם זאת, קרה לא פעם בעבר כאשר מנכ"ל בולט עוזב המניה יורדת, דבר שבהחלט עשוי לקרות על רקע מהלך העליות במניה מתחילת השנה. מנגד, ייתכן והמשקיעים יראו במהלך "שינוי מרענן", כזה שיוביל לשימוש בקופת המזומנים ויכניס את החברה להשקעות מעניינות חדשות.
את מקומו יתפוס גרג אייבל, סגן יו"ר החטיבה שאינה ביטוחית, שהוכשר לתפקיד במהלך העשור האחרון, ועם השינוי הצפוי עולה השאלה, איך תיראה חברת ההשקעות ביום שאחרי באפט? עד היום, באפט הוביל את קו ההשקעות של החברה יחד עם צ'ארלי מאנגר, שנפטר בשלהי 2023, כחודש וקצת לפני שהיה אמור לחגוג את יום הולדתו ה-100.
- משקיע הצמיחה רון בארון: האינפלציה האמיתית כפולה מהנתונים הרשמיים
- הגאונות בפשטות: הכירו את ג'ואל גרינבלט יוצר "נוסחת הקסם" להשקעות
כתבות על פרישת באפט:
> סיפור חייו של וורן באפט - מילד שמכר עיתונים לאגדת ההשקעות של וול סטריט
> יקבל 1.2 טריליון דולר לידיים: מיהו גרג אייבל, היורש של באפט?
- לי לו: אחד המשקיעים הגדולים בעולם; כל הדרך מהכפר בסין ועד הצמרת של וול סטריט
- הטעות הגדולה של באפט ומה משקיעים יכולים ללמוד ממנה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
> באפט יפרוש בסוף השנה; גרג אייבל יוביל את ברקשייר
> באפט על שוק המניות - "הירידות לא היו הזדמנות, זה לא היה שוק דובי באמת"
שניהם דגלו בגישה של השקעה בחברות איכותיות במחיר הוגן, ובנו תיק השקעות מגוון בחברות מסקטורים שונים, מביטוח, רכבות, אנרגיה, מזון, טכנולוגיה ועוד, כאשר רובן נשענות על כלכלת ארה"ב. באפט צוטט בעבר שאמר "לעולם אל תהמרו נגד אמריקה", וסגנון ההשקעות שלו משקף את האמרה הזו.
באפט הרגיע את המשקיעים ואמר כי אייבל מייצג המשכיות לקו המוכר של בארקשייר, ומזוהה עם הגישה השמרנית והיסודית שהנחתה את פעילות ההשקעות עד כה. ובכל זאת, גם אם גישת ההשקעות לא תשתנה באופן מהותי, עבור אייבל ישנם כמה אתגרים והזדמנויות העומדים בפניו. האתגר וההזדמנות הגדולים ביותר הם איך מנצלים קופת מזומנים של כמעט 350 מיליארד דולר?
ברקשייר סיימה את הרבעון הראשון עם קופת מזומנים ושווי מזומנים עצומה, השווה כ-347.7 מיליארד דולר, שצמחה בעקביות מאז המחצית השנייה של 2022. באפט התקשה למצוא הזדמנויות ואף ספג ביקורת כשברקע מדדי המניות שברו שיאים אך רכישות גדולות לא הגיעו.
כעת שהשרביט עובר, אייבל עשוי לנצל את הקופה לרכישה משמעותית ככל הנראה בסקטור התשתיות, האנרגיה או התחבורה אותם הוא מכיר היטב ואף ניהל בעבר. גם אם לא תתבצע רכישה חדשה, אייבל עשוי להגדיל החזקה במניות מהסקטורים האלה שבארקשייר כבר מחזיקה בתיק ההשקעות שלה.
פוטנציאל נוסף עשוי להיות ניצול הזדמנויות גלובליות, דבר שבאפט עצמו פחות נהג לעשות אך בהמלצתו של מאנגר ביצעה בארקשייר רכישה משמעותית בחמש חברות הסחר הגדולות ביפן, דבר שכינה מאנגר כ"כסף קל בצורה יוצאת דופן".
האם ברקשייר תתחיל לחלק דיבידנדים?
במקביל להשקעות, עולה השאלה האם החברה עשויה לשנות את מדיניות הדיבידנדים שלה. כידוע, באפט אינו חובב גדול של חלוקת דיבידנדים ותמיד העדיף להשקיע את הכסף, בין אם בעסקים ובחברות ובין אם ברכישת מניות עצמית. בעוד אייבל צפוי להמשיך באותו הקו, עולה התהייה האם הוא יוכל להתמודד בביטחון עם ביקורת כמו שעשה באפט במידה ולא יצליח למצוא השקעות ראויות, ואולי, עם מספיק לחץ עשוי להיווצר מצב בו בארקשייר תחלק דיבידנד לראשונה מאז 1967.
באותו נושא, הרכישות העצמיות של החברה הופסקו בתקופה האחרונה ברקע העליות במניה, אך עם חילופי ההנהלה, ייתכן כי תקופת השינוי תביא איתה אי וודאות מסוימת וירידה במניה, שתאפשר לאייבל להפעיל תכנית לרכישה עצמית, במיוחד אם מחיר המניה יהפוך אטרקטיבי.
ומה לגבי אפל?
נכון לסוף 2024 ברקשייר החזיקה ב-300 מיליון מניות אפל, בשווי מוערך של כ-75 מיליארד דולר, כ-28% מתיק ההשקעות הסחיר של החברה, זאת לאחר צמצום משמעותי במהלך השנה החולפת (אחרי מימוש של כ-120 מיליארד דולר). הנתונים על הרבעון הראשון הבא יתפרסמו בסוף השבוע הבא וייתכן שבאפט מכר עוד ממניות אפל.
באפט שנמנע לרוב מטכנולוגיה, תפס את אפל כחברת "שירות צרכני
עם נאמנות מותג", ולא חברת טכנולוגיה, מה שהוביל את ברקשייר להחזיק בשיא כמחצית מתיק ההשקעות במניה. במבט קדימה, קשה להעריך האם אייבל ימשיך את המגמה של צמצום ההחזקה, במיוחד ברקע קופת המזומנים הגדולה, אך סימן השאלה נותר בעינו. אייבל לא התבטא לגבי החזקות ספציפיות,
אך מיקודו בעבר בתחום האנרגיה והתשתיות והרצון לאזן את תיק ההשקעות עשוי להוביל למימוש נוסף כדי לצמצם את החשיפה למניה אחת, אם כי לא צפויה להיות פרידה סופית. במילים אחרות, אפל כנראה תישאר מניה מהותית בתיק ההשקעות, אך לא צפויה להישאר עמוד התווך המרכזי של התיק כפי
שהייתה בשיא ההשקעה.
בשורה התחתונה, ברקשייר מתקרבת לעידן שאחרי באפט עם מנכ"ל מנוסה, קופת מזומנים עצומה, וקו השקעה ברור שהוכיח את עצמו לאורך השנים. עם זאת, המשקיעים יצפו מהמנכ"ל החדש להציג חזון ברור ולממש את הפוטנציאל שבקופת המזומנים, בין אם דרך רכישה גדולה, כניסה לסקטורים חדשים, חזרה לרכישות עצמיות ואולי אף דיון על חלוקת דיבידנדים. בכל מקרה, אחרי 60 שנות ניהול, באפט משאיר אחריו מורשת חזקה וחברה שמסוגלת לייצר ערך למשקיעים, גם ללא "האורקל מאומהה".
- 1.יופי של כתבה ותודה לכותב המאמר (ל"ת)נימי 04/05/2025 15:42הגב לתגובה זו