עורך דין גונב (דאלי)עורך דין גונב (דאלי)
משבר אמון

עורכי הדין שגונבים מהלקוחות - איך זה קורה ואיך להגן על עצמכם מראש?

עורכת דין גנבה 1.8 מיליון שקל מלקוחות, אחרת גנבה 4.5 מיליון וברחה, ואחר גנב 2.5 מיליון כי היה במצוקה כלכלית - רוב עורכי הדין ישרים, אבל הגניבות המתרבות האלו (וזה רק קצה הקרחון) מלמדים על משבר אמון מול עורכי הדין - אולי זאת האיכות של עורכי הדין שירדה במקביל להצפה בתחום; איך לבחור עורך דין ואיך לשמור על הכסף שלכם?

עוזי גרסטמן | (12)

הרגע שבו עורך הדין שאמור להגן עליך, שומר על כספך, מייצג אותך מול הרשויות – מתגלה כגנב, הוא רגע קשה, זה משבר אמון גדול. זה לא גנב רגיל. זה אחד שחתמת מולו, סמכת עליו, נתת לו לנהל-לשמור את כספך, והוא פשוט שלשל אותו לכיסו.

בשנים האחרונות התרבו המקרים שבהם עורכי דין בישראל גונבים כספים מלקוחותיהם. מדובר בכספים שמופקדים בידיהם לצורך נאמנות – בעסקאות נדל"ן, תביעות, ירושות – ובמקום לנהל אותם באחריות ובשקיפות, חלק מהעורכים הפכו אותם לכספם האישי.

הבעיה כבר לא שולית. היא עמוקה, שורשית, ומסוכנת – גם למקצוע עריכת הדין, גם לאמון הציבור, וגם לכל אזרח שפשוט צריך ייצוג משפטי. הנה כמה מהמקרים הבולטים שפורסמו:

עורכת הדין דפנה מושל גנבה 1.8 מיליון שקל

דפנה מושל הייתה עורכת דין בתחום הנדל"ן. היא קיבלה מלקוחותיה כספים על מנת להחזיקם בנאמנות – לצורך תשלומים בעסקאות מקרקעין. במשך שלוש שנים היא זייפה מסמכים, שלחה דיווחים כוזבים ללקוחות ולבנקים, ושלשלה את הכספים לכיסה. הסכום הכולל? 1.8 מיליון שקל.

לפי פסק הדין, מושל פתחה עשרה חשבונות בנק פרטיים, ובאמצעותם ביצעה את ההונאה. היא השתמשה בכספים להוצאות אישיות, כיסוי חובות והלבנת הוצאות. כדי להסתיר את המעילה, שלחה לבנקים בקשות פיקטיביות וצרפה מסמכים מזויפים – הכל תוך כדי תפקודה כעורכת דין מוסמכת.

היא לא השיבה את הכספים. בית המשפט קבע שמדובר בשרשרת ארוכה של מעשים מתוכננים ומתוחכמים. נגזרו עליה 4.5 שנות מאסר בפועל, פיצוי של 1.6 מיליון שקל לקורבנות, וקנס של 50 אלף שקל. השופטת כתבה: "הנאשמת ניצלה את מעמדה כעורכת דין, מעלה באמון הלקוחות, הפרה את אמון הבנקים, זייפה מסמכים, והכל תוך כדי כובעה המשפטי". היא הדגישה: "לו לא היו נסיבות אישיות חריגות, העונש היה גבוה יותר – 6.5 שנות מאסר".

איה לביא: ברחה עם הכסף ונעצרה

איה לביא, עורכת דין מרמת גן, הייתה אמונה על ניהול עסקאות נדל"ן עבור לקוחותיה. במקום להעביר את הכספים למי שצריך – רשות המסים, מוכרי הדירות – היא פשוט רוקנה את החשבונות והעבירה את הסכומים אל עצמה. הגניבה הגיעה להיקף של כ-4.2 מיליון שקל.

קיראו עוד ב"משפט"

לאחר שנעלמה, לקוחות התלוננו במשטרה. חלקם גילו על ההונאה רק כשקיבלו דרישת תשלום מרשויות המס שלא קיבלו את כספם. לביא נתפסה, הורשעה ונידונה לשלוש שנות מאסר. היא אמנם השיבה כ-2.2 מיליון שקל במהלך המשפט, אבל זה לא הספיק כדי למנוע עונש ממשי. גם כאן, האמון הציבורי נרמס תחת גלגלי הרמאות.

דניאל דרבקין: לקח כסף כדי לשלם את חובותיו

עורך הדין דניאל דרבקין, מהצפון, גנב כ-2.5 מיליון שקל מלקוחותיו. הוא טען שהיה במצוקה כלכלית, אבל זה לא שכנע את בית המשפט. הוא השתמש בכספים שנועדו לעסקאות משפטיות כדי לשלם חובות אישיים, תוך התחזות וניהול מצגי שווא.

נגזרו עליו שלוש שנות מאסר בפועל, בתוספת קנס. גם במקרה הזה, כמו במקרים אחרים, נחשפה התמונה כשלקוחות פנו לבדוק מדוע כספם לא הגיע ליעדו. הנזק היה כפול – גם כלכלי, גם רגשי.

