
באפט על שוק המניות - "הירידות לא היו הזדמנות, זה לא היה שוק דובי באמת"
הירידות מאז הצהרת טראמפ התחלפו בעליות כשול סטריט מזנקת כבר תשעה ימים רצופים ועלתה מעבר לשערים של יום ההכרזה; מה חושב באפט על המכסים ולמה הוא עדיין לא משקיע חלק מקופת המזומנים העצומה של ברקשייר - 348 מיליארד דולר
באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי ביום שבת, נזרקה פצצה - באפט אמר שהוא יעזוב את התפקיד בסוף השנה - באפט יפרוש בסוף השנה; גרג אייבל יוביל את ברקשייר, כשבמקביל סיפק באפט תובנות על השוק. על רגל אחת אפשר להגיד שהוא עדיין לא רואה הזדמנויות, הוא לא רואה בירידות שהיו באפריל הזדמנויות והוא לא חושב שהם היו משהו דרמטי מדי, הוא חושב שמלחמת הסחר מסוכנת והוא עדיין מאמין מאו בכלכלה האמריקאית.
"מה שקרה ב-30, 45 או 100 הימים האחרונים, זה ממש לא משהו גדול לשוק המניות", אמר, והשווה זאת לשלוש תקופות שבהן מניית ברקשייר צנחה ב-50%. מניית ברקשייר (Class A) זינקה ב-19% מתחילת השנה, והגיעה לשיא כל הזמנים ביום שישי. למרות שברקשייר של באפט מחזיקה כמות עצומה של מזומנים – 348 מיליארד דולר, באפט דחה את הרעיון שהתנודות היוו הזדמנות קנייה. הוא חשף כי החברה שקלה השקעה של 10 מיליארד דולר בחברה שלא נקב בשמה, אך החליט שלא לבצע את העסקה. "זה לא היה שוק דובי דרמטי", אמר, והדגיש כי הזדמנויות אמיתיות דורשות יותר מתנודות זמניות.
מכסים כ"מעשה מלחמה": התנגדות נחרצת של באפט
נושא המכסים של הנשיא טראמפ שלט בשאלות שהגיעו מהמשקיעים. באפט הביע התנגדות חריפה לשימוש במכסים ככלי מדיניות כלכלית, וטען כי הם עלולים להפוך את הסחר הבינלאומי ל"אקט של מלחמה". "אין ספק שמכסים ומלחמת סחר יכולים להסלים". הוא הזהיר כי מדיניות מכסים אגרסיבית מעודדת עוינות כלכלית, פוגעת בשיתוף פעולה גלובלי, ויוצרת חוסר יציבות בשווקים.
"אנחנו צריכים לסחור עם העולם, לעשות את מה שאנחנו טובים בו, ולהניח לאחרים לעשות את מה שהם טובים בו", אמר. הוא טען כי מכסים לא רק מעלים את העלויות לצרכנים ולעסקים, אלא גם פוגעים ביעילות הכלכלית ומסכנים את מעמדה של ארצות הברית כמובילה בסחר העולמי.
- מה זה "מדד באפט", ומה הוא רומז למשקיעים לעשות?
- "זה יהיה חלום שיתגשם": האם באפט ירכוש את אוקסידנטל פטרוליום?
המכסים השפיעו ישירות על חברות בבעלות ברקשייר. ג'ף רייקור, מנכ"ל ברקשייר האת'ווי אוטומוטיב, דיווח על זינוק במכירות רכבים בתחילת 2025, כאשר לקוחות מיהרו לרכוש לפני כניסת המכסים לתוקף, מחשש לעליית מחירים. אך זו עלייה לצורך ירידה - הצרכנים יקנו פחות ברבעון השני. רייקור צופה שהמגמה תתאזן בהמשך השנה, ככל שהשוק יסתגל למציאות החדשה. באפט עצמו ציין כי המכסים השפיעו בדרך זו או אחרת על רוב החברות שבבעלות ברקשייר, בין אם דרך עלויות גבוהות יותר, שיבושים בשרשראות האספקה, או שינויים בהתנהגות הצרכנים.
ולגבי שוק המניות, באפט טען כי השוק הגזים בתגובתו הראשונית למכסים, והדגיש כי הכלכלה האמריקאית חזקה דיה כדי להתמודד עם השפעותיהם. "השוק תמיד מגיב בדרמטיות לשינויים, אבל בסופו של דבר הוא מסתגל", אמר, והוסיף כי היסודות של הכלכלה ימשיכו לתמוך בצמיחה לטווח ארוך. עם זאת, באפט גם הזהיר מפני ההשלכות ארוכות הטווח של מדיניות מכסים. הוא ציין כי הגישה הנוכחית של ארצות הברית, שבה סחר משמש ככלי לעימות במקום לשיתוף פעולה, עלולה לערער את האמון של שותפות הסחר ולפגוע במוניטין של המדינה כשוק פתוח. הוא אמר "כשאתה הופך סחר לנשק, אתה לא רק פוגע באחרים, אלא גם בעצמך", וכן הדגיש כי המכסים עלולים להוביל לאינפלציה גבוהה יותר ולפגיעה בכוח הקנייה של הצרכנים האמריקאים.