
תכנית עסקית לעסקים בתחום המזון – חובה ולא מותרות!
אין זה פשוט להקים עסק מאפס. גם מי שהתחום קוסם לו, זורם בעורקיו, הוא נמשך אליו ורואה את עצמו משקיע את עתידו בעיסוק בתחום זה – חייב לדעת איך הכי נכון לעשות את הצעדים הראשונים שנכונים לעסקים כמעט בכל תחום – ייעוץ וליווי עסקי להקמת עסק חדש. גם אם יש ידע ואינטליגנציה שדרושים כדי להצליח ולשגשג בעסק – לא בטוח שאלה קיימים מהכיוון של הקמת עסק והצעדים הנכונים בשלבים הראשונים. אי אפשר להקים עסק בין לילה. לא רק שזה לא עובד ככה – זה יכול להפוך מהר מאד להיות בעוכריו של בעל העסק. יש הרבה דברים לדעת עוד לפני שאפילו מתחילים לייצר או למכור, לשווק ולפרסם, ואת כל אלה צריך לעשות עם מי שכן בקיא בתחום הזה. ברוב המקרים לבעל העסק העתידי תהיה ראייה יחסית צרה שממוקדת בתחום העיסוק וייתכן שהוא אכן חי ונושם אותו ומכיר אותו על בוריו. אך האם הוא גם מכיר את המכשולים שעומדים בפני עסק חדש ומתחיל? האם הוא יודע איך לבחור את המיקום של העסק? האם הוא מבין את החשיבות של חידוד קהל היעד? חשוב לא פחות עבור עסקי המזון – ליווי על ידי מי שבקיא בנושאים רגולטוריים מול מוסדות המדינה. בקיצור ולעניין – הקמת עסק חייבת להתבצע בליווי צמוד ותוך מתן מענה לכל שאלה או עניין שמתעוררים. מה השלבים המקדימים לפתיחת עסק חדש? כשרואים או מכירים עסק – לא תמיד אפשר לראות את ההזדמנויות העסקיות הטמונות בה או אפילו לדמיין אילו שלבים מקדימים ביצע הבעלים שלו לפני הפתיחה הפיזית. להלן רק כמה מהפעולות או תהליכי החשיבה שצריך לבצע לפני שמחליטים ללכת על זה ולפתוח עסק חדש הלכה למעשה –
- בחינת כדאיות – לבחינה זו יש הרבה מישורים ועניינים. הכדאיות תהיה קודם כל כלכלית, שכן אם בסופה של הבחינה יתברר שהעסק לא יהיה רווחי, הרי שלא יהיה שום טעם לפתוח אותו. בחינת כדאיות לוקחת בחשבון את סכומי ההשקעה הכספיים ומחשבת גם הוצאות שצפויות לעסק. חברת Plan B מאמינה שצריך להקים עסק במינימום חשיפה להפסד תיפעולי!
- גיוס הון ומקורות מימון – עובדה היא שקשה מאד, עד כדי בלתי אפשרי להקים עסק חדש בלי סכומי כסף גדולים שכבר קיימים ברשותו של בעל העסק העתידי. ישנם מקרים שבהם הון עצמי יהיה מצוי ונזיל ובמקרים אחרים (לאחר בדיקת הכדאיות) יתברר שהלוואה או גיוס אשראי מגופים שונים יהיו הצעדים הנכונים והמתאימים לקראת היציאה לדרך.
- בניית תוכנית עסקית ושיווקית – כל השלבים הדרושים, לרבות תוכנית עבודה לטווח אורך חייבים להיות כתובים, יהיו מפורטים בהם כל הסעיפים והפעולות הנדרשות לביצוע תוך פירוט מי המבצע וכמובן – לוחות זמנים לביצוע כל פעולה ואופן ההתקדמות. כמובן שמי שמלווה את הפרויקט יפקח על התהליך ויוודא שכל אחד מהצוות אכן עומד בהתחייבויות שלו.
- תוכנית פיננסית מוגדרת ומדויקת – במקביל ובנפרד לבחינת מקורות הכספים הראשוניים יש צורך בבניית תוכנית פיננסית שתנתח כבר משלבי ההתחלה את ההתקדמות הרווחית הצפויה מהעסק לאורך הזמן. אנשי מקצוע מהתחום של הליווי העסקי יידעו בדיוק איך לבצע את ההערכות בצורה המדויקת ביותר.
- שאלות ותשובות – למה דווקא העסק הזה? למה דווקא במיקום הזה? לאיזה קהל יעד העסק פונה? האם יש צורך שהעסק נותן לו מענה? האם מדובר בעסק שמציע שירותים חופפים או דומים לכאלה שכבר קיימים או שמא מדובר בחידוש בסביבה הגאוגרפית? כל אלה הן שאלות שצריך לענות עליהן במהלך הדרך ולקבל עבורן את התשובות המלאות כחלק בלתי נפרד מהסקת המסקנות.
- בחינת הלוקיישן – האם יש אפשרות בנכס הרצוי להפעיל את העסק הרצוי מבחינת הרשויות.
