הפערים מתרחבים: האחוזון העליון יחזיק יותר מחצי ההון בעולם
אחד מהכלכלנים הבולטים של זמננו, הוא הפרופ' תומס פיקטי. ספרו האחרון כרב המכר "הון במאה ה 21" הוגדר כספר שמשנה את התפיסה הכלכלית השגורה. בעיקר בכל הנוגע להשקפה בהבדלים שבין הון הנוצר מעבודה לעומת הון הנוצר מהון. "תשואה על הון מהירה יותר לאורך זמן מאשר תשואה על עובדה", זו המנטרה שחוזרת לאורך כל ספרו והצהרותיו של פיקטי.
פיקטי מסביר בצורה מדעית את חכמת ההמונים הנודעת כל כך " העשירים הופכים לעשירים יותר והעניים לעניים יותר". לנוכח מחקר חדש נדמה כי היום, הטענה הזו חזקה מאי פעם כאשר אנחנו צועדים לעולם שבו 99% מהנכסים יהיו בשליטת 1% מאוכלוסיית העולם. על פי קרדיט סוויס, בשנת 2014 האחוזון העליון החזיק 48% מההון העולמי. האחוזים מההון הנותרים ל-99%, גם הם כמובן לא מתחלקים באופן שווה. 52% מרוכזים כמעט בלעדית בקרב 20% מהאוכלוסיה העשירה בעולם.
"אם הטרנד ימשיך, תוך שנתיים האחוזון העליון יחזיק ביותר נכסים מאשר שאר העולם", כך אמרו באוקספם (oxfam), עם שחרור המחקר. המחקר פורסם באופן כמעט אירוני בעת קיום כנס בדאבוס. אותו כנס המרכז מיליארדרים ופוליטיקאים אשר דנים על המשך שת"פ שלהם בכדי לתמוך בכלכלה העולמית.
המחקר האחרון של אוקספם מצטרף למחקר הקודם שלהם כאשר הם בדקו את קצב צבירת ההון של עשירי העולם. על פי פרסומם "מועדון עשירי העולם (85 האנשים העשירים בעולם)", מצליח להרוויח בעקבות השליטה בנכסים חצי מיליון דולר בדקה.
- לראשונה מזה עשור: יותר מיליארדרים אמריקאיים מסיניים; מי נמצא בראש הרשימה?
- UBS: "צופים 45,000 מיליונרים בישראל עד 2029"
באוקספם טוענים שהקשר בין עליות שערים בבורסת וול סטריט לבין צבירת ההון של האחוזון העליון, הינו קשר ברור. בפעם האחרונה שבה החזיק האחוזון הון רב כל כך היה בתחילת המילניום. האירוע שעצר את התהליך דאז היה התפוצצות בועת הדוט.קום. נשאלת השאלה, האם בכדי להפסיק את התהליך הנוכחי, נדרשת פגיעה חוזרת בשוק המניות?
- 1.מאדם גליוטין תחזור לעבודה (ל"ת)אורון 19/01/2015 16:36הגב לתגובה זו