בינה מלאכותית
צילום: Midjourney

יועץ אישי? פסיכולוג? מה לא כדאי לחלוק עם מנוע ה-AI

אנחנו משתמשים בהם בבית, בעבודה, עם הילדים, עם חברים ולאורך כל שעות היממה - מנועי ה-AI נהפכו לחלק אינטגרלי מהחיים שלנו, ואנחנו חולקים איתם המון מידע, חלקו אישי מאוד. מה כדאי לקחת בחשבון כשעושים את וממה מומלץ להימנע? "ביזפורטל" עושה לכם סדר בבינה המלאכותית

עוזי גרסטמן | (3)

הבינה המלאכותית נהפכה כבר מזמן לחלק מהשגרה היומיומית שלנו - בעבודה, בלימודים ואפילו בחיים האישיים. אנחנו שואלים, היא עונה. אנחנו מבקשים עצה, מקבלים תשובה. אבל בתוך כל השיח הזה, קל לשכוח שמאחורי המסך לא יושב אדם, אלא מערכת לומדת שאוספת, מאחסנת ומשכללת את המידע שאנחנו מוסרים לה. בעוד שרובנו רואים ב-ChatGPT, קלוד או ג'מיני כלי עזר נוח, חשוב להבין שגם הם "זוכרים", ולא תמיד בצורה שתשרת את האינטרסים שלנו. אז מה באמת כדאי לא לשתף עם הצ'אטבוט – גם אם הוא נשמע נחמד, חכם, ומתעניין?


אל תמסרו מידע אישי מזהה


כן, זה נשמע טריוויאלי. אבל העובדות מראות שלא מעט משתמשים משתפים בטעות את שמם המלא, כתובתם, מספר הטלפון שלהם או פרטים על בני משפחתם. גם אם נדמה שהשיחה פרטית, המידע הזה עשוי להישמר בזיכרון המערכת - בייחוד אם לא ביטלתם את האפשרות של "זיכרון מותאם אישית". מה זה כולל? שם פרטי ושם משפחה; כתובת מגורים; מספר תעודת זהות או דרכון; שמות של ילדים, בני זוג, חברים קרובים; ושמות משתמש וסיסמאות (זה אולי ברור, אבל שווה להזכיר).


מידע פיננסי – מחוץ לתחום


מספר כרטיס אשראי? מצב חשבון הבנק? משכורת חודשית? לא, לא ולא. מומחי אבטחת מידע מזהירים שוב ושוב: גם אם אתם מתייעצים על תקציב או על הלוואה - לעולם אל תמסרו מספרים אישיים. אף צ'אטבוט לא בנוי לטפל במידע רגיש כזה, והמערכת לא תמיד מוגנת מפני פריצות או טעויות אחסון.


אל תשתפו סודות מקצועיים או עסקיים


עובדים על פרויקט חדשני במשרד? מתכננים השקה? אל תשתפו את ChatGPT בפרטים. גם אם הוא נשמע כמו יועץ עסקי מעולה, חשוב לזכור שמדובר בכלי שיכול לשמר מידע ולהשתמש בו כדי "ללמוד טוב יותר". יש כבר דיווחים על עובדים בתעשייה הטכנולוגית שהדליפו בטעות קוד מקור רגיש או פרטי לקוחות תוך כדי שיחה עם בינה מלאכותית - וזה כבר עלול להסתיים בתביעה.


רגשות, טראומות ופסיכולוגיה – בזהירות


הרבה משתמשים מספרים שהם משתמשים ב-ChatGPT כמו ביומן אישי או אפילו כתחליף לפסיכולוג. יש בזה משהו משחרר, אבל גם מסוכן. הצ'אטבוט לא מבין רגשות כמו בני אדם, ואינו מוסמך לטפל בבעיות נפשיות. גרוע מכך, הוא עלול "לזכור" את מה שסיפרתם - ולהשתמש בזה כדי להציע לכם תכנים מותאמים. נשמע מועיל? אולי. נשמע פולשני? בהחלט.


שום דבר שלא הייתם מפרסמים בפומבי


הנה כלל אצבע פשוט: אם לא הייתם כותבים את זה בפוסט פתוח בפני כולם בפייסבוק - אל תגידו את זה לצ'אטבוט. אל תשכחו שצ'אט שמבוסס על בינה מלאכותית אינו מקום סודי. תיאור מחלה, סיפור רומנטי פרטי, או חוויות מביכות - אלה דברים שעדיף לשמור לשיחה עם אדם אמיתי.


תוכן לא חוקי או בעייתי – מחוץ לגבולות השיח


זה אולי נשמע מובן מאליו, אבל יש מי שמנסים לבדוק את הגבולות של המערכת, על ידי כתיבת שאילתות כמו איך מכינים סמים, איך עוקפים את החוק, איך פורצים למיילים ועוד. מעבר לכך שהמערכת ברוב המקרים תחסום את השאלות האלה, הרי שמדובר בהתנהלות מסוכנת שעלולה לחשוף אתכם גם לעבירות פליליות, אם השיחה תגיע לגורמים הלא נכונים.