גנב 2 מיליון שקל

לפני כחצי שנה  נעצר עורך דין מאשדוד בחשד לגניבה של מעל 2 מיליון שקל מכספי נאמנות. לפי המשטרה, הכספים נוצלו גם לצורכי הלבנת הון. בביתו נמצא רכב טסלה יוקרתי הרשום על שם אשתו, עם לוחית רישוי מזויפת. החקירה עוד נמשכת, אבל כבר עכשיו ברור שמדובר בפרשה חמורה נוספת שמסעירה את המערכת.

פגיעה אנושה במקצוע – ובאמון הציבור

עורך דין אמור להיות דמות אמינה. הוא מייצג את החוק, מחויב לכללי אתיקה, אמור לפעול בשקיפות ובנאמנות. כל מקרה של עורך דין שמועל בתפקידו – ובעיקר בכספי לקוחות – פוגע בכל המערכת. האמון נפגע, הציבור חושש, והמעמד של עורכי הדין נשחק.

כשהתופעה הזו חוזרת שוב ושוב, זה כבר לא מקרה פרטי. זה דגל אדום. זה מחייב בדק בית עמוק – של לשכת עורכי הדין, של מערכות הפיקוח, ושל הציבור כולו.

איך בוחרים עורך דין שאפשר לסמוך עליו ואיך להגן על הכסף?

כדי להימנע ממעילה, הונאה או פשוט עוגמת נפש, הנה כמה כללים פשוטים:

בדקו רישום בלשכת עורכי הדין: ודאו שלעורך הדין יש רישיון בתוקף. באתר לשכת עורכי הדין אפשר לבדוק אם קיימות תלונות קודמות או שלילות רישיון.

דרשו הסכם שכר טרחה כתוב: אל תעבדו בלי הסכם. כל תשלום צריך להיות מוסבר, מסודר, ומגובה בכתב.

אל תעבירו כספים ללא מסמך מלווה: כשמעבירים כסף לעורך דין – ודאו מה מטרת ההעברה, וקבלו אישור בכתב או בהעברה מסודרת עם תיעוד.

היו מעורבים: אל תשאירו את הכל בידי עורך הדין. דרשו עדכונים, שאלו שאלות, אל תתביישו. זכותכם לדעת מה נעשה בכספכם.

בקשו חשבון נאמנות ייעודי: דרשו שהכספים יועברו לחשבון נאמנות נפרד – ולא לחשבון אישי של עורך הדין. זה חוקי, זה נורמלי, וזה חשוב.

לכו עם תחושת הבטן: אם עורך הדין מתחמק, עונה באגרסיביות, או גורם לכם להרגיש לא נוח – אל תתעלמו מהתחושות. עדיף לעצור מוקדם מאשר להצטער מאוחר.

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    גנאדי 25/04/2025 17:52
    הגב לתגובה זו
    נתניהו לכלא.
  • 10.
    ניר ברקוד 25/04/2025 17:24
    הגב לתגובה זו
    חברי כנסת גונבים שרים גונבים ראש ממשלה גונב ראשי עיריות גונבים אז גם עורכי דין גונבים
  • 9.
    עוד לירן שמיר 25/04/2025 16:30
    הגב לתגובה זו
    אני בתור עוד שמתעסק הרבה בכסף של לקוחות מתבייש לקרוא את הכתבה הזאת במיוחד שהפתרון פשוט.עוד שיגע בשקל של לקוח יכנס למאסר של מס שנים עם עונש מינימום כמו בהרבה עבירות פלילית ושלילת רישיון לצמיתות.
  • 8.
    אנונימי 25/04/2025 15:58
    הגב לתגובה זו
    מבטיח לכם שיותר לא יגנבו מלקוחות
  • 7.
    אנונימי 25/04/2025 14:58
    הגב לתגובה זו
    הלשכה וראש הלשכה עסוקים בכנסים .בפוליטיקה ונאומים בכיכרות
  • 6.
    תאכלס אין מה לעשות (ל"ת)
    אנונימי 25/04/2025 12:22
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אנונימי 25/04/2025 12:07
    הגב לתגובה זו
    הפקדת כספים בנאמנות צריכה להיות במשרד המשפטים העתק ללקוח צריך לשנות את חוק הנאמנות בעסקאות עורך דין לקוח.
  • 4.
    ישי 25/04/2025 11:59
    הגב לתגובה זו
    מערכת המשפח כולה נמצאת בתחתית אמון הציבור.ראו את בגצ היועמשית הפרקליטות הפצרית ושאר מרעין בישין לשעבר.אנשים שמטרתם הנילוזה להפלת הימין מקדשת את האמצעים!!!!אל תתפלאו שהמשפטנים הזוטרים גנבים.היה ויש להם ממי ללמוד!!!!!
  • The pot calling the kettle black (ל"ת)
    ילדז 25/04/2025 12:36
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אנונימי 25/04/2025 11:55
    הגב לתגובה זו
    רבים מאוד מעוד רואים בלקוח כארנק נייד שאפשר למשוך משם כספים.ואם הלקוח על הסםקטרום אז עדיף לגבות דמי שירות גבוהים במיוחד.מניסיון.הרגולציה רופפת והםרצה קוראת לעושק
  • 2.
    ישראל מעצמת נוכלים. כשבתי המשפט לא מענישים בחומרה הם נותנים את ידם לנוכלות. (ל"ת)
    אנונימי 25/04/2025 11:49
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    פשוט להושיב אותם בכלא למינימום 15 שנה והבעיה תיפתר (ל"ת)
    אנונימי 25/04/2025 11:31
    הגב לתגובה זו