קיראו עוד ב"BizTech"


מיקום גאוגרפי, הרגלים יומיים ומידע שגרתי


ביקרתם באילת? אתם ישנים כל יום בצהריים? אתם גרים לבד? אלה פרטים שנשמעים לכאורה תמימים, אבל הם מצטברים לתמונה ברורה מאוד עליכם. הבוטים לא צריכים לדעת איפה אתם ישנים, מתי אתם לא בבית או לאן אתם אוהבים לטייל. ככל שתמסרו להם פחות מידע אישי, כך יקטן הסיכון שמישהו יוכל לנצל אותו לרעה.


הבוטים לא מנסים לרמות אותנו, אבל הם כן אוספים מידע, ולעתים עושים בו שימוש כדי לשפר את הביצועים שלהם. זה לא בהכרח דבר רע, אבל זו סיבה מספיק טובה כדי להפעיל שיקול דעת בכל פעם שאתם מקלידים משהו לצ'אט. רוצים לדבר עם AI? מצוין. רק תזכרו - גם למכונות יש זיכרון. במקום לשתף, מומלץ לשאול שאלות כלליות, לבקש עצות בלי להיחשף ולא תתייחסו לצ'אט כאל חדר וידויים דיגיטלי.


האם ChatGPT באמת "זוכר" את כל מה שאני אומר לו?

זה תלוי. אם הפעלתם את תכונת הזיכרון (Memory), המערכת עשויה לשמר פרטים אישיים מסוימים לאורך זמן כדי "להכיר" אתכם טוב יותר. עם זאת, ניתן למחוק את הזיכרון הזה או לבטל את האפשרות הזו לחלוטין דרך ההגדרות של המערכת. בגרסאות מסוימות הזיכרון מופעל באופן אוטומטי, ולכן חשוב לבדוק זאת.


מה לגבי שיחות שבהן אני לא מזדהה בשמי, האם זה בטוח?

גם ללא השם, הבוט עשוי להסיק פרטים אישיים מתוך השיחה עצמה. כך לדוגמה, אם תכתבו שאתם עורכי דין בני 35 מאזור תל אביב, ותדברו על ילדים בגיל הגן, זו כבר תמונה די ברורה. המסקנה היא שלא חייבים לתת שם כדי להיחשף.


האם ChatGPT משתף את מה שאני אומר עם גורמים חיצוניים?

באופן עקרוני לא. OpenAI (וגם חברות כמו אנטרופיק של קלוד או גוגל עם ג'מיני) טוענות שהן לא משתפות תוכן של שיחות עם צדדים שלישיים לצרכים מסחריים. עם זאת, התוכן כן עשוי לשמש לשיפור המערכת, אלא אם תבחרו שלא לשתף בכך (opt-out). תמיד מומלץ לקרוא את תנאי השימוש, אפילו שכנראה שרובנו ממש לא עושים זאת.


אם אני מוחק שיחה, היא באמת נמחקת?

מחיקת שיחה מהאפליקציה או הדפדפן אכן מסירה אותה מהתצוגה שלך, אבל זה לא בהכרח מוחק אותה מהשרתים של החברה באופן מיידי או מלא. ברוב המקרים יש פרק זמן מסוים שבו המידע נשמר לפני שהוא נמחק לחלוטין.


האם אני יכול לבקש מהבוט לא לזכור אותי בכלל?

כן. אפשר לבטל את זיכרון הצ'אט דרך ההגדרות. בחלק מהמערכות זה נקרא “Memory” או "שיחות מותאמות אישית". ברגע שמכבים את הפונקציה הזו, השיחות לא אמורות להישמר או להשפיע על שיחות עתידיות.


האם ניתן לדעת מה המערכת "למדה" עליי עד כה?

כן. בגירסאות חדשות של ChatGPT קיימת אפשרות לבדוק מה המערכת זוכרת עליכם תחת "Memory". שם ניתן לעיין, לערוך או למחוק פריטים שנשמרו. מדובר במהלך חשוב מאוד לצורך שמירה על הפרטיות.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אנונימי 15/04/2025 17:59
    הגב לתגובה זו
    רק יכול במקסימום לתת אופציות ולפתוח את הראש בכל מיני תחומים אם בנושאים שאין לנו כוח זמן לחשוב עליהם לבד זה הכל. לשם השוואה זה כמו סוג האוטיסטים שזוכאים כל יום בחיהם בצורה מפוטרת אז הם אוגרים מידע בצורה גאונית זה הופך אותם לחכמים יותר לא בהכרח רק מיוחדים. בטח לא נכון להתיעץ בנושאים אישיים וכו שבשביל זה דרושה רגישות אנושית ואין לזה תחליף
  • 2.
    אנונימי 15/04/2025 09:39
    הגב לתגובה זו
    אופסי
  • 1.
    סימור 14/04/2025 17:50
    הגב לתגובה זו
    אל תעשו דברים שעדיף שלא ידעו עליהם. מי ששומר בקנאות על פרטיותו לא באמת יכול להעזר לעומק בבינה מלאכותית. סירסתם את המערכת. תיתקדמו.